
La vinya del Bosc Negre la corona una parcel·la amb una barraca de pedra seca. Foto: Albet i Noya
La presentació d'aquest vi tindrà lloc a la Barcelona Wine Week (BWW), que se celebrarà del 4 al 6 d'abril a Fira de Barcelona, però a Cupatges ja n'hem pogut fer un primer tast. La Volada és un cupatge de tres varietats: la sauvignac, obtinguda d'un encreuament entre el sauvignon blanc i el riesling; la muscaris, que s'ha aconseguit a partir de la solaris i la muscat, i la Marina Rión, una varietat ancestral recuperada al Penedès. Aquest vi no té denominació d'origen i, en boca, sobresurt pel record a l'amalgama de varietats que l'han originat, en especial la sauvignon, i apunta que pot ser un vi que resulti agradable per a molts paladars.
A les vinyes de varietats VRIAACC van fer dos tractaments en tot l'any i no van perdre raïm, mentre que la pèrdua va ser del 80% a les que no formen part d'aquest projecte, i això malgrat haver-hi fet 14 tractaments i haver espremut el límit de coure i sofre permès en ecològic
Fins ara no és que no existissin vins fets de varietats VRIAACC, però s'havien acostumat a quedar a l'òrbita dels experimentals i quedaven fora de l'abast de la majoria de consumidors de vi. Albet recorda que el projecte VRIAACC està dissenyat per trobar varietats resistents d'entre les arrelades al territori -xarel·lo, macabeu, parellada, ull de llebre i garnatxa negra-, mantenint-ne al mateix temps el seu perfil organolèptic, però el vi la Volada és un punt d'inici que parteix de varietats resistents que ja tenen una trajectòria consolidada fora de l'Estat espanyol. S'estrena amb una producció d'almenys 9.000 ampolles del 2021.
Una "revolució de l'ecològic"
Per a Albet, l'entrada en escena de vins com aquest no passarà desapercebuda. "Crec que serà la popera revolució de l'ecològic", subratlla, perquè suposa fer un pas més enllà de la viticultura ecològica, i està convençut també que de la biodinàmica, la qual aspira a aplicar pràctiques agrícoles encara més respectuoses amb el medi que l'ecològica. Ho exemplifica amb l'anyada 2020, totalment marcada pels danys de la plaga de míldiu: a les vinyes de varietats VRIAACC van fer dos tractaments en tot l'any i no van perdre raïm, mentre que la pèrdua va ser del 80% a les que no formen part d'aquest projecte, i això malgrat haver-hi fet 14 tractaments i haver espremut el límit de coure i sofre permès en ecològic.

La vinya del Corral Cremat és ombrívola, cosa idònia per a fer escumosos. Foto: Albet i Noya
Tractar menys amb coure i sofre no és només perquè es vulgui posar en pràctica una major consciència mediambiental amb l'entorn: significa un estalvi econòmic per als cellers i s'evita compactar el terra amb el pas freqüent del tractor, i un excés de compactació del sòl pot dificultar l'absorció de l'aigua de la pluja, entre altres.
Vins i escumosos de parcel·la
Més enllà del projecte VRIAACC, el celler té altres novetats per a aquest 2022. Albet i Noya està immers en un canvi de lema que l'identifiqui, de manera que deixa enrere el de "pioners en vinyes i vins ecològics", i ara és "viticultura ecològica de muntanya". La voluntat és potenciar el caràcter parcel·lari dels seus vins i la ubicació de les vinyes, que es correspon amb la subzona Muntanyes d'Ordal de la DO Penedès.
Albet i Noya té unes 80 hectàrees de vinya formades per unes 150 parcel·les, de manera que de mitjana no arriben a mitja hectàrea cadascuna. Això configura un paisatge vinícola que, malgrat que no estigui a gran altitud -la finca més alta està a 400 metres per sobre del nivell del mar-, sí que les vinyes estan en múltiples racons entre muntanyes, i aquest fet fa que conrear-les sigui més complicat. Un dels vins resultants d'aquest paisatge és el Fanio, un xarel·lo d'una vinya amb terrasses de pedra seca on amb prou feines hi passa un tractor.

De la vinya del Bosc Negre en surt el nou brisat. Foto: Jordi Bes
Per mostrar els resultats d'aquesta viticultura, durant aquest any el celler també traurà al mercat dues noves referències de xarel·lo: l'escumós Corral Cremat 2011, que comercialitzarà com a Clàssic Penedès -l'apartat dels escumosos de la DO Penedès, si bé estan fent passos per constituir-se com a DO pròpia-, i el vi blanc Bosc Negre 2019, emparat per la DO Penedès. L'escumós és de llarga criança, amb la bombolla ben integrada, bona acidesa i tocs a pastisseria propis de l'evolució de més d'una dècada, mentre que el blanc és un brisat que ha macerat amb les pells, tot i que poc, i això el fa un brisat amable al paladar.
El brisat el celler ja l'elaborava en el passat, però el va deixar de fer perquè les coses no eren com ara, que els brisats són tendència. La incorporació d'aquestes referències en el catàleg d'Albet i Noya anirà acompanyada de la desaparició d'altres: el Chardonnay Col·lecció i el Syrah Col·lecció -tots dos fan criança en bota-, així com l'escumós Brut Barrica, que és de chardonnay i pinot noir, i que d'alguna manera ve a ser substituït pel Corral Cremat. En total, Albet i Noya té al mercat 27 ampolles diferents entre vins i escumosos.