Can Matons, els nous vins de pansa blanca de la DO Alella

Cinc referències que Raventós Codorníu incorpora a la col·lecció "Vins de Llegat"; vins de produccions petites i vinyes històriques

| 25/11/2021 a les 17:41h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Can Matons, DO Alella, Vins catalans
La DO Alella compta, des d'aquest novembre, amb el nou projecte Can Matons, 5 vins de pansa blanca que el grup Raventós Codorníu incorpora a la seva col·lecció "Vins de Llegat". Un projecte hereu de Marqués d'Alella que pren el nom de la masia històrica del segle XVIII, situada entre vinyes a Santa Maria de Martorelles, al Vallès Oriental. 

Per Xevi Carbonell, enòleg de Can Matons, "les nostres vinyes més joves tenen vint anys, i d'aquí van fins als cent". Vinyes de pansa blanca sobre el sauló característic de la zona.  "Reivindiquem l'elaboració de vins 'fins': sense grans concentracions, elegants, suaus, equilibrats i molt gastronòmics". Destaca que "representem la DO Alella que mira al Vallès, no la que mira al mar".

Són vins pensats 'des de la vinya', que posen en valor el territori: dos vins de poble, dos vins de vinya única i un genèric. El denominador comú és la varietat autòctona de la zona (pansa blanca) i la singularitat de les vinyes, totes elles històriques i, en alguns casos, plantades abans de la fil·loxera, la plaga que va arrasar el país durant el segle XIX. Les etiquetes són un record dels primers vins de Marqués d'Alella. 
 

Vinya de pansa blanca sobre sauló


Segons l’enòleg Ricard Rofes, responsable del projecte "Vins de Llegat" de Raventós Codorníu, “amb aquesta iniciativa volem donar un impuls als nostres cellers més petits de Catalunya: Portal del Montsant, Cellers Scaladei, Abadia de Poblet, Montargull (Parxet, Mont-Ferrant, Titiana) i Can Matons. Cellers que tenen especial cura dels seus vins, des de la vinya fins a la taula, respectant la historia i la tradició així com la manera de fer artesana i ancestral”.

Els cinc vins de Can Matons


Can Matons Pansa Blanca 2020, un vi amb aromes de préssec i albercoc i nótes cítriques de pell de taronja. Bon volum en boca. Té un preu de 12 euros.

Sant Fost de Campsentelles 2020 és un vi de vinyes d’entre 20 i 80 anys, de sòl de textura sorrenca (sauló), pobre en nutrients i amb poca retenció d’aigua. Destaca per la fruita blanca i les nótes de flors. Molt cremós en boca. Té un preu de 18 euros.

Santa Maria de Martorelles 2019, de vinyes de 60 anys, té aromes de fruita blanca, flors i fruits secs. Marca la salinitat en boca. Té un preu de 18 euros.

La Vinya de Can Xec 2019 neix d’una vinya molt més jove (1999) a Montornès del Vallès. Destaca per la seva fruita d'ós, nótes florals i especiades. Té un preu de 40 euros.

La Vinya del Músic 2019 neix en un vinya centenària del mateix nom a la falda de la Serra de la Marina, dins el poble de Sant Fost de Campsentelles. Una única hectàrea de sauló situada a 160 m sobre el nivell del mar. Flors blanques i fruits secs. Molt cremós i de post-gust llarg. Té un preu de 40 euros.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Codorníu homenatja el seu creador, Josep Raventós Fatjó, en commemoració dels 150 anys del primer cava
Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
L’Associació juvenil La Bulla vol recuperar la tradició vinatera del municipi estirant del fil d’una expressió popular i del gest de penjar a les cases una branca de pi
Imatge il·lustrativa
Les dues anyades de l’Alta Alella 10, 2010 i 2012, reben la millor puntuació del podi cava de la Guía Peñín 2023
Imatge il·lustrativa
Vint-i-set cellers i més d'un centenar de vins van ser tastats a la Seu Vella de lleida per una vintena de sommeliers professionals