​La DO Pla de Bages convoca el premi Viu la Pedra Seca

En el marc de la 2a setmana de la Pedra Seca dels Països Catalans, la DO Pla de Bages torna obrir la convocatòria dels Premis Viu la Pedra Seca.

| 26/11/2021 a les 07:58h
Especial: PROPERES ACTIVITATS
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Pla de Bages
1er premi vi de tina Mas Arboset
1er premi vi de tina Mas Arboset
En el marc de la 2a setmana de la Pedra Seca dels Països Catalans, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages torna a convocar una nova edició dels Premis Viu la Pedra Seca.

Com a territori testimoni del rellevant passat vitícola que visqué, amb un patrimoni en pedra seca, i posant relleu en les 6.500 barraques de vinya documentades fins ara. Al pertànyer a la comarca catalana amb més patrimoni de la de pedra seca en nombre de barraques i murs, la DO Pla de Bages pren la responsabilitat de vetllar per la seva conservació.

A finals de l’any 2018 l’art de la pedra seca: els coneixements i les tècniques entra a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. Es tracta d’una arquitectura sempre integrada en l’entorn, i que en algunes zones s’ha practicat amb tanta profusió que ha contribuït decisivament a la configuració del paisatge local.

Segons dades recollides per l’Observatori del Paisatge, a Catalunya hi ha uns 30.000 elements que responen a aquestes característiques: marges, llogarets, pous de glaç, forns de calç, etc.. La zona que ocupa la DO Pla de Bages és on es localitza la major densitat d’aquestes construccions, en gran part fruït del seu passat vitícola durant el s.XIX.

Des de fa 25 anys que es celebra el Concurs de Rehabilitació de barraques de vinya i altres construccions de pedra seca al Bages, en la que aquesta en serà la seva 10a edició. Gràcies a totes aquestes edicions s’han pogut recuperar nombroses construccions en pedra seca que ajuden a mantenir el territori viu d’aquestes edificacions i murs tant singulars del nostre paisatge. El Premi Viu la Pedra Seca, te com a objectiu la rehabilitació, conservació de les barraques de vinya i altres construccions de pedra seca així com la posada en valor a partir de la promoció, l’estudi, la investigació, la recerca i l’educació vinculada al patrimoni vitícola de la pedra seca, principalment en l’àmbit de la DO Pla de Bages.

S’estableixen dues categories de premis: pedra seca, basat en la rehabilitació de barraques i altre patrimoni vitivinícola i pedra viva, orientat a la recerca, projecció i posada en valor del patrimoni de la pedra seca.

La categoria pedra seca fa referència a les barraques de vinya, tines, marges i murs… construïdes totalment amb la tècnica de “pedra seca”, és a dir, la col·locació de pedres sense cap material d’unió o amb el material que en aquell temps s’emprava. Per presentar-s’hi cal afegir a la inscripció fotografies d’abans de la restauració. Els participants podran participar amb més d’una construcció.

En la temàtica pedra viva es volen posar en valor els treballs referents a la investigació, treballs de recerca, projectes final de carrera, educació, iniciatives, obres i accions de promoció i difusió, etc. relacionats amb el patrimoni vitivinícola de la pedra seca. Les valoracions del jurat es faran segons la rellevància de la investigació, estudi o projecte, l’esforç per a la consecució del projecte, l’efecte en la difusió del patrimoni de la pedra seca en el territori i la seva projecció de futur .

Hi haurà dos premiats per categoria. Els premis pedra seca a la rehabilitació seran de 700 i 400€ respectivament i els Pedra viva a la recerca, projecció i posada en valor seran de 400 i 200€.


El jurat el conformen experts en construccions de pedra seca i persones relacionades amb el sector vitícola del Bages.

Joan Francesc Baltiérrez (President Confraria dels Vins del Bages)

Albert Fàbrega (Expert en construccions de pedra seca)

Eva Farré (secretària del Consell Regulador de la DO Pla de Bages)

Jordi Griera (avaluador Wikipedra i col·laborador de l’Observatori del Paisatge)

Jaume Plans (Expert en construccions de pedra seca)

Josep Mª Soler (Expert en construccions de pedra seca)

Mireia Vila (historiadora i arqueòloga)

Per a participar-hi cal presentar les propostes abans del 21 de juny de 2022 al Consell Regulador de la DO Pla de Bages. El lliurament dels premis es farà a primers d’octubre.
Podeu trobar les bases i informació de la convocatòria a www.dopladebages.com.

El camí ramader d’Avinyó i el vi de tina de Mas Arbosset, els premiats en l’anterior edició


Els guardonats en l’edició 2020 van ser, per la categoria Pedra Seca,  el 1er premi va ser pel camí ramader del Pla de l’Oliva realitzada per Josep Solsona i Vaqué. El segon premi va ser per la barraca de vinya de la Fumera rehabilitada per Jordi Falip Sabartés al terme municipal de Navàs.

Pel que fa a la categoria Pedra Viva, el primer premi va ser pel Projecte "Mas Arboset. La recuperació del vi de tina" de Miquel Palau, enòleg del celler Abadal. El segon premi de la modalitat Pedra Viva, va ser per al "Mòdul de Restauració i reconstrucció de marges de pedra seca, incorporat en la Formació de Polivalència en el peonatge agrari" presentat per Caritas Arxiprestal de Manresa. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Foto: Acadèmia de Poda
Xavier Bassa
El Xavier Bassa ens explica què és la biodinàmica i ens recomana cinc vins elaborats sota aquests preceptes.
El celler va treure la marca
El celler va treure la marca | Vinassos.cat
La DO Catalunya i la DO Tarragona també estarien afectades per la possible comercialització fraudulenta
Joan Arrufí
Joan Arrufí | Arxiu Cupatges
Joan Arrufí ha comparegut aquesta tarda davant la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per advertir dels riscos de la massificació eòlica a la Terra Alta