La Ruta del vi del Pla de Bages, a la recerca del "wine lover" barceloní

Aquest territori vinícola continua sent un gran desconegut malgrat que només està a 50 minuts de la capital catalana

Què són els vins biodinàmics? Cinc exemples per entendre'ls millor

| 27/01/2022 a les 18:06h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Pla de Bages, Ruta del vi del Pla de Bages
Enoturistes fent una copa de vi envoltats de vinyes i amb Montserrat al fons.
Enoturistes fent una copa de vi envoltats de vinyes i amb Montserrat al fons. | Carles Fortuny/Bages Turisme
Si us demanen a quin un lloc us agradaria prendre una copa de vi, potser pensaríeu en un amb vistes al mar, que estigui enmig de les vinyes o, ara que és hivern, a la vora d'una llar de foc mentre es veu nevar per la finestra. En el que potser no us hauria vingut al cap és gaudir d'aquesta copa en un indret vinculat a l'elaboració de vi des dels romans i que també té entre els seus actius el paisatge, però que segueix passant força desapercebut com a possible destí enoturístic. Es tracta de la Denominació d'Origen (DO) Pla de Bages, on es pot fer la copa amb vistes a Montserrat o a peu d'una barraca de pedra seca.

Per donar-se a conèixer, aquest territori vinícola ha posat en marxa la Ruta del vi de la DO Pla de Bages, un projecte amb web propi de la denominació d'origen, Bages Turisme i el sector turístic de la comarca. Ja té una trentena de membres entre els cellers -els 15 que hi ha a la DO-, restaurants i allotjaments, entre altres. La ruta es va començar a gestar el 2019, s'ha posat en plena marxa aquest 2021, però encara està en fase de consolidació i expansió. Aquest dijous s'ha donat a conèixer entre un centenar d'agents turístics de Barcelona, perquè un dels seus principals objectius és seduir l'amant del vi (wine lover) barceloní, tenint present que el Bages és un lloc per descobrir a només 50 minuts de la capital catalana.
 


Enoturistes al celler el Molí Collbaix. Foto: Carles Fortuny/Bages Turisme

 

Sorpresa fins i tot entre els bagencs


En veritat, els enoturistes de Barcelona i d'altres indrets pròxims, com el Vallès, no són unes rara avis al Pla de Bages. De fet, en són els principals visitants, segons constaten en alguns dels allotjaments de la ruta, com Anna Oliveras, de Ca la Julita (Castellbell i el Vilar), i Sandra Soler, de Plans de Cornet (Sallent). Ara bé, tot el que té per oferir aquesta comarca encara és aliè per a molta gent. Fins i tot, entre els mateixos veïns. "A vegades penges fotos a l'Instagram i et diuen: això és aquí? Sí senyor! És al costat de casa!", exemplifica Oliveras, i celebra que el confinament per la covid almenys ha tingut un efecte positiu: començar a trencar amb el desconeixement que hi havia de l'entorn més pròxim.

Això succeïa perquè, en el cas de Castellbell -quelcom extensible a molts altres municipis-, durant anys l'activitat es va concentrar al voltant de les empreses tèxtils, però van fer fallida i moltes localitats es van convertir en pobles dormitoris, relata Oliveras. Avui dia s'ha començat a veure el vi i l'enoturisme com un valor afegit, si bé pas a pas. Ella fa dos anys que va obrir el seu allotjament rural allà mateix on resideix, però té una feina de dilluns a divendres, mentre que Soler també té el seu -que va crear la mare fa 18 anys- com "un complement", expressió que empren les dues. En tots dos llocs també elaboren vi per a l'autoconsum i poden organitzar múltiples activitats al voltant del vi o més enllà.

Aquesta és justament una de les singularitats que reivindiquen al Pla de Bages: la seva autenticitat. I ara s'han conjurat per donar-se a conèixer, quelcom que Oliveras celebra que finalment s'hagi tirat endavant. El conseller comarcal de turisme, Agustí Comas, admet que, "tot i tenir grans actius, com Montserrat o Cardona, ha sigut una destinació històricament no massa turística", justament perquè el Bages s'havia concentrat en altres activitats, i ara han començat a desplegar el seu potencial enoturístic amb una ruta que ha posat com a model exemplar de col·laboració publicoprivada.

