La varietat sumoll: coses que has de saber i 3 vins imprescindibles

Varietat catalana recuperada que dona vins secs i tànnics, amb bona acidesa i que envelleixen bé en bota i en ampolla.

Què són els vins biodinàmics? Cinc exemples per entendre'ls millor

| 28/01/2022 a les 07:57h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, sumoll
Imatge il·lustrativa

Sinònims*: Sumoi (Tarragona i Penedès), Ximoll, Ximoi (Tossa de Mar), Somoll, Samoll (Mora la Nova), Saumoll (Lleida i Tarragona), Vijiriego negro (Espanya).

1. Abans de la fil·loxera, la varietat sumoll és un dels raïms negres més extesos a Catalunya.

2. El 1931 el sumoll ocupa un corredor geogràfic que va de la Terra Alta fins l’Empordà, amb vinyes al Pla de Bages, la Segarra, i el Segrià.

3. A partir del 1970 algunes varietats tradicionals s’abandonen i substitueixen per varietats foranes (cabernet sauvignon, merlot, syrah,...). Tant és així, que l’any 2010 només quedaven 44 ha de vinya de sumoll plantades (o sí més no, declarades) a tot Catalunya.

4. La tasca feta per alguns cellers ha fet veure el potencial d’un raïm fins fa poc menystingut, i que hores d’ara ja hi ha qui compara amb la prestigiosa Nebiolo (Piemonte – Itàlia) o fins i tot amb la pinot noir borgonyesa. 

5. La seva producció és baixa, i el tractament per a fer vins de qualitat demana molta habilitat enològica.

6. És una varietat que brota aviat (risc de glaçades de primavera) i madura tard (risc de tempestes de tardor), i malgrat que és resistent als fongs, és sensible als àcars. És molt resistent a la sequera.

7. Els vins, en termes generals, són de poc grau i de poc color. Secs i tànnics, amb bona acidesa, envelleixen bé en bota i en ampolla, i donen aromes de fruita vermella i d'espècies.

* “Diccionari dels Noms dels Ceps i Raïms”. Xavier Favà. Institut d’Estudis Catalans. Barcelona 2001.

Can Ràfols Sumoll


Celler Can Ràfols dels Caus, Avinyonet del Penedès. DO Penedès.
De vinyes velles, de més de 50 anys. Color magrana, de capa baixa. Nas amb notes de fruites vermelles tipus groselles i magranes i tocs especiats de pebre negra. Està fermentat i criat en bótes de castanyer, fet que li atorga notes de fruita infusionada com si fós un té.
Preu aproximat: 19,50 €

Gaintus Vertical Sumoll


Celler Heretat Mont Rubí, Font-Rubí. DO Penedès. 
Si parlem de vins monovarietals de sumoll, el Gaintus és una referència obligada. El celler va ser pioner de la recuperació del sumoll a la DO Penedès -en un moment en el que pocs elaboradors hi creien-. És un vi que es cria 14 mesos en bota i que reposa un mínim de 24 mesos més en ampolla. Torrats, notes mentolades i de fruita vermella madura.
Preu aproximat: 35 €

ParaRoques Sumoll Negre


Vins L'Apical, Sant llorenç del Penedès. DO Penedès.
Celler molt interessant fundat per tres socis l'any 2012 i que només treballa amb varietats autòctones del Penedès -macabeu, xarel·lo, sumoll i malvasia-. El ParaRoques és un sumoll de vinya vella amb un petit pas per bota. El resultat, un vi amb nervi on destaquen les aromes d'aranja, de fruita negra -cassís i gerds- i el toc especiat de la varietat.
Preu aproximat: 13 €

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit 5 dels millors vins monovarietals segons "La Guia de Vins de Catalunya"
Imatge il·lustrativa
Xavi Bassa
Algunes olors en els vins són conseqüència d'algun defecte