Marta Casas: “La biodinàmica no és l’objectiu sinó el mitjà per fer vins vius i equilibrats"

Marta Casas és una de les dues enòlogues de Parés Baltà; Hi conversem per entendre el moment de revolució enològica que viu el celler penedesenc

| 07/01/2022 a les 08:32h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Marta Casas, Parés Baltà
Marta Casas, del celler Parés Baltà, és farmacèutica, enòloga i sommelier
Marta Casas, del celler Parés Baltà, és farmacèutica, enòloga i sommelier

“Els quatre som diferents, però per això ens compenetrem”, diu Marta Casas, farmacèutica, enòloga i sommelier. “Mirem d’entendre a l’altre i no voler-lo canviar”, afegeix tot seguit. Cuina els vins de Parés Baltà amb la seva cunyada Maria Elena Jiménez, que és enginyera química. Ambdues es van formar a la facultat d’Enologia de la Universitat Virgili de Tarragona i estan casades amb els germans Joan i Josep Cusiné, tercera generació del celler familiar. Formen un tàndem perfecte que fa equilibris entre tradició i innovació. No deixen de descabdellar idees noves, però sent fidels al Penedès que habiten des de fa anys. “Amb elles va arribar la revolució a Parés Baltà. Han elaborat nous vins, s’han pres decisions transcendentals com fer la verema en verd, s’han incorporat noves tècniques de vinificació en àmfores de fang o damajoanes i s’han començat a recuperar varietats perdudes com la sumoll, la malvasia de Sitges o la carinyena blanca”, escriuen al web. Hi ha qui pensa els vins, hi ha qui l’encerta amb els noms, hi ha qui decideix l’estratègia comercial i hi ha qui posa ordre a tanta efervescència, revolució i creativitat. En definitiva, tenen a les mans la fórmula de l’èxit a la qual sumen la virtut de comunicar bé, un rol que en els últims temps ha assumit Marta Casas conscient de la importància d’explicar i d’explicar-se. Té una agenda de vertigen, però és conscient que ha de dedicar temps per informar. A més d’exercir l’ofici d’enòloga, és una apassionada de la formació continuada: la biodinàmica, l’anglès, la poda de respecte… Ha superat el nivell 3 del diploma WSET amb Outlook Wines i lluny d’aturar-se, es posa nous reptes, passar el nivell 4 a l’escola d’Àustria, Österreich Weineakedemie.
 


“El nostre objectiu continua sent el de l’avi, fer vins i caves de qualitat, plens de salut i que parlin de les tradicions i les costums de la nostra terra”, insistirà. A Parés Baltà s’han significat per ser abanderats de l’ecologia i de la biodinàmica en els vins i caves que elaboren, però també pel seu vincle amb l’arqueologia del vi. “El 2008 vam identificar sis forns ibers, en línia, a peu de vinya, a la finca Les Valls. Era un jaciment amb 2.500 anys d’història i el 2012 en vam trobar un altre de 2.000 anys d’antiguitat amb forns per coure recipients de ceràmica”, comentarà Marta Casas. I van començar a prestar-los atenció fins al punt de començar a vinificar també en gerres de fang elaborades pel ceramista Carles Llarch. El 2013 van treure al mercat el primer vi quan encara se’n parlava poc, de les àmfores. Després de provar el fang, la inquietud els va portar a aprofundir en la biodinàmica, els vins naturals (sense sulfits) i tantes altres elaboracions novedoses i alternatives, no per abraçar modes ni tendències, sinó perquè “volem obrir els ulls, tenir més consciència, il·lusionar-nos amb el que fem… Anem trobant peces, les encaixem i construïm el nostre puzle particular”, detallarà Casas.

La biodinàmica no és l’objectiu sinó el mitjà per aconseguir un vi equilibrat i viu. Qui el beu, ha de percebre que hi ha sensibilitat envers tot el que l’envolta. No s’ha d’esperar cap resultat concret, senzillament s’ha de sentir que és bo per a la finca, per a tu i per a les persones que beuran el vi”, explica Marta Casas. Des de 2012, la viticultura s’impregna d’un treball holístic a les finques que va des dels preparats i el compost, a les cobertes vegetals i la integració d’animals com ovelles i abelles. Des de baix a mar fins als 800 metres d’alçada les finques de Parés Baltà respiren vida i ecologia. Acullen fins a 16 varietats diferents de raïm de les qual se’n fan vins que interpreten parcel·les petites.
 


