'Vinepair', revista novaiorquesa, lloa una denominació d'origen catalana

Jon Lerner conversa amb cellers de la Terra Alta sobre el seu passat i el seu futur

| 13/01/2022 a les 07:55h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Jon Lerner, Vinepair
Pili Sanmartín i Carmen Ferrer
Pili Sanmartín i Carmen Ferrer | Bàrbara Forés
Perquè la petita i tenaç Terra Alta hauria de ser en el teu radar, titula el diari novaiorquès Vinepair. El passat desembre, Jon Lerner, originari de New Jersey i establert a Barcelona des de fa quinze anys, lloava la Terra Alta en un dels seus articles.

Lerner parla amb diversos elaboradors de la Terra Alta -Francesc Ferré del celler Frisach o Pili Sanmartín, del celler Bàrbara Forès-, un indret que descriu com "una terra llunyana màgica, frontera geogràfica, cultural i gastronòmica amb els antics regnes d'Aragó, València i Castella".

De Francesc Ferré, del celler Frisach, comenta: "Fran, com prefereix que li diguin, és un autoproclamat 'punk del vi', però va molt més enllà. Pensatiu i encantador, té un càlid somriure i un gran respecte per la seva terra, les dificultats dels seus avantpassats i la seva creença a forjar un futur millor". I continua dient, "Ferré es delecta a explicar-me la història del seu racó de la Terra Alta; el seu orgull de ser primer agricultor, després enòleg; la seva manera metafòrica de descriure el terrer... És la seva inherent actitud punk la que es burla de la moda bordelesa de camises blanques i enòlegs d'alt perfil", emfatitza.
 

Vernatxa, una garnatxa blanca del celler Frisach. Foto: Celler Frisach


A pocs quilòmetres del celler Frisach, es reuneix amb un dels altres cellers capdavanters de la DO Terra Alta, el celler Bàrbara Forés. Jon Lerner afirma que la Pili Sanmartín i la seva mare Carme, propietàries del celler, ​a més de defensar la garnatxa blanca, han treballat pel "renaixement de la varietat morenillo, un raïm autòcton de la Terra Alta que s'assembla més a la pinot que a la gran garnatxa negra". Bàrbara Forés, comenta Pili Sanmartín, va ser una de les primeres defensores de la sortida del sistema cooperatiu a favor d'una expressió “més veritable, més autèntica i més honesta” de la seva terra.

L'articulista novaiorquès comenta el vi brisat del celler, l'Abrisa't, del qual Pili Sanmartín diu que “no té res de taronja” (fent referència als 'orange wines'). Es deixen uns mesos en contacte les pells de la garnatxa blanca o el macabeu amb el vi per a la seva millor conservació. El resultat, diu Lerner, "és un blanc magnífic, potent, madur, de tonalitat ambre". "És la manera com els nostres avantpassats els van fer”, diu la Pili.

De l'interès creixent per la Terra Alta, Pili Sanmartín diu que “molts pensaven que era només una qüestió de temps, però és més que això, és una qüestió de creure-s’ho”, afirmació que Lerner ratifica explicant com estan de preparats les noves generacions de viticultors i elaboradors de la zona, "amb estudis avançats i amb el coratge i la convicció que estan aconseguint allò que els seus avis mai haurien pensat: posar la Terra Alta al mapa vinícola del món“.

Jon Lerner és fundador de Tailored Tours Barcelona, que organitza itineraris gastronòmics, culturals i històrics a Barcelona i els seus voltants

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Joan Arrufí
Joan Arrufí | Arxiu Cupatges
Joan Arrufí ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per advertir dels riscos de la massificació eòlica a la Terra Alta
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Es posposa la Barcelona Wine Week, la DO Terra Alta a Decanter o la compra de Bolney Wine Estate per Henkell Freixenet, alguns dels destacats
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El consum de vi a l'Estat creix per quart mes consecutiu (+12%)