​Costers del Segre estudia i recupera el seu patrimoni vitícola

La Denominació d'Origen Costers del Segre, Slow Food Terres de Lleida - Cultures Trobades i L'Olivera col·laboren per potenciar la recuperació del patrimoni vitícola de Ponent i el Pirineu durant els anys vinents.

| 09/09/2021 a les 09:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, ​Costers del Segre
D'esquerra a dreta: Tomàs Cusiné, Jean-Michel Boursiquot, Gerard Batalla i Pau Moragas
D'esquerra a dreta: Tomàs Cusiné, Jean-Michel Boursiquot, Gerard Batalla i Pau Moragas
Amb aquesta finalitat el reconegut ampelògraf francès, Jean-Michel Boursiquot, ha visitat  diferents ceps de vinyes antigues en les subzones de Garrigues i la Vall del Riu Corb de la Denominació d'Origen Costers del Segre. Junt amb altres experts, Boursiquot va ser l'especialista que identificà la varietat xilena de raïm Carmenere, durant molts anys confosa amb la Merlot.

Aquesta missió de prospecció s'ha realitzat en el marc del conveni de recuperació de patrimoni vitícola que fa uns anys desenvolupen la Denominació d'Origen Costers del Segre, i Slow Food. L'equip de Boursiquot, que compta, entre d'altres, amb el professor de la Universitat de Montpellier, Thierry Lacombe, ja ha visitat diferents vinyes ponentines en quatre ocasions.

Gerard Batalla i Artur Bòria, membres de Cultures Trobades; Pau Moragas, responsable tècnic de L'Olivera i Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre; han acompanyat Jean-Michel Boursiquot durant aquests dies. L'ampelògraf estudiarà les diferents plantes trobades per a identificar la seva varietat.

Batalla ha explicat que "Cultures Trobades és un col·lectiu nascut dins l'associació Slow Food Terres de Lleida i que està dedicat a la conservació, estudi i promoció de varietats agrícoles antigues de l'oest de Catalunya." En aquest sentit, pel que fa a la vinya, Cultures Trobades "ha realitzat prospeccions de vinyes antigues, identificació i conservació de les varietats, bàsicament a la comarca de la Noguera però també a l'Urgell, l'Alt Urgell i el Pallars Jussà".

Tomàs Cusiné: "una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions a diferents terrers"

Resultat d'aquesta feina, s'han visitat una seixantena de vinyes velles, s'han registrat prop de 400 ceps i distingit també una seixantena de varietats. La major part d'aquestes varietats es conserven en diferents col·leccions de l'associació. Amb algunes d'elles s'han realitzat vinificacions experimentals. Tant la conservació com la vinificació s'ha fet en col·laboració amb la cooperativa L'Olivera.

Per la seva banda, en Pau Moragas ha detallat que els eixos d'aquesta col·laboració han estat el "manteniment de les col·leccions de varietats; la prospecció de vinyes velles i identificació de les varietats; la reintroducció de varietats; i la promoció: accions de divulgació i promoció d'aquesta cultura vitícola".

Tomàs Cusiné ha posat en valor els pagesos que mantenen el patrimoni agrícola i ha agraït la iniciativa d'Slow Food Terres de Lleida i L’Olivera que ha permès que en l'actualitat hi hagi "una desena de cellers de la DO Costers del Segre fent recerca sobre les varietats amb plantacions i vinificacions a diferents terrers".

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Sans i Sans
Ruth Troyano
“Una tassa de te és més que una invitació a l’univers de sabors i aromes. És un petit luxe, benestar, cultura, una emoció sensitiva i estètica que es comparteix”
Silvia Gaminde i Javier Güell, els propietaris del projecte
Silvia Gaminde i Javier Güell, els propietaris del projecte | Gami Orbegoso
Campgran 2020 és primer vi de Cal Mandrat, un celler situat a la Cerdanya
Imatge il·lustrativa
Dos blancs del Penedès i un cava rosat, la tria d'aquesta setmana