​Generació jove, mirada sàvia

Roc i Leo Gramona elaboren vins parcel·laris a Enclòs de Peralba, un celler nou a recer de Gramona en què volen recuperar la memòria de l’elaboració de vins tranquils del Penedès

| 03/08/2021 a les 09:55h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, Roc Gramona, Leo Gramona, Enclòs de Peralba
Leo i Roc Gramona
Leo i Roc Gramona | Ruth Troyano
L’escriptor Manuel Vázquez Montalbán donava per beure a Carvalho III Lustros de Gramona. Aleshores Xavier Gramona vivia a Londres, però quan va tenir l’oportunitat es van citar a Barcelona i Vázquez Montalbán li va dir que no el deixessin de fer mai.

Xavier Gramona es defineix com un “treballador del vi”. És “l’analista, el pensador i somiador”, mentre que el seu cosí Jaume és “l’enòleg tossut, treballador, expeditiu i amb caràcter descobridor”. Tots dos defineixen la personalitat dels escumosos de Gramona, però en els últims anys s’hi han sumat els fills respectius. “El Jaume i jo som antagònics. Reconec més sinèrgies entre el Roc i el Leo”, dirà.

Son al bell mig d’un procés de relleu generacional per al que no hi ha escoles que et formin. “Són dos joves que volen expressar-se, són creatius i tenen una personalitat forta. És com si tinguéssim un restaurant Estrella Michelin i ells n’obrissin un altre. Ells son l’Enclòs de Peralba. Els vam donar les claus de Can Mota i els cobrem un lloguer. S’han de guanyar el prestigi del mercat. Hi ha un protocol intern familiar que els obliga a guanyar posicions. És una marca que els permetrà conèixer el mercat, fora de Gramona”. Hi ha disciplina i pocs favoritismes. “Cal que entenguin el món del vi sense ser fill de. Que el món els conegui sense filtres. I que quan arribin a Gramona puguin rejovenir i reinventar la marca”, dirà Xavier Gramona.  III Lustros és el primer escumós de llarga criança, elaborat de forma continuada. Per a Xavier Gramona, “el caràcter d’un vi es la genètica de la terra i en l’escumós és el llevat el que li dona personalitat”. És rotund a l’afirmar que “l’elegància i la complexitat no son patrimoni de França, perquè la mescla de caràcter i personalitat es pot aconseguir a qualsevol lloc del mon”. El nou projecte de Roc i Leo Gramona és molt d’haver sentit això a casa.
 

Finca Can Mota. Foto: Ruth Troyano

 

“A l’Enclòs de Peralba ens estem allunyant dels escumosos i el que volem és recuperar la història i la identitat del Penedès. Abans del cava, s’han fet vins tranquils al Penedès i si no ho recuperem, perdem el patrimoni i la identitat”, dirà l’enòleg Roc Gramona. L’Enclòs de Peralba té l’epicentre a la finca de Can Mota. El nom fa la cosa i recull la nomenclatura, en català, dels famosos “clos” francesos, mentre que “peralba” és la pedra blanca de les vinyes d’alçada de Sant Sadurní. Al projecte enològic que ja rutlla s’hi sumarà el 2022 un d’enoturístic: Una casa rural vinculada al celler, on el protagonista és el paisatge, un Penedès esquitxat de petites parcel·les, de vinyes envoltades de bosc que els més joves s’entesten a recuperar i prestigiar. “Fem vins tranquils parcel·laris que volen reivindicar la grandesa i la riquesa del Penedès”, dirà Roc Gramona. “I és un projecte lligat al Mas de Can Mota, una masia història on s’hi han elaborat vins des del segle XVII”, afegirà Leo Gramona, enginyer.

“Ens incorporem al negoci familiar però volem expressar-nos a la nostra manera i sentir-nos còmodes amb un projecte més propi. Creiem que la situació del Penedès com en tantes altres regions de vins és complicada i delicada i estem convençuts que cal recuperar-ne la identitat. Indaguem sobre el Penedès vitícola de 1800, analitzem com s’elaborava, a on i amb quines varietats i les reinterpretem i vinifiquem al mas. Volem que els vins recullin la identitat i la tipicitat penedesenca, amb varietats que ens posin al mapa en un futur”, reflexionarà l’enòleg.
 
En la complicitat empresarial dels cosins, s’articula una viticultura ecològica i biodinàmica però sense certificació a l’etiqueta. “Elaborem amb mínima intervenció i ens sentim molt còmodes de fer vins naturals, amb el mínim d’additius possibles i l’ús de sulfurós únicament en moments puntuals”, matisarà Roc Gramona. El seu projecte comença a la vinya i és allà on hi concentren totes les energies. Tenen un sentit de la responsabilitat molt alt envers la regió i el Penedès i aprofiten aquest moment que els toca viure on han convergit la concessió de l’espai familiar amb una voluntat compartida de fer vi. 
 

L’Enclòs té avui 8 vins diferents al mercat, amb una producció anual de 6.000 ampolles. El sostre no anirà més enllà de les 30.000. “Potser ens estem passant però si volem expressar la grandesa del Penedès no ens preocupa fer-ne molts i molt poques ampolles. Sinó que la voluntat és representar totes les zones que abraça la regió”, revelarà Roc Gramona.

