​Anna Vidal Rabetllat: “Volem ser referents en cultura del vi”

Finca Ca n’Estella, a Sant Esteve Sesrovires, fa un gir en l’enoturisme i aposta decididament pel visitant de proximitat

Un escumós català, el millor de l'Estat segons els anglesos

| 13/12/2021 a les 11:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Rabetllat i Vidal, Clot dels Oms
Anna Vidal
Anna Vidal | Ca n'Estella
És dels cellers petits del Penedès que probablement més reconeixements internacionals acumula per la qualitat dels seus vins i caves. En calculen més de 200 en el que va de segle i els els han atorgat en països diferents, des del Japó  a Itàlia, Alemanya, Bèlgica, França i un dels últims, a Anglaterra. El cava Rabetllat i Vidal 2015 Gran Reserva, monovarietal de xarel·lo amb més de 55 mesos de criança, ha obtingut un Platinum als Decanter Awards de Londres i l’han descrit així: “Elegant i sublim, amb nas de brioix fresc i préssec. Amb molta suavitat en boca, textura atractiva i gran delicadesa. Ben equilibrat i elegant, també té una gran persistència. Impressionant…”.

 

D’entre 16.000 referències, el de Sant Esteve Sesrovires és l’únic cava de l’Estat espanyol que ha rebut una medalla i un reconeixement a posteriori – el Platinum – quan els Master of Wine retasten les referències del concurs més ben puntuades. És un mèrit molt gran per a Finca Ca n’Estella que no només dona valor i diferenciació als vins que elabora sota l’empara de la DO Penedès amb el segell Clot dels Oms i els escumosos DO Cava, sinó que també ha tingut la capacitat de preservar el paisatge i conviure en un entorn que alguns podrien considerar inhòspit, a recer d’un polígon industrial.
 

Foto: Ruth Troyano


Al Mirador de les Alzines, Anna Vidal hi anava de petita amb l’avi. Les vistes no han canviat gaire i la mirada encara es pot fondre en el mosaic agrari mediterrani que té al davant, per bé que a prop hi passin el tren, l’autopista i s’intueixi la intensitat industrial. És enginyera tècnica agrícola i enòloga. Propietària i directora del celler. Humil i discreta, perseverant i entusiasta. Defineix el projecte que lidera com “una suma de talents” i el seu repte és fer-lo “competitiu en preu, qualitat, ecologia i igualtat”. Té una mirada inclusiva i comprensiva i fa que l’ecosistema que habita convisqui amb el “miracle de la indústria que dóna oportunitats a moltíssimes famílies”.

Reforça la seva idea amb una publicació del Centre d’Estudis del Baix Llobregat que analitza els impactes que té el teixit industrial sobre les zones agrícoles. Ella que ho viu cada dia, té una mirada ampla i parla de convivència, conveniència i col·laboració. Posa exemples que observa, en territoris tan reconeguts com la Provença francesa i la Toscana. Tastem un Gran Clot dels Oms 2019, un rosat monovarietal de merlot que només es pot comprar al celler. Abraçar les varietats que va plantar l’avi, també forma part de l’ADN de Ca n’Estella. “La nostra ecologia no és un segell, és una manera de viure i de treballar”, afirma Anna Vidal, per explicar com es treballa per reduir la petjada de carboni i fomentar l’economia circular. Des de la decoració del mas fins als fems que s’utilitzen per abonar la terra tenen un per què. Fa 30 anys que contempla el mateix paisatge des del mirador de les Alzines i encara se sorprèn de la visió de l’avi. Ca n’Estella és un celler familiar. L’espurna l’encén l’any 1964 Delfí Rabetllat, comprant la propietat amb una finca que el 1877 va arribar a ser una de les més grans del Penedès. La seva filla, Mercè Rabetllat, reprendrà el projecte vitivinícola l’any 92 amb el seu marit, Jaume Vidal. Els seus fills estan actualment al capdavant del projecte enològic, sent la tercera generació que es fa càrrec de la masia senyorial, amb impremtes modernistes i una galeria amb arcs de pedra que data del segle XIX, oberta a celebrar tot tipus d’esdeveniments privats.
 

