Gastronomic Forum Barcelona

​Tornen les fires de la mà del Gastronomic Forum Barcelona

El saló se celebra del 18 al 20 d'octubre i per primer cop incorpora un Showroom amb més de 60 cellers que suposa el llançament de la marca "Catalunya, on el vi és cultura"

| 28/09/2021 a les 23:10h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, Gastronomic Forum Barcelona
El vi tindrà per primer cop un Showroom específic en el Gastronomic Forum Barcelona.
El vi tindrà per primer cop un Showroom específic en el Gastronomic Forum Barcelona. | Gastronomic Forum Barcelona
Les fires vinícoles i gastronòmiques s'han reprès. Després del parèntesi pandèmic, comencen a recuperar-se els esdeveniments presencials per a públic professional que poden arribar a reunir milers de persones. El primer a celebrar-se a Catalunya és el Gastronomic Forum Barcelona, que del 18 al 20 d'octubre acull el palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Per a l'organització, la cita suposa un pas més en la recuperació postpandèmia del sector gastronòmic. El vi i la sostenibilitat hi tindran un paper destacat, i s'aprofitarà per estrenar-hi la marca "Catalunya, on el vi és cultura" que ha impulsat la Generalitat.


El saló reunirà més de 300 empreses i 100 ponents, entre els quals hi haurà 60 cuiners que plegats tenen 46 estrelles Michelin. Es preveu que compti amb una superfície similar a la d'abans de la pandèmia, amb 6.000 metres quadrats d'exposició comercial i prop de 4.000 per a més de 70 activitats, el congrés gastronòmic i l'àrea específica de ponències d'innovació ForumLab, el qual s'emmarca en la Capitalitat Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021 de Barcelona: l'octubre serà un mes intens d'activitats vinculades a la capitalitat, i el Gastronomic Forum en canalitza el vessant professional.

La sostenibilitat és el fil conductor

A la presentació del saló a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona, el codirector, Pep Palau, ha ressaltat que l'edició d'enguany gira entorn la sostenibilitat. "No és un tema opcional; és el gran paradigma de l'alimentació al món", ha defensat, i ha insistit en la idea reivindicant que "el restaurant serà sostenible o no serà". El comissionat d'Economia Social, Desenvolupament local i Política Alimentària de l'Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, ha detallat que aquest octubre la capitalitat de l'alimentació sostenible es desplegarà amb múltiples activitats, també d'àmbit institucional i ciutadà.
 

Presentació del Gastronomic Forum Barcelona. Foto: Jordi Bes


La cuinera Carme Ruscalleda ha recordat el caràcter pioner del Forum i ha reivindicat la importància de valorar la proximitat i el sector primari perquè formen part de la cara amable que pot mostrar el país. "Si ho perdem, la nostra postal no serà tan lluïda", ha avisat. Per la seva banda, Ramon Sentmartí, que dirigeix Prodeca -l'organisme de la Generalitat que promou els aliments catalans-, ha remarcat que l'alimentació és el primer sector de Catalunya, i ha especificat que mou uns 40.000 milions d'euros.

Activitats per tastar i aprendre sobre vi

Prodeca s'ha implicat en l'Espai Catalunya del saló, que servirà d'aparador per a més de 70 empreses artesanes, i en el Showroom del Vi, amb una seixantena de cellers, i que és el primer cop que se celebra en el Gastronomic Forum. És en aquest context que s'estrenaran noves marques que acompanyaran les accions promocionals dels aliments catalans, amb els lemes "Catalunya, on el menjar és cultura", i "Catalunya, on el vi és cultura".

