Els efectes antioxidants i antiinflamatoris del consum moderat de vi i cava

Segons el Dr. Ramón Estruch, Assessor Científic de FIVIN i membre del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic, cada vegada es disposen de més evidències científiques dels efectes protectors del consum moderat de vi i cava sobre l'organisme

| 18/11/2021 a les 07:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, fivin
Imatge il·lustrativa
Encara que ningú dubte dels efectes dolents del consum excessiu d'alcohol sobre la salut, segons el Dr. Ramón Estruch, Assessor Científic de FIVIN i membre del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Clínic, cada vegada es disposen de més evidències científiques dels efectes protectors del consum moderat de vi i cava sobre l'organisme. Nombrosos estudis epidemiològics han suggerit una relació inversa entre el consum d'aliments amb alt contingut en polifenols com el cava (o els escumosos elaborats amb mètode tradicional) i la incidència de malalties cardiovasculars.

Així mateix, nombrosos estudis d'intervenció han observat una relació entre consum moderat de cava i una reducció de la pressió arterial, millora de la funció endotelial, disminució del risc de diabetis mellitus i un perfil lipídic més saludable, amb augment del colesterol protector (HDL-colesterol) i reducció de colesterol perjudicial (LDL-colesterol), efectes tots ells que s'han atribuït a les accions antioxidants i antiinflamatòries d'aquesta beguda, que actuarien evitant o retardant l'aparició de l'arterioesclerosi.
 

També mereix destacar-se l'efecte del cava sobre l'agregació de les plaquetes o sistema de coagulació. Part d'aquests efectes s'han atribuït a l'etanol del cava, però una altra part s'ha relacionat amb els components no alcohòlics que conté, principalment els polifenols. Encara que els vins negres contenen majors quantitats de polifenols que els blancs, són molts els estudis que han demostrat efectes protectors del vi blanc i també dels vins escumosos elaborats seguint el mètode tradicional amb segona fermentació en ampolla.

El cava és un vi escumós que al tenir una doble fermentació està més temps en contacte amb els llevats, fet que li afegeix algunes característiques saludables addicionals. El cava té un contingut alt en alguns polifenols com els àcids hidroxicinàmics (i els seus derivats èsters de l'àcid tartàric), àcids hidroxibenzoics, alcohols i aldehids fenòlics, mentres que el contingut en flavonoides és baix.

Els efectes protectors del cava sobre el sistema cardiovascular s'han demostrat en estudis de laboratori, en animals d'experimentació i també en éssers humans. En aquest context, estudis de laboratori han observat que el cava inhibeix l'oxidació de les partícules de LDL-colesterol, un dels primers passos de l'arterioesclerosi.

S'han realitzat estudis en humans en els quals s'ha observat que el cava, consumit amb moderació redueix la concentració plasmàtica de les molècules d'adhesió endotelial relacionades amb l'arterioesclerosi (efecte antiinflamatori), disminueixen les espècies reactives d'oxigen (efecte anti-oxidant) i milloren l'estabilitat de les plaques d'ateroma (efecte antiateroscleròtic).

En resum, el consum moderat de cava pot resultar útil per a millorar els nostres factors de risc vascular i reduir el risc de patir una complicació cardiovascular. Part d'aquest efecte és degut a l'alcohol (etanol) que conté i una altra part al seu contingut en productes no alcohòlics, principalment polifenols. 


Referències

1. Satué-Gracia MT, Andrés-Lacueva C, Lamuela-Raventós RM, Frankel EN. Spanish sparkling wines (Cavas) as inhibitors of in vitro human low-density lipoprotein oxidation. J Agric Food Chem. 1999;47:2198-202.

2. Vazquez-Agell M, Sacanella E, Tobías E, et al. Inflammatory Markers of Atherosclerosis Are Decreased after Moderate Consumption of Cava (Sparkling Wine) in Men with Low Cardiovascular Risk. J Nutr.2007; 137: 2279–2284.

3. Corona G, Vauzour D, Hercelin J, Williams CM, Spencer JP. Phenolic intake, delivered via moderate champagne wine consumption, improves spatial working memory via the modulation of hippocampal and cortical protein expression/activation. Antioxid Redox Signal. 2013;19:1676-1689.

 

Foto: Fivin

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Bruno Colomer, enòleg de la gamma alta de Codorníu Ars Collecta
Bruno Colomer, enòleg de la gamma alta de Codorníu Ars Collecta
Raventós Codorníu ofereix uns packs de tastos virtuals on els enòlegs ens guien el tast
Imatge il·lustrativa
Després de tastar 1.248 referències, tres escumosos han obtingut la puntuació més alta
Anterior edició de la BWW
Anterior edició de la BWW | Barcelona Wine Week
Les varietats de l'agricultura sostenible i la lluita contra el canvi climàtic seran els eixos temàtics de la fira