A més alçada, a Pontons, hi tenen les varietats de cicle llarg, des de la forcada, a la parellada vella, el pinot noir, el chardonnay o la Malvasia de Sitges en doble guyot. En un entorn isolat, banyat de vegetació i silencis, han anat reempeltant carinyena blanca al petit verdot, sumoll al merlot i xarel·lo a la 'mencia'. Han recuperat maneres ancestrals de vinificar, com el peu de cuba trepitjant amb els peus, i han explorat volums i formes i utensilis per fer la criança dels vins. “A la masia de Les Torres hi tinc un espai molt petit on faig vi artesanal, amb les mans. Faré cristal·litzacions sensibles per veure si hi ha diferències entre els vins en què intervé maquinària i en els que no. També hi tenim previst plantar un hort amb plantes medicinals, que ens serveixi per preparar remeis o per tenir material vegetal propi per si ens decidim a fer un vermut eco”, avançarà. De camí al Santuari de Santa Maria de Foix, on proposa tastar una primera tanda de vins, reflexiona sobre la viticultura regenerativa: “Ara tothom en parla i ens sembla molt adient, però nosaltres creiem que és un estadi previ a la biodinàmica, el que passa és que la regenerativa aporta dades i números, permet analitzar i calcular, i per això pot sumar més veus. El més important és cuidar i aportar vitalitat a la terra, a la planta i al fruit que ens dóna. Perquè més tard tot això es convertirà en la nostra font de vida” 

No tastem els vins icònics del celler, sinó les singularitats que els ocupen, el que al cap i a la fi defineix el moment actual de Parés Baltà. Amphora roja 2021 és un monovarietal de xarel·lo, ecològic, elaborat en àmfores d’argila autòctona. El vi que inicia el seu camí cap als naturals, sense sulfits. Tot just està acabant la fermentació. Un vi pur, amb acidesa marcada. Espígol 2021, monovarietal de Malvasia de Sitges. Un vi fragant que enalteix la varietat autòctona del Garraf, amb intensitat aromàtica i frescor. Forcada 2021, plantada en vas als Alts d’Ancosa el 2019 i que encara està per veure quina forma i perfil tindrà. D’acidesa no li’n falta. Un orange de sauvignon blanc elaborat amb les pells. Radix 2021, tret de dipòsit però “amb el punt de maduresa perfecte, que és fruït de la precisió de la Maria Elena”, dirà Marta Casas. Neolític 2021, un monovarietal de sumoll que s’elabora en inox i damajoana, encara domant-se. Moneu 2021, amb acidesa perfilada i cos lleuger “que és cap a on ara anem”, adverteix l’enòloga. Vins experimentals, que demostren rebel·lia i curiositat, que obren la ment, que els permeten fluir.  
 

Foto: Web Parés Baltà (Jordi Elias)
 

“No volem tocar els vins ni tallar les ales de com són, volem que s’expressin com siguin, ajudar-los a créixer i que en una taula expliquin qui els fa i d’on venen, però que mostrin també que els hem ensenyat a tenir caràcter i personalitat”, resumirà amb convenciment  i orgull Marta Casas. “Els vins de Parés Baltà ens surten de l’ànima, dibuixen el Penedès que hem heretat però també el moment de revolució absoluta que vivim. Hem fet transformacions, tenim la sort de viure i d’experimentar aquest moment i hem de ser agraïts amb tot el que ens passa. És natural que neixin nous vins i que pel camí, potser, en perdem d’altres”, resoldrà.

Al celler, tastem altres referències experimentals i icòniques, com Electio 2020, un xarel·lo que envelleix en bóta, que va marcar un punt d’inflexió al celler i va deixar intuir que a Parés Baltà hi passarien moltes més coses... També Marta de Baltà 2017, un monovarietal de sirà d’una varietat icònica del món del vi que recull “la il·lusió de l’avi per plantar-la”. I finalment, un ranci de 2016 que de moment no comercialitzen; una garnatxa negra vinificada en àmfora que finalment s’ha transformat fent el sol i serena en damajoana durant 5 anys. Vins que aspiren a ratllar els nivells més alts de qualitat però sempre “transmetent el que ens dóna la terra i la connexió de qui els fa amb la natura”, conclourà Marta Casas. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

Segur?
Qüestió, 10/01/2022 a les 07:51
+0
-0
Parés Baltà té Forcada i Moneu? Aquests raïms van ser redescoberts per Torres a través del programa de recuperació de varietats ancestrals. És estrany que Parés Baltà en tingui. Hem d'entendre que Torres ha donat sarments a Parés Baltà?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge d'una anterior edició de ProWein
Imatge d'una anterior edició de ProWein | ProWein Düsseldorf
Prowein Dusseldorf canvia les dates del certàmen i progama la fira els mateixos dies que la London Wine Fair, que ha emès un comunicat titllant el canvi "d'atac frontal".
Imatge il·lustrativa
Foto: Acadèmia de Poda
Xavier Bassa
El Xavier Bassa ens explica què és la biodinàmica i ens recomana cinc vins elaborats sota aquests preceptes.
Imatge il·lustrativa
El vi, de la DO Montsant, és un dels vins "temptadors" per sota dels 20 dòlars que el crític Eric Asimov recomana