Prioritzar la qualitat i no la quantitat


Segons la secretària tècnica de la DO, Eva Farré, volen oferir "una oferta de qualitat", que contribueixi a desestacionalitzar el turisme -una vella aspiració de Barcelona ciutat per rebaixar la pressió turística que acostumava a patir abans de la covid- i que no sigui molt nombrosa, és a dir, evitar caure en el turisme de masses. La tècnica de Bages Turisme, Eva Méndez, afegeix que els equipaments per atendre els visitants i els cellers són en general no gaire grans. Sobresurten els establiments familiars, en els quals "la persona que atendrà els visitants és la mateixa que després se'n va a cuidar la vinya", subratlla.
 


Montserrat és un dels punts de referència de la DO Pla de Bages. Foto: Carles Fortuny/Bages Turisme


La pandèmia es va viure com un sotrac per a la creació de la ruta, però han sorgit noves oportunitats, com l'obertura de mitja dotzena de bars de vins (wine bars) que han ajudat a donar a conèixer els cellers on s'ubiquen fins i tot entre el veïnat bagenc. A més, entre els actius de la ruta figuren aspectes com el paisatge i el fet d'estar situats al Geoparc de la Catalunya Central, reconegut per la Unesco pel seu valor geològic; el patrimoni de les barraques de vinya fetes de pedra seca (n'hi ha unes 6.500 d'inventariades), l'esforç per recuperar varietats de raïm tradicionals (picapoll i mandó) i les múltiples activitats que s'organitzen al voltant del vi, des de rutes a l'aire lliure fins a d'altres de caràcter urbà.

Els pròxims passos de la ruta


De cara a aquest 2022, la Ruta del vi busca fer-se més coneguda. "Encara trobem que ens falta molt el posicionament", admet Farré, i també aspiren a convèncer nous establiments turístics perquè s'hi afegeixin, així com a millorar la recollida de dades sobre els visitants. Aquest aspecte és rellevant, perquè per ara s'han proposat atreure els wine lovers barcelonins -també d'estrangers-, però encara no han fet la tasca de segmentar encara més quin és el públic objectiu al qual es dirigeixen.
 


Pícnic en un celler de la DO Pla de Bages. Foto: Carles Fortuny/Bages Turisme


Una de les opcions que han apuntat els responsables enoturístics del Bages és el turisme de reunions. "Què millor que acabes una reunió i et fas una copa a un wine bar amb vistes a Montserrat?", ha plantejat Comas. Un altre repte de futur és com millorar l'accés als punts enoturístics en transport públic.

La presentació de la ruta amb agents turístics de Barcelona arriba pocs dies després de la presentació a la fira Fitur de Madrid del projecte Rutes del Vi de Barcelona, impulsat per la Diputació i Turisme de Barcelona, en col·laboració amb les denominacions d'origen d'Alella, Pla de Bages i Penedès. Des del Pla de Bages, ara com ara ho veuen com una suma d'esforços, però està per veure si significarà que s'obrin noves línies de col·laboració. "Som tres territoris diferents que podem ser complementaris", reflexiona Farré. En la seva opinió, Alella té molt vincle amb el mar i el Penedès és "el gran Penedès", mentre que el Pla de Bages pot presentar-se com "la zona per descobrir de la demarcació de Barcelona".

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Jordi Lorente elabora formatges a Vacarisses des del 2015.
Jordi Lorente elabora formatges a Vacarisses des del 2015. | La Frasera
El Rodó de Cendra de la formatgeria La Frasera guanya la medalla d'or als Premis Cincho
Els gelats, un imprescindible per a l'estiu
Els gelats, un imprescindible per a l'estiu | Unsplash
Idees refrescants per fer amb la mainada i que són ideals per passar la calor
Els problemes que pot provocar una rodanxa de llimona
Els problemes que pot provocar una rodanxa de llimona | Europa Press
Diversos estudis assenyalen els problemes que pot comportar demanar-ho acompanyant un refresc o una beguda