Si no es recuperen els sòls, «al planeta li queden 60 veremes»

El primer acte virtual de l'Associació de Viticultura Regenerativa reuneix més d’un centenar de persones i advoca per un canvi de mentalitat per frenar la crisi climàtica

4 cellers creen l'Associació de Viticultura Regenerativa per ajudar al planeta

| 06/02/2022 a les 09:51h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Associació de Viticultura Regenerativa
Vinya afectada per míldiu
Vinya afectada per míldiu | Maria Rosa Ferré
L’Associació de Viticultura Regenerativa ha celebrat aquest dimecres el seu primer acte virtual per presentar l’entitat, constituïda el passat mes de novembre, i explicar els pilars d’aquest model vitícola que es postula com una solució davant del canvi climàtic. Han participat els cinc socis fundadors –Família Torres, Clos Mogador, Can Feixes, Jean Leon i AgroAssessor– i Vins Nadal, un dels nous membres de l’associació en un acte que ha reunit més d’un centenar de persones.

Miquel Torres, director general i cinquena generació de Família Torres, ha recordat que “l’associació ha nascut per impulsar un canvi de paradigma a les vinyes, sumar esforços i compartir principis i coneixements d’una nova manera d’entendre la viticultura que ajudarà a mitigar els efectes del canvi climàtic i altres grans desafiaments com són la sequera i l’erosió, a més de fomentar la biodiversitat”.

Francesc Font, soci fundador d’AgroAssessor Farm Managers, ha explicat l’essència de la viticultura regenerativa i ha alertat que al planeta li queden 60 veremes si no reactiva les “tres M”, els grans oblidats: minerals, microbiologia i matèria orgànica. Segons Font, s’ha “d’enfortir el sistema activant la natura” i “el primer pas per regenerar la terra són les cobertes vegetals”. L’agricultura regenerativa “és com una caixa d’eines que serveixen per millorar el sòl i millorar l’entorn”, capturant carboni, frenant l’erosió i produint aliments saludables sense tòxics.
 

L’Associació advoca per un canvi de mentalitat per frenar la crisi climàtica des de les vinyes


La taula rodona, que ha moderat l’enòloga Montse Catasús, secretària de l’associació, ha plantejat els reptes i beneficis de la viticultura regenerativa segons les diferents experiències dels ponents. Mireia Torres, directora de Jean Leon, ha explicat que està investigant en el marc d'un projecte europeu, juntament amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Universitat de Lleida, per entendre quin tipus de cultiu de cobertura permet retenir més carboni al sòl i com afecta a la biodiversitat, al vigor de la vinya i a la producció. Christian Barbier, responsable de viticultura de Clos Mogador, ha compartit la seva experiència d’una dècada treballant en viticultura regenerativa que ell defineix com una “viticultura conscient a base de provar, errar i tornar a provar”.

Joan Huguet, copropietari de Can Feixes, s’ha mostrat convençut que “no podem continuar llaurant la terra com ho fèiem” ja que això ha fet empobrir els sòls, una situació que està revertint gràcies a les cobertes vegetals que gestiona amb l’ajuda d’un ramat oví. Miquel Torres, per la seva banda, ha abordat les diferències en l’aplicació de les practiques regeneratives en vinyes del Priorat com Mas de la Rosa i com Mas La Plana al Penedès i ha assenyalat que “la regeneració va més enllà d’un canvi en els sòls, és un canvi en la mentalitat de les persones”.

A continuació, ha intervingut Esperanza Nadal, enòloga de Vins Nadal, que s’ha sumat recentment a l’associació ja que veu en la viticultura regenerativa un camí que s’ha d’emprendre “per sentit comú”. Segons Nadal, “al celler hem reduït considerablement les nostres emissions però ens quedava pendent el camp, i la viticultura regenerativa és l’únic model amb el que ens sentim a gust i que ens permetrà avançar de debò”.

La última intervenció del debat ha estat la del Francesc Font, qui ha afirmat que els primers passos per aplicar la viticultura regenerativa consisteixen en “aprendre, llegir, veure, visitar finques, provar, equivocar-se, tornar a provar però, sobretot, desaprendre molt i fer un canvi mental encara que hi hagi un peatge. Al final arriba un moment en què no et penedeixes de res”. El webinar ha finalitzat amb les preguntes dels assistents, que els ponents han anat responent en base a les seves experiències, i una crida als cellers, viticultors, institucions i qualsevol persona interessada a sumar-se a l’Associació de Viticultura Regenerativa per compartir aquestes experiències i coneixements i sumar esforços en benefici de la terra i el planeta.  

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
pixabay
La Guia de Vins de Catalunya proclama el vi Turó d’en Mota 2008 de Recaredo (Corpinnat) com a Millor Vi de l’Edició 2023
Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Caelus surt d'una vinya ubicada a 390 m d’altura amb un clima suau
Imatge il·lustrativa
“El Arte del Maridaje”, del sommelier i col·laborador de Cupatges Javier Campo: The Best of The World als Gourmand Cookbook Awards 2023
Imatge il·lustrativa
La promoció es va iniciar a finals de maig i se centra en Barcelona i la seva àrea metropolitana principalment
Imatge il·lustrativa
Grup Freixenet, entre les 100 millors empreses per treballar a Espanya, segons la llista anual publicada per Forbes.