VI i salut

El vi negre, el cacau o el cafè protegeixen enfront del deteriorament cognitiu

El cacau, el cafè o el vi negre són rics en polifenols i tenen efectes antioxidants i antiinflamatoris

| 18/12/2021 a les 10:35h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, Ramon Estruch, FIVIN, VI i salut
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Tal com publicava el Consell Català de Mitjans Audiovisuals fa una setmana en un article titulat 'Aliments com cacau, cafè i vi negre redueixen el risc de deteriorament cognitiu', "una dieta rica en diversos aliments d'origen vegetal, entre els quals hi ha el cacau, el cafè, el vi negre i les pomes, redueix el risc de deteriorament cognitiu en persones grans. En canvi, el total d'alcohol consumit i els edulcorants artificials n'augmenten el risc. Aquesta és la conclusió d'un estudi del Grup de Recerca de Biomarcadors i Metabolòmica Nutricional dels Aliments de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB) i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment (CIBERFES)".

Tal com diu el text de la CCMA, "l'objectiu de l'estudi era esbrinar la relació entre el metabolisme dels components de la dieta, la microbiota intestinal, el metabolisme endogen i el deteriorament cognitiu".

En declaracions a Cupatges, el dr. Ramón Estruch, assessor científic de FIVIN (Fundació per la Investigació del Vi i la Nutrició), constata que “en aquest estudi cas-control recentment publicat en Molecular Nutrition & Food Research, el grup de recerca de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'alimentació de la Universitat de Barcelona liderat per la Dra. Cristina Andrés-La Cueva, van estudiar 842 subjectes reclutats a les regions de Bordeus i Dijón (França) als quals van seguir més de 12 anys. Els resultats indiquen que el consum d'aliments rics en polifenols com a cacau, cafè, xampinyons i vi negre es va associar a una millor funció cognitiva relacionada amb l'edat.

Mereix cridar l'atenció els efectes protectors dels aliments rics en polifenols sobre la funció cerebral. Els polifenols són composts bioactius que sintetitzen les plantes per a protegir-se de les infeccions i estressos que sofreixen. Ingerits pels éssers humans en menjar cacau o prendre cafè o vi negre, tenen efectes antioxidants i antiinflamatoris, per la qual cosa protegeixen enfront de moltes malalties cròniques, com la deterioració cognitiva. Es tracta, doncs, d'un estudi confirmatori del paper dels aliments rics en polifenols, com el vi negre, en la protecció de la salut”.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Joan Arrufí
Joan Arrufí | Arxiu Cupatges
Joan Arrufí ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per advertir dels riscos de la massificació eòlica a la Terra Alta
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Es posposa la Barcelona Wine Week, la DO Terra Alta a Decanter o la compra de Bolney Wine Estate per Henkell Freixenet, alguns dels destacats
Imatge il·lustrativa
Pixabay
El consum de vi a l'Estat creix per quart mes consecutiu (+12%)