maceració carbònica

Què són els vins de maceració carbònica?

L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves

| 30/07/2021 a les 07:55h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, vi novell, maceració carbònica
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
La maceració carbònica és un sistema d'elaboració tradicional que permet obtenir vins joves, frescos i molt aromàtics, que mantenen una concentració de carbònic natural de la seva fermentació.
 
Un mètode d'elaboració en el qual els raïms s'introdueixen sencers en els dipòsits, és a dir, sense haver estat derrapats (raïm sencer amb la seva rapa). Per tant, la fermentació té lloc a dins de la mateixa baia.
 
En omplir un dipòsit de raïms sencers, d'una banda, el pes de la mateixa fruita trenca els grans del fons, extraient el seu suc i donant lloc a una petita fermentació que provoca gas carbònic. D'altra banda, els raïms que segueixen enters inicien un fenomen conegut com a fermentació intracel·lular, en un ambient d'absència d'oxigen.
 
A mesura que avança el procés, el color de la pell i les seves aromes es transfereixen a la polpa, fins al punt que en el moment de premsar la polpa, aquesta queda completament tenyida i amb intenses aromes afruitades. És potser per això que les maceracions carbòniques s'associen a vins amb tonalitats violàcies.
 
En general són vins que han de consumir-se joves, perquè la seva explosivitat aromàtica és efímera. Els més coneguts són els vins de collita de la Rioja, el Vi Novell català i els Boujolais Nouveau francesos, elaborats amb aquest mètode tan particular.
 
El Vi Novell és el primer vi de la temporada, s'embotella al novembre o desembre, a diferència del que coneixem com un vi jove, que s'acostuma a embotellar a partir de gener.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
Imatge il·lustrativa
Jordi Bes Lozano
L'arribada de dies més frescos conviden a donar una nova oportunitat a aquests vins i d'altres amb ànima de rosat malgrat no ser-ho i que trenquen esquemes
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega
Cava de Guarda Superior, Comtats de Barcelona o elaborador integral seran conceptes que podrem veure escrits en les etiquetes
Imatge il·lustrativa
Comunicació, marca, SEO, publicitat digital, xarxes socials o enoturisme són algunes de les matèries d'un postgrau 100% online que ja ha format a més de 100 alumnes.