Vi català als festivals

Barra de la DO Catalunya al Festival Cruïlla
Barra de la DO Catalunya al Festival Cruïlla | Jordi Bes

El vi català als grans festivals de música

El vi de proximitat encara té una presència discreta en esdeveniments culturals multitudinaris, però mira de fer-se un lloc al Cruïlla i al Vida

| 14/07/2021 a les 08:34h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Fires, Cruïlla, Festival Vida, vi català
Els festivals de música multitudinaris s'allarguen durant hores i solen coincidir amb dies xafogosos de primavera o d'estiu, així que s'hi donen les condicions idònies per tenir ganes de beure alguna cosa fresca. La cervesa hi té un èxit indiscutible: se serveix ben freda, té un baix grau alcohòlic i aguanta bé en qualsevol got. A més, aquesta beguda es beneficia del gran esforç promocional que l'acompanya, en especial quan a la barra hi ha alguna gran marca comercial. Una altra cosa és l'espai limitat que hi té el vi, i d'aquí en sorgeix un dubte: els grans festivals on acudeixen milers de persones també poden ser un lloc on prendre'n?

Per primer cop, una denominació d'origen ha tingut una barra pròpia en un gran festival.

Fer-se un vi en un festival massiu no sempre resulta un exercici fàcil. Sol servir-se en una barra específica a banda d'on hi ha el gruix de begudes disponibles -i acostuma a ser una sola o un parell, quan de cervesa n'hi ha escampades per tot el recinte-, el vi s'aboca en un got que pot resultar menys còmode que el de la cervesa i el preu també pot diferir-ne, sent a vegades més car i d'altres, més barat. Malgrat tot, el vi té la seva presència en aquests actes culturals, que enguany han tornat a celebrar-se després del parèntesi de la pandèmia, si bé no tots, i els que sí que han tirat endavant han estat acompanyats de polèmica: han coincidit amb la cinquena onada del coronavirus, que està afectant especialment els joves.
 

Vi i cervesa conviuen al Festival Vida. Foto: Jordi Bes


D'entre els grans festivals que sí que s'han celebrat aquests primers dies d'estiu, a Cupatges n'hem visitat dos on el vi ha format part de les opcions de begudes disponibles: el Vida Festival, que ha tingut lloc entre l'1 i el 3 de juliol a Vilanova i la Geltrú, i on hi ha hagut dues barres amb quatre vins del celler Vallformosa (DO Penedès), i el Cruïlla, que s'ha celebrat del 8 al 10 de juliol al Fòrum de Barcelona, amb una barra de vuit referències de vins de la DO Catalunya.

La Mostra de Vins i Caves de la Mercè se suspèn per segon any consecutiu, si bé s'espera que a l'octubre es pugui celebrar la Setmana del Vi Català nascuda durant la pandèmia

En total, el Vida ha reunit unes 27.200 persones en tres dies, mentre que al Cruïlla hi han assistit unes 52.000 també entre els seus tres dies de durada, segons el balanç que ha fet públic l'organització de cadascun d'aquests esdeveniments.

En els dos festivals, el vi ha tingut una presència més aviat discreta, però el Cruïlla ha suposat un punt d'inflexió que li ha atorgat més protagonisme que de costum: per primer cop, una denominació d'origen ha tingut una barra pròpia en un gran festival. Durant tres dies s'hi han servit més de 10.000 copes de vi, segons ha informat la DO Catalunya. A més, la barra ha estat ubicada just després de l'entrada, per on havia de passar tothom almenys quan arribava, i al bell mig de l'oferta gastronòmica, la Gastroteca del Cruïlla, centrada en foodtrucks que també han emprat ingredients de proximitat, fruit d'un acord amb Prodeca i l'Incavi, els dos ens de la Generalitat dedicats a promoure els productes alimentaris i els vins catalans, respectivament.
 

El vi sorprèn a peu de festival


La presència del vi en un lloc preeminent ha sorprès positivament entre qui no s'esperava poder fer-ne una copa en un esdeveniment d'aquestes característiques. "He flipat. Mai he vingut a un festival on hi hagués vi", afirma l'Ariadna, de 25 anys, i insisteix: "Normalment hi ha birra, cubates... però vi mai m'havia adonat que hi hagués vi". No gaire lluny hi ha l'Andrea, de 29 anys, i que, com fa l'Ariadna, també pren una copa de blanc. "Normalment no se'n troba de vi i aquí m'han aconsellat i tot", celebra. Ella és de sec, tot i que dubta que aquesta beguda s'adigui gaire amb els ritmes que marcaran la jornada que està a punt de gaudir del Cruïlla, i que està molt centrada en la música rap i el hip hop.

