DO Conca de Barberà

Sis coses que heu de saber dels vins de la DO Conca de Barberà

Les Catedrals del Vi, el paisatge, els cellers modernistes, la varietat trepat o el Viver de Celleristes són particularitats que fan de la DO Conca de Barberà una denominació d'origen única

| 24/07/2021 a les 09:22h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Catedrals del Vi, DO Conca de Barberà, Trepat
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya | CRDO Conca de Barberà
La DO Conca de Barberà, situada al nord de la província de Tarragona, està vertebrada pels rius Francolí i Anguera i protegida per les muntanyes que l’envolten, especialment la serra de Prades. Compta actualment amb 2.875 ha de vinya i una producció mitjana de 8.500 hl de vi. Vegem sis trets característics de la denominació que la fan única.
 

Varietat trepat, autòctona de la Conca de Barberà. Foto: CRDO Conca de Barberà

 

1. La varietat trepat, un raïm autòcton de la Conca de Barbera

El trepat, varietat que la Conca de Barberà té pràcticament tota la vinya que existeix al món. El gra és gros, rodó i amb una pell de gruix mitjà. Tradicionalment s'ha utilitzat per fer vins rosats i escumosos, però ja fa anys que hi ha al mercat grans vins negres monovarietals elaborats amb trepat. Vins que per la seva tipicitat s'han de tastar.
 

2. Vins de trepat. Vins autèntics


Els vins de trepat els distingireu segur de la resta de vins negres de Catalunya. Són vins lleugers, afruitats i amb bona acidesa. Acostumen a tenir també aromes especiades molt agradables, de pebre negre. Són fàcils de beure -de baixa graduació- i tot i que combinen amb gran quantitat de plats, són perfectes per fer l'aperitiu i per prendre sols.
 

3. Bressol del cooperativisme


La Conca té una història singular, lligada al caràcter agrícola de la regió. El seu passat cooperativista va donar llos la primera cooperativa agrícola de l’Estat. Actualment hi trobem un projecte innovador, el Viver de Celleristes, també pioner en tot l'Estat.
 

Foto: CRDO Conca de Barberà

 

4. Innovació i emprenedoria


Els elaboradors de la Conca de Barberà comparteixen un esperit innovador i un caràcter emprenedor. Ja sigui de la mà de grans grups vitícoles o en forma de projectes artesanals i romàntics. El 2007 l'ajuntament de Barberà de la Conca va impulsar el Viver de Celleristes, un projecte innovador al sector instal·lat a l'antic celler cooperatiu. El viver agrupa petits cellers que elaboren fins a 5.000 ampolles de vi compartint maquinària, sala de vinificació, sala de bótes i magatzem.
 

5. Geografia i clima privilegiats


La Conca de Barberà és una comarca on la zona de producció vitícola es concentra bàsicament entre el riu Francolí i el seu afluent l’Anguera. L’acció combinada d’aquests dos rius ha configurat la fisonomia d’aquesta part de la comarca com la d’una vall fluvial envoltada de carenes muntanyoses. Tot i que hi ha vinyes en zones clarament més fredes, com ara el Prepirineu, la temperatura mitjana a la Conca és d'hiverns moderats i estius càlids amb nits fresques. És per això que les veremes de les varietats macabeu o parellada són més tardanes.
 

6. Les Catedrals del Vi, visites obligades 


La Conca és una zona privilegiada per l'enoturisme. Patrimoni històric, paisatge vitícola i innovació. Un llegat històric dels romans, els templers i els monjos benedictins. Els agricultors i els elaboradors van construir els imponents cellers modernistes actuals, les Catedrals del vi. L’edifici cooperatiu de l’Espluga de Francolí (1912), obra de l’arquitecte Pere Domènech i Roure, va ser la primera de les conegudes com a Catedrals del Vi.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
El cel d'ahir, just abans de la tempesta.
El cel d'ahir, just abans de la tempesta. | Cellers Tarroné
Les instal·lacions del celler Tarroné, a la terra Alta, es van inundar ahir i avui veuran com ha afectat l'aigua i la pedra a la vinya.
Imatge il·lustrativa
La mostra de caves i gastronomia, que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 d’octubre, manté la fórmula que es va proposar el 2020 i amplia activitats
Imatge il·lustrativa
Cristina Garcia Brunet es converteix en la nova Directora de Recursos Humans de la companyia i Jordi Bonmatí liderarà la cadena de subministrament