Elaboren un pet-nat, 4 blancs i 1 negre amb les varietats malvasia de sitges, garnatxa blanca, xarel·lo, macabeu, garnatxa negra, carinyena i bastard negre. “En un futur no descartem fer-ne algun més, amb garnatxa blanca, un altre xarel·lo i un altre pet-nat, i garnatxa negra i sumoll. D’aquesta última varietat n’han plantat una vinya recentment però diuen que els falta trobar una bona vinya vella. “Ens fixem en el concepte bourguignon d’expressar la riquesa dels sòls i per això no ens preocupen tantes referències”, insistirà Roc Gramona.

Els seus vins són purs, sincers i honestos. Saborosos i delicats. Són l’expressió de la varietat i del terroir. Són àgils i frescos. Envelliran bé perquè tenen una acidesa marcada. Fan bona la frase que hi ha escrita a mà en un dels cups de ciment del celler: “Make Penedès great again”.
 

- Els Presseguers. Xarel·lo de La Font Freda de Gelida
- Les Camades. Garnatxa blanca de Can Ferrer de la Cogullada
- Tres Feixes. Garnatxa blanca del Pla de Manlleu
- Tòfol. Macabeu de la finca Font Juí
- Els Escorpins. Garnatxa negra
- Vi Fi de Masia. Malvasia de Sitges + garnatxa blanca
- Vi Fi de Masia. Garnatxa negra principalment

 
L’enòleg dirà que amb a elaboració expressen la procedència, el paisatge, l’orientació de la vinya, el sòl... seguint el savoir faire enològic de mestres com Enric Soler, en el cas dels blancs. Quant als Escorpins, que és un vi negre finíssim, Roc Gramona revelarà que “és una part de l’aprenentatge de la meva vida de com elaborar una garnatxa fresca en una zona càlida. M’ho ha ensenyat Ricard Rofes al Priorat. És un vi que ens fa orgullosos de treballar amb professionals que ens han ensenyat tant i defineix el concepte de vins negres del Penedès, més frescos, menys alcohòlics...”.
 

Foto: Ruth Troyano


“Som conscients que tenim un objectiu complicat d’assolir però volem anar de la mà de gent que ha estat pionera al Penedès i trobar plegats una identitat pròpia. Hi ha una part de reivindicació de la zona molt gran; necessitem més veus que expressin el territori amb varietats que ens fan rics i hem de trobar la manera d’ajudar a viticultors a vinificar amb aquesta nova filosofia, trobant un camí comú”, comentarà Roc Gramona. Complicitat per encarar present i futur. Leo Gramona matisarà: “Amb molta humilitat, estem disposats a interpretar el passat com ja fan altres companys i marcar les línies de futur. Venint d’on venim, entenem que en aquesta vida si vols fer canvis que transcendeixin generacions és important respectar la feina dels avantpassats perquè tot tingui continuïtat i sentit”.
 
Són una generació nova que dibuixa amb convenciment, serenor i confiança el seu propi camí: “Cada generació fa els seus canvis, els nostres fills també seran la generació del canvi”, comentarà Roc Gramona. I en aquest context, reconeix que hi ha més entesa ara que abans: “Tendim a dialogar més, a ser més transparents que els pares, segurament per condicionants de la vida. Som més conciliadors i tenim voluntat de cooperar. Apostem per aglutinar i al mateix temps per ser més coherents amb el que va ser la regió de vins”. 

Sigui com sigui, la idea de fer vins és clara i ferma. I la voluntat de compartir, inequívoca. Quan se’ls demana per quan prendran el relleu de Gramona, Roc i Leo diuen que “és més complex del que pot arribar a semblar”. Se sinceren explicant que els respectius pares “han dedicat tant de temps al projecte familiar que els costa fer el pas al costat, com ens costarà a nosaltres quan ens arribi el moment”. I afegeixen: “Tampoc sabem com es portarà l’Enclòs un cop siguem a Gramona i com s’adaptaran els dos projectes, però el que està clar és que serà de forma orgànica i gens forçada”. “Tenim l’esperança que es faci bé i ho farem amb molt de diàleg, el Leo i jo”, conclou Roc Gramona

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

VINS AMB PERSONALITAT
Manuel Durán Samaranch, 09/08/2021 a les 11:22
+1
-0
Os felicito

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Cava de Guarda Superior, Comtats de Barcelona o elaborador integral seran conceptes que podrem veure escrits en les etiquetes
Imatge il·lustrativa
Comunicació, marca, SEO, publicitat digital, xarxes socials o enoturisme són algunes de les matèries d'un postgrau 100% online que ja ha format a més de 100 alumnes.
Els cinc vins de Família Torres de la Col·lecció Antologia
Els cinc vins de Família Torres de la Col·lecció Antologia | Família Torres
El celler presenta les noves anyades dels cinc vins de la col·lecció Antologia: Milmanda 2018, Mas La Plana 2017, Reserva Real 2017, Grans Muralles 2017 i Mas de la Rosa 2018