Quan en un festival es pregunta per com s'hi veu la presència del vi, també afloren els mites que rodegen aquesta beguda. Toni Peña, de 54 anys, i Maria José Solórzano, de 55, opten per prendre un negre. És el seu primer cop en un festival i estan satisfets de trobar-hi vi, ja que a casa en fan un consum habitual, però mostren les seves reserves sobre qui són els destinataris. "És un festival per a joves, però el vi no és una beguda per a joves", defensa Solórzano, si bé després matisa que potser els joves són més de començar per blancs, combinats amb vi -cita la sangria i el calimotxo-, el lambrusco o rosats com el Mateus Rosé, detalla. "El negre és complicat per a qui no té criteri", conclou, fent referència a la joventut.
 

"Què en fas de la copa?", es pregunten uns joves


L'Andrea considera que optar per una copa de vi no té tant a veure amb l'edat com amb la concepció que es té de la vida. "Un vi ve de gust per assaborir-lo. És el fet de gaudir d'una cosa de debò, no d'emborratxar-se", assevera. A prop tenen en Dani, de 33 anys, i en Javi, de 29, que s'acaben de demanar un blanc. "Estàvem dient que és de senyors", etziba un d'ells, amb l'assentiment de l'altre, i afegeix: "L'hem agafat per fer la gràcia". Estan en una zona de taules al davant de la barra de la DO Catalunya i de les foodtrucks, i dubten de què fer quan se'n vagin cap als escenaris. "Què en fas de la copa? Està guai, però si vas a un concert, l'has de deixar a algun lloc", coincideixen a dir.
 

Un grup d'amics bevent vins al Festival Cruïlla. Foto: Jordi Bes


Al Cruïlla el vi s'ha servit en unes copes reutilitzables de plàstic resistent (calia abonar un dipòsit de 2 euros, recuperables quan es tornava la copa). Entre les vuit referències n'hi havia de grans cellers (Família Torres, Freixenet i Codorníu), de cooperatives (Castell d'Or, Cellers Domenys i Sant Josep Wines) i de mida petita (Vins Padró i Ca n'Estruc). Els vins blancs, que són els que han dut els grans cellers, són els que han tingut més sortida. Per la seva banda, Vallformosa ha portat al Vida els quatre vins Freyé (dos blancs, un rosat i un negre). A peu de barra, han explicat que han tirat molt els dos blancs, si bé també ha agradat el rosat i el negre, però també amb un punt de fred, sobretot quan encara no s'ha post el sol.

En el Vida, el vi s'ha servit en uns gots baixos de plàstic que s'omplen gairebé fins dalt, quelcom que no ha resultat gaire pràctic a l'hora de moure's pel recinte, justament en aquest festival que se celebra en una finca majoritàriament amb terra i herba seca per la calor. En aquest cas, es dona la situació inversa al Cruïlla: allà fer-se un vi ha valgut 3 euros (la cervesa, 3,5 o bé 5 euros en funció de la mida), mentre que al Vida, un vi o un vermut (El Bandarra, que es podia prendre amb granissat de llimona) anaven a 4 euros (i la cervesa, a 3,5). En cap dels dos festivals hi ha hagut cava o un escumós similar enguany, a excepció de la zona VIP en els dos casos, i de la mà de Vallformosa. Per a la resta, el que més s'ha acostat a les bombolles ha estat el Bach Frizzante de Codorníu en el Cruïlla.
 

El repte de mostrar-se com un país vinícola


La nova directora general de l'Incavi, Alba Balcells, considera que el vi, com a element intrínsec de la cultura mediterrània, "hauria de ser present en aquests moments de gaudi, com també ho fan altres begudes", i per això veu "importantíssim aquesta aposta per la popularització del vi, promovent el seu consum responsable i amb moderació". En el cas del Cruïlla, l'Incavi ha aportat les copes reutilitzables i havia ofert a totes les DO participar-hi, però finalment només ha fet el pas la DO Catalunya. "Seguirem treballant perquè en pròximes edicions les altres DO també s'hi puguin afegir", ha garantit. Davant del fet que el vi es pugui oferir als grans festivals en altres formats que no sigui en copa, com ara en llauna, Balcells considera que han de ser les denominacions que diguin com volen presentar-se als nous públics.
 

