Sara Pérez

Sara Pérez: “Es tracta de fondre’t amb l’anyada i mostrar tot allò que ocorre”

Torna la presencialitat,, però alguns cellers com Mas Martinet no abandonen els directes que van iniciar en plena pandèmia per explicar directament han viscut la verema 2021

| 06/10/2021 a les 09:53h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Entrevistes, Sara Pérez
Sara Perez, de Mas Martinet
Sara Perez, de Mas Martinet

El desembre de 2020 va confessar que aquell any no havien veremat, sinó espigolat.  Ho va fer en un directe pedagògic, divulgatiu i serè malgrat la pèrdua d’un 86% de la producció de raïm per culpa del míldiu i per no abandonar els seus principis ecològics i regeneratius. Gairebé un any després, l’enòloga de Mas Martinet, Sara Pérez, torna a connectar amb l’audiència -a través d’Instagram- per passar balanç de la verema de 2021 que finalitzaran en dues setmanes. El to, la mirada i el batec són uns altres. Ha estat un any d’abundància i d’agraïment, però no s’han estalviat haver d’alçar la mirada i resar perquè la pedra no s’emportés la collita.  

“Errar, desviar-se del camí, anar d’un lloc a l’altre sense rumb. Qui erra sol produir un cer malestar en els altres, per això serà considerat una persona inclinada a equivocar-se. Obert als canvis, decantat per elecció al moviment, quan arriba als llocs no els posseeix, sinó que els habita… Qui erra recorda els paisatges, qui arrela recorda els anys”

El text és de Marta Marín -Dòmine i l’escriu al llibre “Fugir era el més bell que teníem”. Sara Pérez el recupera i el cal·ligrafia en una de les parets del celler com a full de ruta per refermar-se en allò que creu, la importància d’errar i la necessitat d’habitar, la de retenir anyades i salvar paisatges. Abans d’iniciar la verema, reordena l’espai que rebrà el raïm. El decora amb paraules que són intencions. I se’l fa seu, perquè li pertany –com a tot l’equip. El disposarà de manera que l’energia flueixi.  En el directe a Instagram no mostra els escrits, però els transita.
 


“Sempre tenim dues tipologies d’anyada, la de finals d’agost i principis de setembre, i la de finals de setembre”, dirà en començar. Es refereix a la meteorologia que marca i condiciona la verema i fa saltar pels aires, a vegades, la planificació. Aquesta campanya, que ha estat atípica, amb molta pluja, tindrà com a conseqüència una disminució en el grau alcohòlic dels vins. “Hem hagut d’obrir molt la ment, aquesta verema”, etzibarà Sara Pérez, com si a Mas Martinet l’haguessin tingut algun cop tancada. “És un any de molta producció, un regal de la natura, després de les pèrdues de l’any passat. La pluja ens ha permès fer madurar els raïms, de manera que ha estat un regal preciós”, explicarà. 

En el directe, l’acompanya una escenografia austera, l’ordre i la pulcritud del celler i un ventall de copes amb cromatografies suggerents. “En funció de la varietat de raïm, de si hem entrat rapa o no, si hem macerat o no amb les pells, de major o menor extracció, el color és diferent”, explicarà Sara Pérez. A les copes s’aprecien els vins amb la terbolesa que els pertoca en els primers estadis de la vinificació, però les copes són lluminoses i s’endevina que després de la seva definició, els vins seran purs i sincers, com és habitual a Mas Martinet. En un gest de sinceritat, Sara Pérez, soltarà: “Hem acompanyat cada tina de la manera que ens ha vingut de gust”. Les pors i les vergonyes ja fa temps que les va perdre i el seu lloc l’ha ocupat la incerta seguretat de fer les coses a base d’intuïció i experiència. “Les finques que hem veremat després de la pluja ens han donat una delicadesa aclaparadora, els vins respiren ascendentment”, revelarà. És un directe interactiu, obert al diàleg, i les preguntes d’alguns dels seguidors que superaran la seixantena a les tres de la tarda d’un dimecres qualsevol de setembre, plantegen qüestions vàries. Ella, respon: “La maceració té a veure sempre amb la fermentació, miro de no allargar-la més. Però aquest any, donat que els vins tenen fruita, són ascendents, si volem profunditat, les haurem d’allargar una mica més. És una sensació que tinc”. 
 


I a cop de percepció, resol i actua. Li demanen per si hi ha temperatura controlada de les fermentacions a dins de les gerres de fang, per quina seria l’anyada ideal. I despresa de dogmatismes, respondrà entre somriures: “El més important és entendre l’anyada. Les percepcions canvien i ho fan dins d’una mateixa campanya. No hi ha una anyada ideal, m’agrada descobrir el que donarà així que passa. Es tracta de fondre’t amb l’anyada i mostrar tot allò que ocorre”.  

“Ya que son niños, habladles de batallas y de reyes, de caballos, de diablos, de elefantes y de ángeles, pero no dejéis de hablarles de amor y de cosas semejantes”.

Sara Pérez també ha cal·ligrafiat un fragment de Rudyard Kipling d’ “El hándicap de la vida” al celler. L’escrit del poeta i novel·lista i premi Nobel de la Pau, deixa clar que l’anyada de Mas Martinet respira tendresa i apassionament. “Tan de bo estiguéssiu aquí olorant els vins”, dirà l’enòloga, l’única que té el privilegi d’acostar-los al nas i percebre les aromes de l’anyada benèvola. Promet que a finals d’any es pot fer un directe amb l’enviament de mini-mostres ja més evolucionades per veure com despunten els vins. Els assistents al directe, li prenen la paraula. A propòsit del tast organolèptic, l’enòloga torna a insistir: “Hi ha un moviment de graus alcohòlics al·lucinant en els diferents vins. I per tant expressions diferents, també, dins d’una mateixa anyada. De fet, diria que que tenim tres anyades diferents en una mateixa verema. I ens hem vist obligades a entendre-ho a mesura que succeïa i a marxes forçades”. Trenta minuts de directe amb informació precisa i detallada, repassant vinyes i vins des del Verge de Martinet, al Martinet Bru, Clos Martinet, Pesseroles brisat i Escuçons. Encara queden alguns dies per acabar la campanya i falta distància per avaluar tot el que ha donat de si un nou cicle natural. Però el que està clar és que la verema 2021 ha estat generosa, oberta, vital, aèria i agraïda… I qui l’ha conduït també ho demostra a través de la mirada.  

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Els panellets, les castanyes i els moniatos no sempre s'han d'acompanyar de vins dolços.
Els panellets, les castanyes i els moniatos no sempre s'han d'acompanyar de vins dolços. | Cedida
Jordi Bes Lozano
Celebrem la castanyada amb cinc sommeliers i un bartender que ens proposen panellets salats, vins per als dolços i un còctel
Damià Deàs, Jorge A. Grosso i Rafael Sandoval a l'entrega dels premis
Damià Deàs, Jorge A. Grosso i Rafael Sandoval a l'entrega dels premis
El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha concedit el "Premi Aliments d'Espanya" al Millor Vi del 2021 al cava Reserva Vilarnau Rosé Delicat Ecològic.
L'oli d'oliva és un dels productes més preuats de la dieta mediterrània.
L'oli d'oliva és un dels productes més preuats de la dieta mediterrània. | EP
L'anàlisi de l'organització de consumidors posa en dubte la qualitat de part de les referències al mercat