L'OCU denuncia dos olis d'oliva verge extra per frau en l'etiquetatge

L'anàlisi de l'organització de consumidors posa en dubte la qualitat de part de les referències al mercat

Frau al consumidor: entre 8 i 10 milions d'ampolles falses de Reserva de la Tierra cada any

, Barcelona, Catalunya | 27/10/2021 a les 07:19h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, etiquetatge, OCU, oli d'oliva verge extra, frau alimentari, oli d'oliva
L'oli d'oliva és un dels productes més preuats de la dieta mediterrània.
L'oli d'oliva és un dels productes més preuats de la dieta mediterrània. | EP
L'oli d'oliva verge extra, un dels productes bàsics de la dieta mediterrània, també és font de fraus i enganys. Un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat 39 referències d'aquest producte i ha detectat que una vintena eren només oli d'oliva verge, però no extra, malgrat estar etiquetades amb aquest fals reclam. 

L'anàlisi també ha detectat dos productes que no compleixen amb els requisits per portar l'etiqueta comercial extra, i així i tot la tenen. Són els de Borges i Olivar de Segura, que han estat denunciades per frau en l'etiquetatge per l'OCU davant les comunitats autònomes. L'organització també ha denunciat les altres empreses i demana sancions.

Cap dels olis analitzats està adulterat ni conté oli d'una altra llavor que no sigui oliva, segons les anàlisis de laboratori de l'organització de consumidors. Ara bé, una part important de les referències d'aquest producte que es troben als supermercats cometen frau en l'etiquetatge, segons l'OCU. 

Per determinar si un oli d'oliva verge és extra cap realitzar una anàlisi organolèptica per part de tastadors especialitzats, seguint el procediment que marca un reglament europeu. Només poden ser classificats com a extra els olis amb una acidesa màxima de 0,8 graus que en el tast tinguin un cert gust afruitat i no presentin cap defecte en el gust. L'OCU adverteix que els productes de Borges i Olivar de Segura sí que presenten defectes.

L'oli d'oliva verge es diferencia del que no ho és perquè les olives es premsen, es renten, es decanten, es centrifuguen i es filtren, però no es refinen. La textura de l'oli verge és similar a la de l'extra, però l'acidesa i el gust canvien. L'oli d'oliva verge sense la categoria extra pot tenir algun defecte mínim en l'olor o el gust i també pot tenir una acidesa de fins a 2 graus.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Pixabay
La Guia espanyola "Akatavino" ha destacat alguns vins catalans com els més ben puntuats del 2022
MiM Eivissa
MiM Eivissa | Majestic
El xef Nandu Jubany s'alia amb el futbolista per portar la gastronomia d'algun dels seus hotels
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
L'anyada 2008 del Llegat de Llopart, que ja és al mercat, es pot tastar en exclusiva en una experiència amb una visita privada que el celler ha dissenyat
Imatge il·lustrativa
Cavatast
Del 7 al 9 d'octubre, un ampli ventall de caves de tota la D.O. Cava i empreses de restauració exposaran al Parc Lluís Companys
Imatge il·lustrativa
Quatre professionals del vi l’han tastat a cegues per intentar endevinar amb quina varietat i com s’ha elaborat
Imatge il·lustrativa
Milmanda 2018 de Família Torres, millor vi blanc de la Guia de la Setmana Vitivinícola 2022