El vermut també ha tingut el seu lloc al Vida. Foto: Jordi Bes


Recorda que un dels reptes sobre la taula és el de donar a conèixer Catalunya com "un gran país de vins i de vinyes", i subratlla que encara avui dia sis de cada 10 ampolles que es consumeixen aquí són elaborades fora. "Tenim el repte d'intentar-ho revertir", recalca. Ara bé, els temps no són fàcils. La directora general de l'Incavi avança que, a causa de la pandèmia, enguany s'ha de tornar a suspendre per segon any consecutiu la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que era habitual que se celebrés coincidint amb les Festes de la Mercè de Barcelona. Així que la 40a edició de la mostra haurà de seguir esperant. El que sí que es preveu fer a mitjans d'octubre és la Setmana del Vi Català, que es va organitzar per primer cop el novembre passat en línia com a finestra per al vi de proximitat en plenes restriccions covid. S'ha previst un programa d'activitats arreu de Catalunya, però està subjecte a l'evolució del virus.
 

El vi ha de sortir del restaurant


El president de la DO Catalunya, Xavier Pié, considera que l'experiència del Cruïlla ha estat "un èxit absolut", i fa una crida a tot el sector vitivinícola per tirar endavant una tasca col·lectiva que contribueixi a "normalitzar el consum de vi en àmbits on tradicionalment s'ha consumit poc". En la seva opinió, "no pot ser que prendre una copa de vi en un festival sigui un exotisme", i insisteix en el fet que ha de ser el mateix sector qui ha de ser capaç de trencar barreres. "Si volem ser un país vitivinícola de veritat, hem de normalitzar les coses", defensa. Respecte a si s'hauria de donar entrada en els festivals a nous formats, com ara el vi en llauna -la DO Catalunya és pionera emparar vins en aquest recipient-, Pié es posiciona com acostuma a fer en aquest aspecte: "Hem de dessacralitzar aquestes coses; l'important és el contingut, no el continent".

Per part de Vallformosa, el director de Patrocinis del celler, Lluis Vidal, recorda que des de fa una dècada que són presents en múltiples actes culturals. Pel que fa al Vida Festival, aquesta era la seva quarta edició: en les tres primeres, amb cava Mistinguett, i enguany amb els vins Freyé, que s'inscriuen sota el paraigua Cultivare del celler (d'aquí el nom de Cultivare als gots, si bé els vins Cultivare pròpiament dits, de gamma més alta, no es van servir al festival). Vidal explica que mantenen l'estratègia de patrocinar esdeveniments culturals perquè, "més enllà del producte, una manera d'aportar és donar suport a propostes culturals", així com per reivindicar els vins també en els espais d'oci. "Se'ns fa molt difícil defensar que cal buscar el nou consumidor i només estar en els restaurants", reflexiona.

Sobre el servei en gots de plàstic, explica que enguany hi ha hagut poc marge per triar el format a causa de les mesures higièniques per prevenir la covid. Pel que fa a l'absència del cava, en les edicions anteriors del Vida Família Torres s'havia encarregat del vi -a través del projecte The Wine Tour endegat el 2015- i Vallformosa, del cava, però enguany només hi ha hagut Vallformosa i el festival ha prioritzat que el celler servís només vi, a excepció de la zona VIP. En tot cas, Vidal considera que el cava "encara té enrocat molts tòpics", en especial que és per a celebracions, però alhora els ha funcionat molt bé en alguns esdeveniments, com les sessions del Liceu per a joves o la passarel·la de moda 080.
 

Un gran celler que busca noves estratègies


The Wine Tour de Família Torres era un bar de vins itinerant creat, segons explica el celler, amb la voluntat de portar vi de qualitat a festivals de música i fires d'estiu, i especifica que feien servir copa reutilitzable. Va començar el 2015 en festivals com el Primavera Sound, BBK, SOS i Low Festival. En el Vida hi van ser entre les edicions 2016 i 2019, any en el qual van servir gairebé 7.000 copes de vi, indica el celler, que recalca que el consum de vi va anar creixent i consolidant-se. Família Torres expressa que el vi "ha tingut molt bona acceptació" en aquests esdeveniments massius, sobretot el blanc i entre assistents internacionals. Conclou que ara estan desenvolupant altres estratègies de relacions públiques per arribar al públic jove, si bé encara mantenen la seva presència en el Vijazz de Vilafranca del Penedès o el Festival Terramar de Sitges, entre altres.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.