Novetats de Vins Catalans

Himen, el primer vi de criança biològica fermentat en àmfora de fang

Loxarel treu al mercat Himen, un blanc monovarietal de xarel·lo d'edició limitada de només 500 ampolles

​Loxarel treu al mercat una nova edició limitada de l’escumós 999 amb una placa dedicada a Sant Jordi

| 30/08/2021 a les 19:19h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Himen, Loxarel, vins catalans
Imatge il·lustrativa
El tel o vel flor natura que dóna el nom de "Himen" al vi s’aconsegueix mitjançant l’aportació d’uns llevats que el protegeixen de l’oxidació. "És la criança biològica", comenta el seu creador, Josep Mitjans. Per poder-lo elaborar, ell i la seva dona, Teresa Nin, propietaris de Loxarel, es van desplaçar el 2019 a un celler de Jerez de la Frontera, referent en criances biològiques, per seleccionar mostres de vel flor de vint bótes diferents.

Un cop a Vilobí del Penedès, el vel flor es va inocular en una àmfora de 1.000 litres de fang amb xarel·lo fermentant amb les seves pells. D’aquesta primera àmfora se n’han extret 400 litres per treure al mercat les primeres 500 ampolles, i la resta es mantenen a l’interior de l’àmfora per mantenir vius els llevats i garantir la regeneració del vel protector. Cada ampolla d'edició limitada es ven a un preu de 48 €.
 
 
Segons el Josep Mitjans, l’aposta per la criança biològica és un pas més del celler en el seu compromís amb l’ús de mètodes naturals tant a la vinya com en les elaboracions. "L'àmfora és un recipient perfecte tècnicament parlant: té l'efecte 'càntir' perquè desprèn calor i et manté molt fred el vi, el deixa respirar, però no li aporta aromes i sabors com la fusta, i dóna vins amb molta energia i molt frescos", comenta. Loxarel ja elabora vuit de les seves referències amb àmfora de fang

L'Himen és un vi que respecta les aromes típiques de la varietat xarel·lo -de fruita blanca i notes balsàmiques i vegetals com el fonoll-, molt fresc i salí.

Elisenda, el nou Clàssic Penedès de Loxarel


El celler també ha tret al mercat Elisenda, un Clàssic Penedès que amplia la seva gamma alta de vins escumosos. Elaborat amb les varietats ancestrals montònega i xarel·lo vermell, també fermentat en àmfores de fang.
 

El nou escumós Elisenda expressa la frescor i acidesa característiques de les vinyes d’alçada de parellada montònega de 60 anys de la zona del Pla de Manlleu, d’on prové la família de viticultors de Teresa Nin, amb la mineralitat i salinitat que li aporta el xarel·lo vermell plantat al voltant de la finca de la Masia de Can Mayol de Vilobí del Penedès, d’on prové la família de Josep Mitjans. Amb la creació de l’escumós Elisenda, que duu el nom de la seva filla, Teresa Nin i Josep Mitjans volen retre un homenatge a les generacions de viticultors que els han precedit.
 
El resultat és un escumós de color pell de ceba i tonalitats pàl·lides, amb bombolla petita. Elegant i subtil, amb aromes vegetals delicades de fonoll i de sotabosc i alguna nota cítrica. Se n’han elaborat 4.900 ampolles i el seu preu és de 17 €.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Cava de Guarda Superior, Comtats de Barcelona o elaborador integral seran conceptes que podrem veure escrits en les etiquetes
Imatge il·lustrativa
Comunicació, marca, SEO, publicitat digital, xarxes socials o enoturisme són algunes de les matèries d'un postgrau 100% online que ja ha format a més de 100 alumnes.
Els cinc vins de Família Torres de la Col·lecció Antologia
Els cinc vins de Família Torres de la Col·lecció Antologia | Família Torres
El celler presenta les noves anyades dels cinc vins de la col·lecció Antologia: Milmanda 2018, Mas La Plana 2017, Reserva Real 2017, Grans Muralles 2017 i Mas de la Rosa 2018