Tornar a néixer i excel·lir fent vins

L’enòleg Pol Sancho guanya el XXè Premi Jaume Ciurana de la URV amb un projecte de recuperació de varietats ancestrals i minoritàries a Tarragona

Malvasia de Sitges: ​èpica, versàtil i amb caràcter

| 12/11/2021 a les 08:44h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Entrevistes, Premi Jaume Ciurana, Pol Sancho
Pol Sancho rebent el Premi Jaume Ciurana
Pol Sancho rebent el Premi Jaume Ciurana
La seva és una història de superació i de final feliç. No oblidarà mai el 12 de desembre de 2012, com tampoc que el seu expedient acadèmic i el projecte personal de recuperació de vinyes velles de varietats ancestrals, l’han fet mereixedor del XXè Premi Jaume Ciurana que lliura la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Fa gairebé 10 anys, l’enòleg Pol Sancho va tornar a néixer després de patir un accident de trànsit molt greu tornant de la feina a casa. Aleshores treballava en un celler al Priorat; abans havia cursat el cicle formatiu de grau superior en indústria alimentària d'enologia i viticultura a l'Escola Jaume Ciurana de Falset “perquè l’ocupació laboral era del 100% segons va llegir la meva mare a la premsa”, explica.

“No sabia en quin any vivíem, no retenia res del que em deien, no era capaç de posar nom a objectes ni colors i no recordava el nom dels meus amics”

Quan detalla les seqüeles de l’accident, fa posar els pèls de punta. Estarà eternament agraït a la doctora Àngels de Miquel, responsable de Neuroradiologia Vascular Intervencionalista de l’Hospital de Bellvitge, qui li va salvar la vida. Quan va despertar al llit de l’hospital, no recordava res: “No sabia en quin any vivíem, no retenia res del que em deien, no era capaç de posar nom a objectes ni colors i no recordava el nom dels meus amics”, recordarà. Es va haver d’esforçar molt per tornar a la vida i va patir un segon trauma emocional quan el celler de la DO Montsant on feia 10 anys que treballava quan va patir l’accident, el va acomiadar perquè no creia que pogués continuar fent bé la seva feina. 
 

“Després de molt d’esforç, no només m’he recuperat, sinó que he cursat la carrera d’Enologia a la URV i ara he obtingut un premi per la trajectòria i pel treball final”, dirà feliç i satisfet de la travessa, no exempta de dificultats. “Després de superar molts obstacles, no només em vaig recuperar sinó que vaig decidir començar Enologia i treure’m el títol amb els 4 anys de rigor”, afegeix. Va compaginar estudis i feina i actualment és part de l’equip d’enologia de Cellers Blanch, a Puigpelat. La vida li ha demostrat que mai és tard per assolir reptes i ara amb 35 anys tanca l’etapa universitària de la millor manera possible: “De fet, vaig acabar el 2020 però amb la pandèmia es va ajornar l’acte de lliurament del XXè Premi Jaume Ciurana”, matisarà. 

“M’he criat a Riudoms, ara visc a Tarragona, però els pares són de la Nou i la Riera de Gaià. Els avis eren pagesos i sempre hem anat a collir préssec, taronges, olives, garrofes… Menys raïm, perquè la vinya, al 86, l’any que vaig néixer, la van arrancar”. Amb el preu dels cultius per terra, l’avi va deixar de treballar la terra, però la va mantenir la seva propietat”. Pol Sancho va veure clar que l’havia de conservar i retornar el valor, plantant-hi vinya i aprofitant els seus coneixements enològics i de viticultura. Encara ha de superar alguns esculls administratius perquè la seva idea sigui tangible, però té tot el convenciment i la voluntat de tirar endavant el projecte i els 3.000 euros del XXè Premi Jaume Ciurana l’ajudaran, en part, a costejar-ho.    