L'Equip del celler. Foto: Ca n'Estella


“Des dels inicis que fem producció integrada i tractaments ecològics a les vinyes”, explica Anna Vidal. Actualment tenen 40 hectàrees plantades al voltant de la masia. Són un mateix ecosistema ple de biodiversitat amb el simbolisme permanent de l’om, que és l’arbre de la zona i que dona nom a la marca de vins tranquils. En els últims anys, l’aposta per l’enoturisme ha estat total i han passat de rebre milers de visitants internacionals amb el suport de l’agència Castlexperience, a desenes de locals, després de la pandèmia. “Ens hem transformat. Ens hem obert al visitant de proximitat i hem abraçat a les famílies”, comentarà Vidal. “Estem molt contents d’haver atret a un públic verge i que no havia trepitjat mai un celler. De fet, si em preguntes on volem estar d’aquí a 10 anys, et diré que sent un referent en la cultura del vi”. Té clar que Ca n’Estella ha de seguir l’estela de molts cellers a França i a Bèlgica, que introdueixen la cultura del vi a les famílies de manera natural. “Per al visitant això no és una fàbrica, sinó que és un estil de vida. El convidem a visitar vinyes, a respirar aire pur, a veremar, a trepitjar raïms, a omplir el cistell de productes locals, a passar-ho bé”, dirà. Una de les cites imprescindibles és el Ca n’Estella Market que se celebra des de fa cinc anys al novembre. Enguany, per la pandèmia, l’han ajornat i s’organitzarà de cara al bon temps. “Convidem als productors d’horta del parc agrari del Baix Llobregat, reunim artesans i formem un mercat amb una trentena de parades. Fins i tot fem una encesa de llums amb els Castellers de Sarrià. Defensem el quilòmetre zero i mirem de fer xarxa posant per davant el territori. Això ho he après a França”, comentarà Anna Vidal.   
 

Foto: Ruth Troyano


El pati de la masia deixa entreveure el pes de la història. Decorat amb gust i elegància, regala als ulls un paisatge inspirador a pocs minuts de Barcelona, al peu de la Muntanya de Montserrat, a pocs quilòmetres del mar i reivindicant el parc agrari del Baix Llobregat que, a poc a poc, va despertant. Les de Ca n’Estella són vinyes urbanes amb un celler vell que reivindica el pas dels temps. 7 cups de 15.000 litres de principis del segle XIX ho testimonien. “El meu avi encara hi vinificava. Als anys 60 s’havien utilitzat però una de les veremes vam perdre el 50% de la collita”, explica Anna Vidal. No descarten tornar-los a utilitzar, però abans s’haurien de remodelar, mantenint-ne la pell i l’essència. Actualment, s’hi guarden les anyades velles. I travessar els murs dels cups és viatjar 200 anys enrere.

Rajola vidriada i un petit santuari amb espelmes per posar a prova els sentits. “Aquí a dins arribes a l’honestedat màxima a l’hora de tastar, deixes que la història et sorprengui. No estàs suggestionat per res, ni pel vi perquè no en veus ni el color, ni per ningú. Ets tu i els sentits”, insistirà Anna Vidal. Obre una ampolla de 2008 que va vinificar conjuntament amb el seu pare, Jaume Vidal. És un cabernet sauvignon que aguanta ferotgement bé els anys i li serveix de nou per justificar la importància de preservar la mirada de les generacions que l’han precedit. “És un orgull poder tastar aquest vi. I fer-ho sense prejudicis, retrobant-me amb els orígens…”, afegirà.

És una de les vinificacions especials que el celler guarda i que s’ofereix només a la botiga de Ca n’Estella. Una deferència a qui els va a veure o a qui, a vegades ha passat, hi ha arribat per casualitat. Els formats de visita són diversos, des de l’esmorzar de pagès al pícnic entre vinyes o per aquestes dates el brunch de tardor al celler. Es tasten dos dels vins del celler, una fusta d’embotits de proximitat i oli d’oliva verge extra propi, mandonguilles amb verdures de l’hort, olives arbequines i carquinyolis artesans amb catànies Cudié i copa de vi dolç rosat. “Amb l’enoturisme hem aconseguit fidelitzar els visitants. Tenim clients que abans no hi eren i són amics. I esperen les activitats noves que fem i tenen marcades les claus al calendari. Els cuidem i també cuidem tots els detalls de la visita”, dirà Anna Vidal. A menys de mitja hora de Barcelona, hi ha un recer de calma per alimentar cos i ànima. “Seguirem treballant per educar i fer pedagogia de la cultura del vi, per traslladar al visitant la nostra estima pel producte i per la història”, conclourà Vidal. Segur que quan algú hi torni ja hauran sumat algun nou premi al seu recompte particular i encara poc observat. En calculen una mitjana de 10 a l’any, de guardons. I algunes referències com el chardonnay Gran Clot dels Oms 2018 ha rebut 12 medalles en l’últim decenni. “És un llegat els avis”, escriuen al seu compte d’Instagram per celebrar el premi. Un llegat apreciat i reconegut. Qui s’atreveix a qüestionar-ho?     

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
El desenvolupament de Cavawinner s'ha basat en la investigació i la incorporació de noves tecnologies al sistema d'elaboració tradicional de cava
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Et proposem un tast inèdit 5 dels millors vins monovarietals segons "La Guia de Vins de Catalunya"
Imatge il·lustrativa
Xavi Bassa
Algunes olors en els vins són conseqüència d'algun defecte