Pv-20, 2.523 ampolles del nou vi experimental de Jean Leon

De producció limitada, és dels pocs monovarietals catalans de petit verdot, una varietat minoritària adaptada al canvi climàtic

​Josep Guinovart vesteix el Vi de Finca Vinya La Scala

| 17/11/2021 a les 16:14h
Arxivat a: Els vins de la setmana, Jean Leon
Imatge il·lustrativa
Jean Leon presenta PV-20, un monovarietal ecològic de petit verdot de l’anyada 2020, que es converteix en el sisè vi experimental elaborat pel celler del Penedès i en un dels pocs vins catalans d’aquesta varietat. S’han produït únicament 2.523 ampolles i d’una sola anyada, seguint la filosofia d’aquesta gamma de vins efímera i artesanal amb la que les enòlogues Mireia Torres i Roser Catasús experimenten per mostrar la singularitat i personalitat de les diferents varietats.

Jean Leon PV-20 mostra tot el potencial de la petit verdot al Penedès, on s’ha adaptat especialment bé. És una varietat negra minoritària originària de la zona de Burdeus, a França, anomenada així pel seu gotim petit i compacte i pel seu raïm de color fosc amb tons verdosos degut a la maduració tardana. És resistent a malalties com el mildiu i madura bé en climes càlids, i per això és molt interessant en el context climàtic actual.

Jean Leon és dels pocs cellers catalans que la cultiven. Segons Mireia Torres, directora de Jean Leon: “la petit verdot és una varietat per la qual estem apostant clarament per la seva capacitat d’adaptació al canvi climàtic, a més del seu interès enològic”.

El vi realitza la fermentació alcohòlica en un dipòsit de ciment i reposa durant 6 mesos en "fudres" de roure francès de 2.000 litres de capacitat. El resultat un és un vi negre fi, expressiu i complex. En nas, mostra aromes de fruits negres madurs i notes torrades i especiades. En boca és ample i llarg.
 
Després d’experimentar amb les varietats autòctones xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges, i també amb les varietats franceses cabernet franc i chenin blanc, el celler del Penedès torna a mirar cap a França, el país que va servir d’inspiració a Jean Leon quan va fundar el celler el 1963. PV-20 és l’últim exponent de la gamma de vins experimentals, una exclusiva col·lecció de vins artesanals, de producció molt limitada i generalment d’una sola anyada. El trobareu a un preu de 16 euros.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes Lozano
El sommelier Ton Colet (El Cigró d'Or) recomana un xarel·lo, un macabeu i una parellada com a vins blancs de varietats tradicionals, i un sumoll, una garnatxa i una carinyena de negres
Imatge il·lustrativa
Miki Nadal i Juanma Castaño guanyen una final del talent Show marcada pel protagonisme de la DO Cava
Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
Us recomanem sis lectures entorn del vi