De vi ja n'hi havia en edicions anteriors del saló, però més aviat limitat a alguns expositors que estaven amb tota la resta. Al Showroom del vi també hi haurà un espai divulgatiu, el contingut del qual no s'ha detallat, que estarà a càrrec de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). Les iniciatives vinícoles ja formen part del calendari d'actes de la Setmana del Vi Català, la cita vinícola nascuda en pandèmia i que se celebra per segon any consecutiu.
El que sí que repeteix respecte a passades edicions és el ForumVi, en el qual s'oferiran tallers magistrals i presentacions. En el ForumVi, el sommelier Ferran Centelles abordarà les quatre dimensions de la sostenibilitat en vuit vins; el sommelier Josep Roca, del Celler de Can Roca, tractarà de l'Esperit Roca; la presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens, la cuinera Iolanda Bustos i la psicòloga Silvia Congost versaran sobre Vi, relacions i natura, l'equip del restaurant Ca Na Toneta parlarà de la cuina, el vi i el paisatge de Mallorca i Enoturista.cat, representat pel periodista David Jobé, presentarà els resultats del II Baròmetre del Vi Català, el qual està centrat en la presència dels cellers a l'Instagram.
 

El sommelier Ferran Centelles en una activitat del Forum Gastronomic del 2019. Foto: Gastronomic Forum Barcelona


Una fira semblant a les d'abans

A hores d'ara, tot apunta que la fira se celebrarà amb unes condicions pròximes a les d'abans de la pandèmia. En el web de l'esdeveniment hi ha un apartat on s'especifiquen algunes mesures per frenar el coronavirus, com ara l'ús de mascareta o mantenir distàncies entre participants, però altra cosa és quan calgui tastar un cuinat o un vi. A la presentació, Palau ha detallat que hi haurà tallers de degustació com s'acostumava a fer i seguirà vigent que "el que es cuina, es tasta".

Respecte als estands dels expositors o el tast del vi, tot es farà tenint presents les normes sanitàries que indiqui el Procicat, ha afegit. En el cas del vi, fonts del Prodeca han indicat que el Showroom s'organitzarà en un espai ampli, però d'entrada no es preveu que hi hagi recipients d'ús individual per a cada participant per escopir el vi, sinó de grans. D'altra banda, enguany també s'havia previst celebrar l'edició de Galícia del Forum, però s'està en converses per veure si finalment es pot tirar endavant durant el primer semestre del 2022, ha detallat Palau, el qual ha recordat que "la pandèmia ho ha trasbalsat tot".


L'agenda del vi i la gastronomia per a tots els públics

Els esdeveniments merament professionals no són els únics que es reactiven amb caràcter presencial. Les darreres setmanes ja s'ha viscut un reviscolament amb les activitats de verema i vinícoles obertes a tothom, i n'hi ha de noves programades aquest cap de setmana, com ara la 26a Festa de la Verema del Bages, amb epicentre a Artés -però amb actes en diversos municipis de la comarca-, i el 25è Cavatast de Sant Sadurní d'Anoia. A més, la Setmana del Vi Català, que es farà del 18 al 24 d'octubre, ha previst tastos i altres activitats.
 

Presentació del VII Tast a la Rambla


Més enllà de les estrictament vinícoles, a Barcelona aquesta setmana també coincideixen diverses cites gastronòmiques: entre aquest dijous i diumenge se celebra el VII Tast a la Rambla, on 25 restaurants, bars i pastisseries de renom de la ciutat ofereixen una mostra de la seva cuina. Aquest mateix cap de setmana també hi ha un festival gastronòmic al mateix districte de Ciutat Vella, el Born Street Food, mentre que del 14 al 24 d'octubre serà el torn del Passeig de Gourmets vinculat al Passeig de Gràcia.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
El vi Ungles Negres, sorgit entre Barcelona i el Priorat
El vi Ungles Negres, sorgit entre Barcelona i el Priorat | Jordi Bes
Jordi Bes Lozano
L'Ungles Negres és un vi que el veïnat del barri de Vallcarca elabora per a l'autoconsum en rebuig de l'especulació immobiliària, defensar la sobirania alimentària i amb crítica a les DO
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Quin és el millor lloc per guardar els vins i què hem d'evitar perquè es guardin correctament?
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021 | Fòrum Gastronòmic
​Gastronomic Fòrum Barcelona ha lliurat el Premi Cuiner 2021 al xef Joseba Cruz del restaurant Le Clandestí de Navàs (Bages)