Novetats en vins catalans

​Albet i Noya treu al mercat el primer vi de l'Estat de varietats resistents

És un blanc que forma part del projecte VRIAACC, amb el qual aspira a desenvolupar raïms que resisteixin les plagues de fongs i el canvi climàtic

Aquests són els 3 millors vins catalans del 2022 segons 'La Guia'

| 14/03/2022 a les 12:57h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Albet i Noya, vi català, vins catalans
Josep Maria Albet i el seu fill, Martí, a la vinya del Fanio
Josep Maria Albet i el seu fill, Martí, a la vinya del Fanio | Albet i Noya
Albet i Noya ha decidit fer un pas que representa un punt d'inflexió en la comercialització de vins a l'Estat espanyol. El celler penedesenc, que és pioner en viticultura ecològica, està a punt de treure al mercat "el primer vi del país elaborat amb varietats resistents de la península Ibèrica", assevera Josep Maria Albet, que està al capdavant del celler. El nou vi és la Volada, un blanc de l'anyada 2021 que forma part del projecte de Varietats Resistents i Autòctones Adaptades al Canvi Climàtic (VRIAACC). Amb aquest projecte d'investigació es busca desenvolupar ceps resistents a plagues com l'oïdi i el míldiu, per reduir així els tractaments amb coure i sofre a la vinya, i que alhora aguantin millor el canvi climàtic.
 


La vinya del Bosc Negre la corona una parcel·la amb una barraca de pedra seca. Foto: Albet i Noya


La presentació d'aquest vi tindrà lloc a la Barcelona Wine Week (BWW), que se celebrarà del 4 al 6 d'abril a Fira de Barcelona, però a Cupatges ja n'hem pogut fer un primer tast. La Volada és un cupatge de tres varietats: la sauvignac, obtinguda d'un encreuament entre el sauvignon blanc i el riesling; la muscaris, que s'ha aconseguit a partir de la solaris i la muscat, i la Marina Rión, una varietat ancestral recuperada al Penedès. Aquest vi no té denominació d'origen i, en boca, sobresurt pel record a l'amalgama de varietats que l'han originat, en especial la sauvignon, i apunta que pot ser un vi que resulti agradable per a molts paladars.

A les vinyes de varietats VRIAACC van fer dos tractaments en tot l'any i no van perdre raïm, mentre que la pèrdua va ser del 80% a les que no formen part d'aquest projecte, i això malgrat haver-hi fet 14 tractaments i haver espremut el límit de coure i sofre permès en ecològic

Fins ara no és que no existissin vins fets de varietats VRIAACC, però s'havien acostumat a quedar a l'òrbita dels experimentals i quedaven fora de l'abast de la majoria de consumidors de vi. Albet recorda que el projecte VRIAACC està dissenyat per trobar varietats resistents d'entre les arrelades al territori -xarel·lo, macabeu, parellada, ull de llebre i garnatxa negra-, mantenint-ne al mateix temps el seu perfil organolèptic, però el vi la Volada és un punt d'inici que parteix de varietats resistents que ja tenen una trajectòria consolidada fora de l'Estat espanyol. S'estrena amb una producció d'almenys 9.000 ampolles del 2021.

Una "revolució de l'ecològic"


Per a Albet, l'entrada en escena de vins com aquest no passarà desapercebuda. "Crec que serà la popera revolució de l'ecològic", subratlla, perquè suposa fer un pas més enllà de la viticultura ecològica, i està convençut també que de la biodinàmica, la qual aspira a aplicar pràctiques agrícoles encara més respectuoses amb el medi que l'ecològica. Ho exemplifica amb l'anyada 2020, totalment marcada pels danys de la plaga de míldiu: a les vinyes de varietats VRIAACC van fer dos tractaments en tot l'any i no van perdre raïm, mentre que la pèrdua va ser del 80% a les que no formen part d'aquest projecte, i això malgrat haver-hi fet 14 tractaments i haver espremut el límit de coure i sofre permès en ecològic.
 


La vinya del Corral Cremat és ombrívola, cosa idònia per a fer escumosos. Foto: Albet i Noya


Tractar menys amb coure i sofre no és només perquè es vulgui posar en pràctica una major consciència mediambiental amb l'entorn: significa un estalvi econòmic per als cellers i s'evita compactar el terra amb el pas freqüent del tractor, i un excés de compactació del sòl pot dificultar l'absorció de l'aigua de la pluja, entre altres.

