​Clàssic Penedès serà la primera DO d'escumosos exclusivament catalana

Els elaboradors es presenten al Fòrum Gastronòmic de Girona per primer cop com a futura denominació d'origen: "Al Penedès hi ha el cor de les bombolles i això s'ha de valorar"

5 vins catalans entre els 50 millors de l'Estat segons la crítica

| 14/03/2022 a les 08:58h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, ​Clàssic Penedès
Elaboradors de Clàssic Penedès apadrinats per Nandu Jubany
Elaboradors de Clàssic Penedès apadrinats per Nandu Jubany | Fòrum Gastronòmic
Els escumosos que s'elaboren a Catalunya tindran un nou actor amb entitat pròpia. Aquells que ara es fan sota l'empara de la Denominació d'Origen (DO) Penedès, que duen el nom de Clàssic Penedès, passaran a constituir una DO que podria estar en ple funcionament el 2024 o el 2025 a tot estirar. La nova DO tindrà el mateix àmbit geogràfic que la DO Penedès, però aspira a marcar la diferència amb els altres grans ens que agrupen en el mateix territori elaboradors d'escumosos fets amb mètode tradicional, o sigui la DO Cava i la marca col·lectiva Corpinnat: el cava és una denominació amb caràcter supraautonòmic, de manera que un cava penedesenc no necessàriament ha d'estar fet només amb raïm d'aquest territori, mentre que Corpinnat és una associació privada d'elaboradors que no està reconeguda com a DO.

El primer tast del nou full de ruta que ha traçat Clàssic Penedès com la primera DO d'escumosos estrictament catalana s'ha pogut fer al Fòrum Gastronòmic de Girona, on han acudit 10 dels 16 elaboradors que avui dia ja fan escumosos sota aquest distintiu. "Al Penedès hi ha el cor de les bombolles i això s'ha de valorar", ha remarcat Sergi Colet, del celler Colet, mentre que Agustí Torelló, d'AT Roca, ha insistit en el fet que els passos del cava per guanyar en qualitat no els veuen suficients perquè realment es valori el Penedès: "Què es mereix ser el Penedès? Una subzona d'una zona d'una DO supraautonòmica -subzona Valls d'Anoia-Foix de la zona Comtats de Barcelona de la DO Cava- o hauríem de ser DO?". En la seva opinió, cal tenir denominació pròpia per la realitat del territori, dispensar un bon tracte al pagès i garantir que el consumidor sap d'on és l'escumós penedesenc que arribi a les seves mans.
 


Presentació de Clàssic Penedès a l'auditori del Fòrum Gastronòmic de Girona Foto: Jordi Bes


La DO Clàssic Penedès ja ha fet els primers passos per constituir-se: redactar un reglament i presentar-se a la Generalitat per acabar rebent l'aprovació de Brussel·les, donat que ha de ser autoritzada per la UE. Els elaboradors asseguren que la Generalitat veu la creació de la DO amb bons ulls, ja que el fet de ser únicament catalana fa que la seva regulació no hagi de dependre de Madrid. Entretant, Clàssic Penedès ja comença a desmarcar-se de la DO Penedès en actes com el saló gironí, que se celebra entre aquest diumenge i aquest dimarts al palau de Fires de Girona, i on cada celler té un espai on tastar les seves referències.

Han acudit Albet i Noya, Aymar, Can Morral del Moli, Finca la Font de Jui, Loxarel, Mas Bertran, MontPicolis i Plana d'en Jan, a més de Colet i AT Roca. També ofereixen tastos guiats, des d'una primera immersió en Clàssic Penedès fins a d'altres centrats en escumosos de llargues criances (d'uns 10 anys). En tot cas, la voluntat era fer l'estrena com a futura DO a la Barcelona Wine Week (BWW) prevista per a principis de febrer, però aquest pla es va veure truncat per l'ajornament de la BWW a causa de la darrera onada del coronavirus i Girona ha acabat sent el primer indret on s'han presentat sense deixar marge als dubtes sobre les seves intencions: "Clàssic Penedès, propera DO catalana" ha estat la seva carta de presentació.

Els trets principals de la nova DO


Agustí Torelló ha estat l'encarregat de desgranar les principals condicions de la nova DO, i que ell resumeix en dues potes principals: "identitat i sostenibilitat". Els escumosos han de ser 100% del Penedès -mateix àmbit geogràfic que la DO Penedès-, 100% ecològics, amb una criança mínima de 18 mesos, de varietats tradicionals i vinificació pròpia. Ara bé, hi haurà moratòries: hi ha elaboradors amb escumosos fets amb varietats considerades foranes -amb chardonnay, pinot noir...- o algun que fins i tot només en té d'aquests raïms, i s'haurà d'haver adaptat el 2030 (o en 10 anys en el cas que només en faci d'aquestes varietats internacionals). D'altra banda, es preveu que almenys el 75% de la vinificació s'hagi de fer al celler propi des de bon principi, però es serà flexible amb qui d'entrada no arribi a aquest percentatge.
 