“A les terres familiars hi vull plantar varietats ancestrals que són minoritàries. Vaig demanar informació a la DO Tarragona i vaig adonar-me que més que minoritàries, algunes ja han desaparegut del tot. L’enòleg i primer director de l’INCAVI, Jaume Ciurana, explica al llibre Els Vins de Catalunya, publicat el 1979, que el nom de Tarragona és conegut mundialment pels negociants de vi, que al Camp de Tarragona hi ha un gran esperit exportador però que s’associa amb vi servit a l’engròs, cosa que no és ideal per al reconeixement del bon vi que s’hi elabora. 

S’ha anat molt a la producció i al volum perquè hi havia la tradició de la venta a doll, però ara fa temps que la DO s’ha posat les piles buscant la qualitat i la diferenciació”, detallarà Pol Sancho. Comenta que prova d’això és que en els últims temps han nascut molts projectes petits, les cooperatives treuen noves marques i els vins van perfilant el vèrtex de la piràmide de qualitat: “Sé que amb el meu projecte no faré cap gran canvi en els percentatges de varietats que s’utilitzen a la DO Tarragona però serà testimonial i contribuirà, a la llarga, a treure al mercat un producte diferenciat”. “A Cellers Blanch, on treballo actualment, estem vinificant la subirat parent i el vinyater… Amb resultats organolèptics molt interessants”, advertirà.

Té clar que les varietats ancestrals poden aportar valor i un tret diferencial. Parla de la subirat parent, del vinyater, però també del cartoixà vermell i del sumoll blanc, del garrut i del sumoll negre. “Les varietats minoritàries blanques que menciono només representen un 0’53% del que hi ha plantat i les negres un 3%. La garrut té una molt bona adaptació i una bona resistència a les malalties, ha perviscut al País Valencià i a la Catalunya Nord, però a Catalunya és molt residual. És una varietat que pot fer la competència a la merlot, que a Tarragona representa el 25% dels negres que s’elaboren. Amb les varietats blanques podem fer grans vins a Tarragona perquè és terra blancs i suporten els envelliments llargs”, matisarà. 
 

A l’espera de plantar-les, té claríssim el paper que han de jugar: “Vull potenciar-les i fer-ne divulgació, que no s’acabin de perden perquè amb elles podem fer vins diferents, autòctons, amb tipicitat, genuïns, i diferents als que donen les varietats foranes i més esteses, amb les que es fan vins més comuns. Vull posar el meu gra de sorra, replantar en terres familiars varietats locals que són molt escasses amb empelts de vinyes velles, que poden contribuir a generar més interès pels vins de la DO Tarragona”.

Pol Sancho té la percepció que cada vegada més el consumidor valora el producte local: “Penso que és el camí a seguir, és important que no perdem el patrimoni varietal i que fem vins amb nous perfils”, insistirà. Sap que alçar un celler és un projecte molt ambiciós, per això que d’entrada no s’ho planteja. Té relacions estretes i prou sòlides amb viticultors i enòlegs de Tarragona que li permetran vinificar el projecte que ha rebut el XXè Premi Jaume Ciurana, quan arribi el moment. En paral·lel al reconeixement, ha començat a estudiar el Màster en Tecnologia, Gestió i Innovació Vitivinícola de la Universitat de La Rioja, que li donarà una perspectiva més àmplia i una visió empresarial del sector en què treballa. “Tinc ganes d’ampliar la formació de la URV i aprendre sobre direcció d’empreses, vendes i especialització i noves tecnologies aplicades a la vinya”, afegirà. Gairebé 10 anys després d’aquell fatídic 12 de desembre, pot dir ben alt i clar que se n’ha sortit i que ningú no ha pogut arrabassar-li els somnis. El seu ha estat un viatge on el coneixement i les ganes de sortir-se’n han estat determinants. La URV li ha reconegut el coratge i probablement en uns anys les vinyes i els vins que elabori li retornaran els esforços i les confiances dipositades. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes Lozano
El sommelier Ton Colet (El Cigró d'Or) recomana un xarel·lo, un macabeu i una parellada com a vins blancs de varietats tradicionals, i un sumoll, una garnatxa i una carinyena de negres
Imatge il·lustrativa
Miki Nadal i Juanma Castaño guanyen una final del talent Show marcada pel protagonisme de la DO Cava
Imatge il·lustrativa
Ruth Troyano
Us recomanem sis lectures entorn del vi