Vinya de la DO Empordà

Vinya empordanesa vista des de l'aire
Vinya empordanesa vista des de l'aire | Aniol Resclosa - DO Empordà

El tresor de la DO Empordà, un terç de la vinya té més de 30 anys

Una de cada tres vinyes tenen més de trenta anys i un 7% més de vuitanta anys, segons un estudi preliminar sobre l'antiguitat del vinyar empordanès

L'Alt Empordà vinícola des de l'aire

| 09/07/2021 a les 08:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, varietats tradicionals, varietats autòctones, Vinyes velles, DO Empordà
És conegut que les vinyes velles, de més de trenta anys, augmenten les possibilitats d’elaborar vins de gran qualitat i, per això, els cellers reserven les vinyes més antigues per produir els seus millors vins o els més icònics. Són un tresor que diverses generacions de viticultors preserven com una joia de les seves explotacions.

La històrica Denominació d’Origen Empordà és una terra plena d’aquests petits tresors en forma de cep. Segons els resultats d’un estudi preliminar elaborat pel Consell Regulador de la denominació, una tercera part del vinyar empordanès té més de trenta anys d’antiguitat: una de cada tres vinyes.
 

Foto: Rafael López-Monné

 

Vinyes de varietats tradicionals


Les vinyes més velles de l’Empordà són de varietats autòctones o tradicionals de la zona. En destaca especialment la carinyena negra, ja que el 90% de les vinyes d’aquesta varietat tenen més de trenta anys; el 60% més de seixanta i el 26% més de vuitanta. En el cas de la carinyena blanca, el percentatge de ceps de més de trenta anys se situa en el 86,7%.

Les vinyes més velles de la denominació empordanesa, un 3%, van ser plantades a finals del segle XIX i produeixen raïm des de fa més de cent vint anys

D’aquestes vinyes de carinyena blanca, un 26,5% tenen més de vuitanta anys. L’altra varietat emblemàtica de la denominació, la garnatxa, és també molt vella. Concretament, un 61,4% de les vinyes de garnatxa roja van ser plantades fa més de trenta anys i un 14,9% fa més de vuitanta anys. Una altra varietat amb gran tradició a la zona, el macabeu, també atresora vinyes molt velles, amb un 64,1% amb més de trenta anys.
 

Foto: Aniol Resclosa - DO Empordà

 

Vinyes de més de cent vint anys


Segons els resultats del mateix estudi, les vinyes més velles de la denominació empordanesa van ser plantades a finals del segle XIX i produeixen raïm des de fa més de cent vint anys. Són vint-i-vuit parcel·les que ocupen una superfície de dinou hectàrees.

L’informe també destaca que un 3% del vinyar empordanès té més de cent anys. Garriguella, Rabós i Espolla són els municipis de la denominació que concentren un major nombre de vinyes velles. També en destaquen altres poblacions situades a la plana de l’Empordà i a l’Albera, com ara Sant Climent Sescebes, Capmany, Masarac, Perelada o Vilamaniscle. En general, les vinyes velles estan situades en parcel·les petites amb una mitjana de 0,87 hectàrees.
 

Foto: Aniol Resclosa - DO Empordà


L’informe s’ha basat en una prospecció de les 2.318 parcel·les registrades actualment a la DO Empordà per determinar-ne l’antiguitat, la distribució varietal i la seva localització. Terra de garnatxes i carinyenes amb una riquesa varietal única L'Empordà és terra de varietats històriques. La garnatxa o la carinyena representa una tercera part de la vinya empordanesa. La denominació empordanesa és una àrea vinícola amb una riquesa varietal exclusiva, ja que és una de les poques zones vinícoles que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes.

Avui en dia, les varietats autòctones representen prop del 65% de totes les vinyes de la denominació d'origen. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa, la carinyena, el macabeu o el moscatell. Una tendència que ha anat acompanyada amb l'aparició de nous vins monovarietals amb raïms procedents d'una mateixa finca. Són propostes d'una nova generació de viticultors i enòlegs, amb una bona formació i capacitació, que busquen vins singulars i amb molta personalitat que siguin un reflex de la zona on es produeixen.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.