Vins i escumosos de parcel·la


Més enllà del projecte VRIAACC, el celler té altres novetats per a aquest 2022. Albet i Noya està immers en un canvi de lema que l'identifiqui, de manera que deixa enrere el de "pioners en vinyes i vins ecològics", i ara és "viticultura ecològica de muntanya". La voluntat és potenciar el caràcter parcel·lari dels seus vins i la ubicació de les vinyes, que es correspon amb la subzona Muntanyes d'Ordal de la DO Penedès.

Albet i Noya té unes 80 hectàrees de vinya formades per unes 150 parcel·les, de manera que de mitjana no arriben a mitja hectàrea cadascuna. Això configura un paisatge vinícola que, malgrat que no estigui a gran altitud -la finca més alta està a 400 metres per sobre del nivell del mar-, sí que les vinyes estan en múltiples racons entre muntanyes, i aquest fet fa que conrear-les sigui més complicat. Un dels vins resultants d'aquest paisatge és el Fanio, un xarel·lo d'una vinya amb terrasses de pedra seca on amb prou feines hi passa un tractor.
 


De la vinya del Bosc Negre en surt el nou brisat. Foto: Jordi Bes


Per mostrar els resultats d'aquesta viticultura, durant aquest any el celler també traurà al mercat dues noves referències de xarel·lo: l'escumós Corral Cremat 2011, que comercialitzarà com a Clàssic Penedès -l'apartat dels escumosos de la DO Penedès, si bé estan fent passos per constituir-se com a DO pròpia-, i el vi blanc Bosc Negre 2019, emparat per la DO Penedès. L'escumós és de llarga criança, amb la bombolla ben integrada, bona acidesa i tocs a pastisseria propis de l'evolució de més d'una dècada, mentre que el blanc és un brisat que ha macerat amb les pells, tot i que poc, i això el fa un brisat amable al paladar.

El brisat el celler ja l'elaborava en el passat, però el va deixar de fer perquè les coses no eren com ara, que els brisats són tendència. La incorporació d'aquestes referències en el catàleg d'Albet i Noya anirà acompanyada de la desaparició d'altres: el Chardonnay Col·lecció i el Syrah Col·lecció -tots dos fan criança en bota-, així com l'escumós Brut Barrica, que és de chardonnay i pinot noir, i que d'alguna manera ve a ser substituït pel Corral Cremat. En total, Albet i Noya té al mercat 27 ampolles diferents entre vins i escumosos.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Algú ho havia de dir
Anònim, 15/03/2022 a les 07:28
+0
-0
Disculpeu el desconeixement, però que tenen a veure la Sauvinac i Muscatis amb varietats autòctones. Se m'ha escapat quelcom?
No ho has llegit be o potser no que da prou clar ?
Josep M. Albet i Noya , 17/03/2022 a les 20:49
+0
-0
Hola
Crec que l'article no diu a cap lloc que el Sauvignac i el Muscaris siguin varietats autoctones , sino que "formen part del projecte VRIAACC ", en tot cas aclareixo que son varietats resistents que han participat en els creuaments de les varietats autoctones del projecte VRIAACC i donat que les VRIAACC , aquestes si , filles de les autoctones Macabeu, Xarel.lo , Montonec , Garnatxa i Ull de llebre , no estaran disponibles ( i esperem que omologades/autoritzades ) per les primeres plantacions fins d'aqui uns 4-5 anys ( 2026-7) i per tant que no hi haura vins d'aquestes varietats al mercat fins el 2028 o 2029, aquestes son un avançament del que poden oferir algunes de les varietats resistents que ja hi ha avui al mercat.
Per qui no vulgui esperar-se 8 anys, LA VOLADA 2021es per allo d'anar fent boca , matar el cuquet, perdre la por, descubrir coses noves ,......



FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
L’Ajuntament de Sitges presenta “Malvasia de Mar”, un projecte d’envelliment de la Malvasia de Sitges
La gamma de vermuts Dos Déus Origin Red
La gamma de vermuts Dos Déus Origin Red | Priorat B&D Lab
Reus acull el lliurament de guardons dels Premis Vinari 2022
Imatge il·lustrativa
Les garnatxes del sud s'imposen en les categories joves dels Premis Vinari i els màxims guanyadors de les categories són un blanc de la DOQ Priorat, un rosat i negre de la DO Montsant i dos Caves