millors vins rosats catalans

​Cinc vins per la tardor que us faran apreciar els rosats

L'arribada de dies més frescos conviden a donar una nova oportunitat a aquests vins i d'altres amb ànima de rosat malgrat no ser-ho i que trenquen esquemes

| 23/09/2021 a les 07:44h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Vins de tardor, millors vins rosats catalans
Imatge il·lustrativa
El vi rosat no sol tenir un lloc a taula, tot i que es mereix tenir l'oportunitat de ser-hi. Ens atrau pel seu color cridaner, en especial quan és de tons pujats, però a vegades ens és difícil deslligar-nos de la idea que pot deixar el paladar amb una sensació d'excés de fruita, o fins i tot un punt ensucrat. Això fa que en defugim fins i tot abans de degustar-lo, però no tots els rosats són iguals i mai és tard per refer la relació amb aquests vins.

L'arribada de la tardor i de dies més frescos representa una bona ocasió per deixar-se sorprendre per cinc rosats (o vins amb ànima de rosat sense ser-ho), de poca producció, i que trenquen amb les idees preestablertes. Primer, per la diversitat de colors i maneres d'elaborar, però també per un gust que no s'acostuma a associar a aquests vins, així com per tenir una història al darrere que ens pot fer veure'ls amb uns altres ulls. Abans de servir-los, tingueu-los a la nevera:
 

Confiança, de Còsmic Vinyaters

Sense DO
Garnatxa roja (i un petit percentatge de carinyena negra en funció de l'anyada).
La producció no arriba a les 2.000 ampolles.
PVP 18,50 euros.

El color vermell molt viu és el primer que atrau d'aquest vi, sorgit d'una vinya d'Agullana (Alt Empordà) que s'acosta al mig segle d'existència. L'ànima de Còsmic, Salvador Batlle, relata que va ser el seu primer vi empordanès, i d'aquí li ve el nom de Confiança, perquè aquest valor és el que cal d'entrada per engegar tot projecte. "Neix amb aquesta energia fundacional", recalca Batlle, així com per mostrar al món una varietat de raïm rosada molt vinculada a aquest territori vitivinícola fent-ho des de la seva mirada particular.
La vinya la cultiva amb criteris de viticultura ecològica i biodinàmica.
El vi s'elabora amb fermentació espontània, el raïm macera amb les pells entre dos i quatre dies, i llavors passa per àmfora i dipòsit d'acer inoxidable, si bé Batlle cada cop fa menys ús de l'àmfora per evitar un excés de calidesa, una qualitat que aquest recipient li pot atorgar al vi (l'increment de temperatures pel canvi climàtic ja pot fomentar la calidesa per si sol). El Confiança es pot prendre jove (l'anyada en curs és la 2020), però alhora està pensat perquè envelleixi bé. Hi destaquen les notes a fruita vermella petita (cirera), té un pas per boca d'allò més vibrant i podeu provar de tastar-lo d'aperitiu.
 

El Missatger blanc selecció, del celler Pujol Cargol

DO Empordà
Lledoner blanc, lledoner roig i macabeu.
Producció d'unes 5.000 ampolles.
PVP 9,80 euros.

Aquest és un vi blanc, però que adopta un color coure algunes anyades (ara es pot trobar la 2018 o ja les primeres ampolles de la 2019), així que a simple vista el podeu confondre amb un rosat. El Missatger blanc selecció vol ser un homenatge als vins d'abans. És el que va representar l'estrena del viticultor i enòleg David Pujol quan va començar a elaborar-ne el 2014. Sorgeix d'una sola finca de Masarac on hi ha les tres varietats plantades des de fa més de 80 anys, i emula les barreges habituals del passat de raïms blancs i vermells que eren un fidel reflex de la mescla de varietats que hi havia a cada vinya.
Pujol rememora que "abans el vi era aliment", se l'enduien quan tocava anar a treballar i es procurava que mantingués un bon color encara que se'l prenguessin amb aigua perquè així tenia l'aspecte d'"un vi fort i madur, i un vi fort i madur és un vi que alimenta", subratlla. El color sorgeix després de fer una maceració de quatre o cinc dies amb les pells (no s'utilitza cap altre recipient que no sigui l'acer inoxidable), cosa que també fa que les aromes no es limitin només a ser de fruita madura, sinó que evolucionen a mesura que passa l'estona. Pot combinar bé amb un arròs empordanès de mar i muntanya.
 

Escabeces, projecte de René Barbier i Oriol Pérez de Tudela

DO Tarragona
Cartoixà vermell.
Producció d'unes 6.000 ampolles, però augmentarà.
PVP 12 euros.

