DEFUNCIONS

Es mor Ricard Pasanau i Pairó, productor vitivinícola de la Morera de Montsant

, Reus, Catalunya | 17/08/2021 a les 09:54h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Ricard Pasanau i Pairó, defunció, la Morera de Montsant, DOQ Montsant, mort
Fotografia de Ricard Pasanau
Fotografia de Ricard Pasanau
Aquest 16 d’agost cap a les 11 de la nit s’ha mort el productor de vins Ricard Pasanau i Pairó (Barcelona, 12 de març de 1947). Era copropietari i cofundador de Celler Pasanau de la Morera de Montsant i ha estat durant les darreres dècades membre actiu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Ha participat a diferents comissions de treball d’aquest organisme i, segons el seu president, Sal·lustià Àlvarez, la seva mort significa “la pèrdua d’un personatge molt implicat en el desenvolupament del nostre territori” i també la desaparició d’“una persona de tracte molt amable i servicial que sempre estava disposat a ajudar”. 

De ben jove es va interessar per l’activitat agrícola i estudià enginyeria tècnica agrícola i un màster en enologia a Barcelona. A més, tal i com recorda el seu nebot i també productor vinícola, Òscar Pasanau, cursà els estudis de viticultura a la primera promoció de l’escola d’enologia de Falset.

Tot i això, la seva primera activitat professional important fou com a analista de borsa. No fou fins a la jubilació del seu pare com a responsable d’una empresa d’arts gràfiques a Barcelona, on en Ricard residia amb la família, que començà a interessar-se per les terres i finques que havia conreat dècades enrere el seu avi Joan Pasanau a la Morera de Montsant i a Poboleda. 

Un viatge a la principal regió vitivinícola dels Estats Units, Napa Valley, va marcar de manera important per a ell la manera d’entendre la viticultura i l’elaboració dels vins. Fou aleshores que decidí introduir, de manera pionera al Priorat, la varietat Cabernet Sauvignon a la finca la Planeta de la Morera. En aquell període esdevingué un dels principals productors de vi de la Cooperativa de Poboleda, on tingué un paper destacat a l’hora d’introduir alguns canvis innovadors en el tractament del raïm i l’elaboració del vi. Unes innovacions que coincidiren en el temps amb la revolució vitivinícola que també propicià, sobretot des de Gratallops, un altre grup d’elaboradors.

El 1995 participà amb els seus germans Joan i Albert en la fundació i construcció del Celler Pasanau. 

A més de la seva dedicació professional a l’elaboració de vins a les seves finques de la Morera, Pasanau també es va comprometre de manera molt intensa amb la vida cultural i social del seu municipi i de la denominació d’origen. Gran amant de la música i del cinema, fou l’animador i organitzador d’iniciatives com un cinefòrum, concerts i activitats tant al poble de la Morera com al nucli i a la cartoixa de Scala Dei. També arribà a ser regidor de l’ajuntament de la Morera de Montsant. Participà activament en el Congrés del 8è Centenari de Scala Dei i fou nomenat canceller de la Confraria dels Sants Cartoixans.

Fou el primer president de l’ADV de la DOQ Priorat, formà part del Centre d’Iniciatives del Priorat i de la Junta del Parc Natural de la Serra de Montsant.

Les persones que el conegueren en destaquen el caràcter més aviat discret i reservat, cosa que no li impedia participar en projectes i propostes que tinguessin com a objectiu la dinamització del territori.

De fet, en l’àmbit vitivinícola, fou un dels promotors de la Festa del Vin Blanc de la Morera i Scala Dei, que promogué la difusió i la producció del vin blanc, un vi dolç tradicional de la zona del Priorat elaborat a partir de la garnatxa i que s’acostumava a prendre a la tardor. 

Com a membre de la DOQ Priorat estigué estretament vinculat a les comissions de Viticultura i Territori. Va ser un gran defensor de les pràctiques naturals i respectuoses amb la vinya i el medi ambient. Fou un dels impulsors d’Espai Priorat, una iniciativa de projecció internacional dels vins prioratins que tenia com un dels eixos bàsics donar a conèixer in situ els vins i el territori a alguns dels experts i prescriptors més reconeguts del món.

La seva implicació i coneixement de la història de la DOQ Priorat el portà a participar, fins fa poques setmanes, en la confecció d’un treball cronològic d’aquesta denominació d’origen que impulsa el Consell Regulador.

Ricard Pasanau també regentava des de feia uns anys l’Hotel Restaurant Balcó del Priorat de la Morera de Montsant.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Cava de Guarda Superior, Comtats de Barcelona o elaborador integral seran conceptes que podrem veure escrits en les etiquetes
Imatge il·lustrativa
Comunicació, marca, SEO, publicitat digital, xarxes socials o enoturisme són algunes de les matèries d'un postgrau 100% online que ja ha format a més de 100 alumnes.
Els cinc vins de Família Torres de la Col·lecció Antologia
Els cinc vins de Família Torres de la Col·lecció Antologia | Família Torres
El celler presenta les noves anyades dels cinc vins de la col·lecció Antologia: Milmanda 2018, Mas La Plana 2017, Reserva Real 2017, Grans Muralles 2017 i Mas de la Rosa 2018