Curs de poda de respecte

El primer "Curs Superior de Poda de Respecte" de l'Estat obre inscripcions

El curs està organitzat per la Universitat Rovira i Virgili, l'Acadèmia de Poda d’INNOVI i la consultora Simonit&Sirch - Vine Master Pruners

| 05/10/2021 a les 17:58h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, Curs Superior de Poda de Respecte
El
El | Acadèmia de Poda
Podar un cep no és una feina fàcil. Ho sap tothom qui ha agafat algunes tisores de podar i s'ha posat davant de la planta mirant quin sarment tallar i quin borró deixar. De fet, com ja ens comentava en Roc Gramona en un article per aquest mateix mitjà, "a França es valoren molt més les feines del camp i hi ha molts professionals que es dediquen a la poda. És un saber valorat. Aquí, no".

I és per això que s'ha creat l'Acadèmia de Poda i el Curs Superior de Poda de Respecte. La iniciativa va sortir de Jaume Gramona i el Clúster Innovi, el 2014, després de formar-se en aquesta nova metodologia de "poda respectuosa" i veure que els podadors d'aquí tenien una formació insuficient. Roc Gramona, a part d'aprendre amb els enginyers agrònoms Marco Simonit i Pierpaolo Sirch al celler Gramona, el 2018 va fer un màster a Bordeus sobre poda respectuosa. "És l'equivalent del curs que volem fer aquí, volem aplicar amb la màxima rigorositat aquella metodologia formativa", comenta en Roc, director tècnic de l'Acadèmia de Poda. "Un dels objectius és convertir la formació en universitària, a part de fer investigació", explica. 
 

La formació consta de 126 hores i arrenca el pròxim 2 de novembre amb només 15 places disponibles. "A l'acadèmia fem formacions d'1 o 3 dies, però aquest curs és molt més complet, de fet a l'Estat no hi ha res similar". L'acadèmia està coordinada amb la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili i amb l'empresa italiana Simonit&Sirch – Vine Master Pruners, un referent en formació en poda a nivell internacional.

És un curs teòric-pràctic, en modalitat semipresencial. La part teòrica és en línia i s'impartiran aspectes del cicle biològic de la vinya: anatomia, fisiologia, patologies, entre altres continguts. La part pràctica consistirà en la poda de vinyes en diverses localitzacions per conèixer les diferències entre varietats i formes de conducció: vas, cordó, eix vertical, palmeta, Guyot simple i doble... 

Aquestes pràctiques es realitzaran en caps de setmana, a les vinyes de prestigiosos cellers com Gramona, Juvé y Camps, Marques de Riscal, Pago de Carrovejas o El Coto. El quadre docent del curs està compost per doctors de la Universitat Rovira i Virgili com Francesca Fort o Miriam Lampreave; investigadors de diferents instituts agraris espanyols: Antonio Olmos d'INVIA, Juan Emilio Palomares (IAS-CSIC), David Gramaje (ICVV), entre d'altres i per tècnics de la consultora Simonit&Sirch que lideraran la part pràctica de poda. 

"La poda de respecte no deixa de ser aquella que fèiem abans més artesanalment, sense mecanització. Es basa en l'observació, en veure què és el que realment fa mal a la planta.
Amb la mecanització i la cerca de més producció i rendibilitat, ens hem oblidat que podem perquè les plantes visquin més i agafin menys malalties". Parlem doncs d'una poda més manual, més artesanal i basada en l'observació. Tenir en compte el flux de la saba, minimitzar els talls o deixar ramificar la planta permetent-ne el creixement són algunes de les tècniques que s'aprenen al curs. 


El preu del Curs de Poda és de 1.800 euros, podeu obtenir més informació o realitzar la inscripció al web de la Fundació URV. 

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Quin és el millor lloc per guardar els vins i què hem d'evitar perquè es guardin correctament?
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021 | Fòrum Gastronòmic
​Gastronomic Fòrum Barcelona ha lliurat el Premi Cuiner 2021 al xef Joseba Cruz del restaurant Le Clandestí de Navàs (Bages)
Vi en llauna
Vi en llauna | ACN
Vi en llauna, paté de gall del Penedès i polvorons de tomàquet són alguns dels productes que també s'han presentat al Gastronòmic Fòrum de Barcelona