L'OCU denuncia dos olis d'oliva verge extra per frau en l'etiquetatge

L'anàlisi de l'organització de consumidors posa en dubte la qualitat de part de les referències al mercat

Frau al consumidor: entre 8 i 10 milions d'ampolles falses de Reserva de la Tierra cada any

, Barcelona, Catalunya | 27/10/2021 a les 07:19h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Mercats, etiquetatge, OCU, oli d'oliva verge extra, frau alimentari, oli d'oliva
L'oli d'oliva és un dels productes més preuats de la dieta mediterrània.
L'oli d'oliva és un dels productes més preuats de la dieta mediterrània. | EP
L'oli d'oliva verge extra, un dels productes bàsics de la dieta mediterrània, també és font de fraus i enganys. Un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha analitzat 39 referències d'aquest producte i ha detectat que una vintena eren només oli d'oliva verge, però no extra, malgrat estar etiquetades amb aquest fals reclam. 

L'anàlisi també ha detectat dos productes que no compleixen amb els requisits per portar l'etiqueta comercial extra, i així i tot la tenen. Són els de Borges i Olivar de Segura, que han estat denunciades per frau en l'etiquetatge per l'OCU davant les comunitats autònomes. L'organització també ha denunciat les altres empreses i demana sancions.

Cap dels olis analitzats està adulterat ni conté oli d'una altra llavor que no sigui oliva, segons les anàlisis de laboratori de l'organització de consumidors. Ara bé, una part important de les referències d'aquest producte que es troben als supermercats cometen frau en l'etiquetatge, segons l'OCU. 

Per determinar si un oli d'oliva verge és extra cap realitzar una anàlisi organolèptica per part de tastadors especialitzats, seguint el procediment que marca un reglament europeu. Només poden ser classificats com a extra els olis amb una acidesa màxima de 0,8 graus que en el tast tinguin un cert gust afruitat i no presentin cap defecte en el gust. L'OCU adverteix que els productes de Borges i Olivar de Segura sí que presenten defectes.

L'oli d'oliva verge es diferencia del que no ho és perquè les olives es premsen, es renten, es decanten, es centrifuguen i es filtren, però no es refinen. La textura de l'oli verge és similar a la de l'extra, però l'acidesa i el gust canvien. L'oli d'oliva verge sense la categoria extra pot tenir algun defecte mínim en l'olor o el gust i també pot tenir una acidesa de fins a 2 graus.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Cinc referències que Raventós Codorníu incorpora a la col·lecció "Vins de Llegat"; vins de produccions petites i vinyes històriques
Vins tastats de l'anyada 1947
Vins tastats de l'anyada 1947
Es van comparar vins de la zona de Bordeaux, on aquesta anyada va ser mítica, amb vins de La Rioja del mateix any.
Imatge il·lustrativa
Joc de Cartes TV3
Xavi Bassa
"En aquest establiment vàrem poder veure les pitjors copes que s’han vist mai al programa..."