Aquest vi duu el segell de René Barbier fill, que forma part de cellers de renom a la DOQ Priorat i a la DO Montsant (Clos Mogador, Mas Martinet i Venus la Universal). Barbier explica que no consumia mai rosats perquè no era amic dels vins amb molta fruita, però va tastar-ne un del sud de França que li va agradar i fa una dècada que en degusta amb molta afició. D'aquí li venen les ganes de trencar amb els rosats habituals, fets a partir de varietats negres amb premsat directe, i emprar una varietat roja amb les seves pells per elaborar-lo. Va descobrir les vinyes de cartoixà vermell a Vilabella (Alt Camp), en alguns casos centenàries. Molt d'aquest raïm se n'anava per a fer cava o fins i tot s'arrancava, però ell se'n va enamorar.
"Hem fet un projecte per ensenyar al món que hi ha una manera diferent de fer rosat", subratlla Barbier. S'hi van posar el 2014, però la primera anyada no va sortir al mercat fins al 2018. Una part es fa com un negre clàssic, derrapat i macerat, i després envelleix en gerra de fang, i una altra es macera sencer amb la rapa, i després va a botes velles. Envelleix 6-8 mesos i després procura que estigui un any en ampolla. Ara encara es pot trobar alguna del 2019 o pot caldre esperar algunes setmanes per gaudir el del 2020. Quan el tastem, sembla un vi fresc d'entrada, però s'acomplexa amb el pas de l'estona, en part perquè s'hi fa evident la rapa. Barbier el defineix com "una infusió de botànics" i pot ser ideal per acompanyar un escabetx (de conill, de perdiu o musclos).
 

Cabòries, de Ramon Jané - celler Mas Candí

Sense DO
Sumoll, mandó i xarel·lo.
Producció d'unes 6.000 ampolles.
PVP 13 euros.

Es tracta d'un vi negre a simple vista, però el mateix elaborador, el viticultor Ramon Jané, prefereix anomenar-lo un "vi vermell" i té els seus motius. El Cabòries va néixer després d'un viatge a França en el qual Jané va visitar molts cellers de la vall del Loira. Allà es va sentir atret pels negres frescos i fàcils de beure nascuts en zones on li costa més madurar al raïm, a diferència vins dels mediterranis, que sovint són més càlids i amb més cos. Va pensar com replicar-ho aquí sense necessitat de collir el raïm quan encara està verd i la solució la va trobar en mesclar el negre de sumoll, que dona frescor i lleugeresa, el negre de mandó, que és aromàtic i també fresc, i el blanc de xarel·lo, que aporta cos i estructura.
El nom és, segons detalla Jané, fruit de totes aquestes "cabòries" per aconseguir aquest vi, que sorgeix de finques pròpies d'Avinyonet del Penedès (Alt Penedès). Cadascuna de les varietats s'elabora de manera diferent i en alguna hi ha premsat directe i en alguna altra, maceració del raïm. La primera anyada va ser la del 2016 i el vi no té sulfits afegits. L'anyada que està en curs és la del 2020, però la del 2018 també està en un estat òptim de consum. Quan es tasta, de seguida convida a voler-ne fer un altre glop perquè és un esclat de frescor amable a la boca, i pot acompanyar bé amb plats de la cuina japonesa.
 

Théo 2020, de Caminos de Aliste - celler Teodora López Vara

Sense DO
Palomino.
Producció d'unes 500 ampolles i que enguany creixerà.
PVP 14 euros.

Hi ha vins que sorgeixen per una casualitat, com aquest del projecte personal de Teodora López, que està establerta a Catalunya, però que té el celler a Fradellos de Aliste, a la serralada de la Culebra de Zamora. Relata que el 2020 no va poder vinificar el raïm blanc a les instal·lacions on acostuma a fer-ho quan li va tocar fer la verema, així que, en comptes de llençar el raïm, va optar per fer un vi com els d'abans, deixant-lo quatre setmanes amb les pells. Per aquest motiu, li ha sortit un vi taronja, en el seu cas amb un marcat color a carabassa, un tipus de vi que està en ple auge en restaurants i vinoteques.
"Va ser accidental i em van dir que em quedaria taronja, però no passa res", explica López, que forma part d'un grup d'elaboradors que s'agrupen sota els Vinos de la Sierra de la Culebra per dinamitzar la zona i evitar que les vinyes dels avis acabin perdent-se. La primera anyada inesperada del Théo té un punt d'astringència, però ha tingut molt bona acollida i enguany el repetirà posant-hi menys pells perquè quedi més suau. Quan es tasta, pot recordar a un rosat intens, o fins a un vi negre, afegeix López. Considera que hi queda d'allò més bé la sobrassada, i també pot ser idoni per acabar un àpat amb aquest vi i unes postres de músic.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
“Avui sí que soc capaç de denunciar-ho i de dir prou”, comenta en un vídeo a Twitter.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
El vi Ungles Negres, sorgit entre Barcelona i el Priorat
El vi Ungles Negres, sorgit entre Barcelona i el Priorat | Jordi Bes
Jordi Bes Lozano
L'Ungles Negres és un vi que el veïnat del barri de Vallcarca elabora per a l'autoconsum en rebuig de l'especulació immobiliària, defensar la sobirania alimentària i amb crítica a les DO
Imatge il·lustrativa
Pixabay
Quin és el millor lloc per guardar els vins i què hem d'evitar perquè es guardin correctament?
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021
Joseba Cruz, Guanyador del Premi Cuiner 2021 | Fòrum Gastronòmic
​Gastronomic Fòrum Barcelona ha lliurat el Premi Cuiner 2021 al xef Joseba Cruz del restaurant Le Clandestí de Navàs (Bages)