Agustí Torelló en un dels tastos. Foto: Jordi Bes


A la fira s'han pogut tastar en primícia algunes de les darreres novetats de les referències Clàssic Penedès, cosa que ha representat una bona mostra dels esforços que hauran de fer alguns cellers per adaptar-s'hi. Finca la Font de Jui està a punt de treure al mercat l'escumós Mimas 2017, el seu primer monovarietal 100% chardonnay, si bé és una varietat que no figurarà entre les reconegudes per la nova DO. També se n'han presentat de llarga criança: el Corral Cremat 2011, un 100% xarel·lo d'Albet i Noya que sorgeix d'una vinya ombrívola idònia per a fer elaboracions amb bombolles, o el Finca els Gorgs 2013, un xarel·lo i macabeu d'AT Roca, un cupatge de vinya -les dues varietats estan plantades a la mateixa finca- i que s'estrena coincidint amb la pròxima obertura del nou celler que construeixen.

La futura DO també pensa crear un comitè de treball que calculi un preu mínim de cost del raïm cada anyada perquè els viticultors que en venguin per a Clàssic Penedès s'hi guanyin la vida. A més, no vol quedar-se només amb els 16 elaboradors que té ara i aspira a integrar viticultors que ara venen pel seu compte i que volen emancipar-se amb elaboració pròpia d'escumosos (i vins). "Hem de donar molt valor a la viticultura", defensa Colet. D'això ja n'hi ha algunes mostres que han fet el pas, com Finca la Font de Jui i Plana d'en Jan. En el cas de Finca la Font de Jui, Josep Vila detalla que les coses li han anat bé malgrat la pandèmia: "No hem deixat de créixer des del 2016, quan vam començar". Això sí, només fa escumosos amb chardonnay i pinot noir, i haurà de replantar amb varietats tradicionals i/o aquells escumosos que encara siguin elaborats amb foranes en 10 anys hauran de passar a ser fora de DO.
 


Un dels elaboradors de Clàssic Penedès és Sergi Colet. Foto: Jordi Bes


Amb tot, davant de la possibilitat que una nova DO d'escumosos pugui confondre encara més el consumidor, Vila defensa que acostumar-s'hi "és qüestió de temps", i fa un paral·lelisme amb el passat: "Va costar molt que la gent deixés de dir xampany per dir cava". Per la seva banda, Eloi Jimenez Roca, que fa tasques comercials a AT Roca, garanteix que cada cop més Clàssic Penedès s'associa "a la qualitat". Admet que el món ideal hauria estat "que tots ens poguéssim dir cava i que mai ens haguéssim separat", però tot apunta que una entesa per tornar-se a ajuntar és difícil a hores d'ara, i no només per les diferències amb la DO Cava de com s'ha de potenciar el territori i la qualitat. També per les que mantenen amb Corpinnat.

Els elaboradors de Clàssic Penedès i Corpinnat han tingut converses durant els darrers dos anys, però no s'ha arribat a un acord. Segons relaten diverses fonts coneixedores d'aquests contactes, des de Clàssic Penedès s'han fet passos per remar al costat de Corpinnat, com ara que la criança mínima passi de 15 a 18 mesos, sent el doble que la mínima de la DO Cava, un canvi vigent a Clàssic Penedès a partir dels escumosos de l'anyada del 2020. Ara bé, Corpinnat no vol renunciar a l'ús de varietats foranes (això sí, té limitada la producció a un 10%) ni acceptar-ne alguna que admetrà Clàssic Penedès, com el moscatell. Així i tot, Torelló i Colet asseveren que tothom és benvingut a la futura DO. "Res és incompatible i poden ser-hi tranquil·lament", diu Torelló, referint-se a Corpinnat.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

DO Clasic Penedès?
Anònim, 18/03/2022 a les 06:37
+0
-0
Deurà ser sols elaboradors, per que no se com encaviran 200.000.000 de kg de raïm que avui és comercialitza en escumos

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Verema de macabeu a Llopart
Verema de macabeu a Llopart
Una jornada de verema el pròxim 3 de setembre que inclou un dinar maridatge a la masia familiar amb el xef Oriol Llavina, d’El Cigró d’Or
Imatge il·lustrativa
A l'hora de beure bé, hi ha coses que són innegociables... i una d'elles, és el vi català!
Imatge il·lustrativa
Vini Lunardelli
El celler italià Vini Lunardelli elabora una polèmica gamma de vins "històrics" amb fotografies originals dels dictadors