France Presse lloa un celler del Garraf i al món se'n fan ressò

Diaris francesos, canadencs i fins i tot asiàtics parlen del celler Torre del Veguer en un reportatge sobre els efectes del canvi climàtic a la vitivinicultura

The Independent situa un vi català com el millor blanc de l'Estat

| 14/09/2021 a les 20:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, France Presse, Torre del Veguer
Vinyes de riesling i pinot noir de Torre del Veguer a la Cerdanya.
Vinyes de riesling i pinot noir de Torre del Veguer a la Cerdanya. | Jordi Bes
"Aclaparat per la calor, el vi espanyol lluita per adaptar-se al canvi climàtic" és el títol de l'article on l'agència France Presse es fa ressò del projecte que el celler Torre del Veguer té a la Cerdanya. L'agència explica que "La família de Joaquín Gay de Montellà produeix vi al mediterrani català des de fa més d'un segle, però el canvi climàtic el va empènyer a buscar la frescor de les muntanyes i ara conrea també als peus dels Pirineus, a gairebé 1.200 metres d'altura".

L'agència comenta que amb la vinya més gran del món, els productors d'espanyols busquen solucions per adaptar-se a una calor creixent que avança les veremes i obliga a buscar varietats de raïm més resistents.

A finals d'agost ja veremaven a Torre del Veguer -Sant Pere de Ribes-. "En els últims deu anys, la verema s'ha avançat al voltant de 10-15 dies", lamenta Gay de Montellà Estany, director d'aquest celler ecològic que concentra al Penedès el gruix de la seva producció.

"Estem veremant a principis d'agost quan es deixen sentir les grans calors. Això ens complica molt", afegeix. És per això que el 2008 van decidir començar a conrear també a Bolvir, als Pirineus. Tenen 10 hectàrees i elaboren dos vins.
 

Vins de Torre del Veguer. Foto: Jordi Bes


Fernando Zamora, catedràtic a la Facultat d'Enologia de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, entrevistat per France Presse, explica que "les temperatures durant la primavera són més altes, i les precipitacions i les pluges són inferiors. Això fa que el raïm adquireixi major grau, el PH puja, l'acidesa total baixa i tenim uns raïms que cal veremar perquè, si no, al final tindrien massa graduació alcohòlica".

L'article també destaca que el celler Família Torres va ser un dels primers a veure que havia de plantar vinyes en alçada, i concretament ho va fer a Tremp -a 950 metres d'altitud-, l'any 1998. "Cada 100 metres d'altura, tens gairebé un grau menys de mitjana diària de temperatures, per tant si estem a 1.000 metres, com a Tremp, tenim gairebé 10 graus menys", explica Miguel A. Torres. "Això ens permet tenir ceps blancs que tenen encara molt bona acidesa, i en anys que al Penedès ha fet molta calor ens permet equilibrar els vins afegint aquests raïms", afegeix.


Alguns dels diaris que s'han fet ressò són La Revue du Vin de France, France24.com, Le Figaro, La Presse de Canadà o El Financiero de Costa Rica. També alguns diaris asiàtics i americans.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Brad Call, l'inversor americà que es va enamorar de la Finca Mas Clarella a Santa Maria de Besora
Brad Call, l'inversor americà que es va enamorar de la Finca Mas Clarella a Santa Maria de Besora
Després d'una inversió de més de 15 milions d'euros, surten al mercat els primers vins de la finca Mas Clarella a Osona
Imatge il·lustrativa
Jancis Robinson, la prestigiosa revista internacional especialitzada en vins, destaca el vi ranci Abadal Sagristia R-2 i l'Abadal Arboset 2017, entre altres.
Recollida del raïm a les vinyes del celler Collbaix
Recollida del raïm a les vinyes del celler Collbaix | Gemma Aleman
Les condicions meteorològiques i la incorporació de noves plantacions han afavorit l'increment de la producció que podria ser de 2 milions de quilos de raïm