les cartes de vins

10 consells per escollir el vi en un restaurant

Hem de guiar-nos pel preu? És garantia de qualitat? Ens hem de deixar recomanar?

Què és un vi "natural"? 5 vins catalans de mínima intervenció imprescindibles

| 29/06/2021 a les 07:49h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, cartes de vins, vins i restaurants, carta de vins, vi al restaurant, Cartes de vins
Us proposem alguns consells bàsics per triar el vi al restaurant
Us proposem alguns consells bàsics per triar el vi al restaurant | Pexels
Si som neòfits amb el tema dels vins podem passar un mal moment a l'hora de triar l'ampolla en un restaurant. Si estem en companyia, pot passar que ens faci vergonya dir que no en sabem, o pitjor encara, fer veure que en sabem quan no és veritat... El vi, com la cervesa, el vermut o la llet, o ens agrada o no ens agrada, i no estem obligats a saber-ne.

Les cartes normalment s'ordenen per denominacions d'origen, tot i que podem trobar-les també per tipus de vins, blancs, negres, rosats... I fins i tot per preus, de més barat a més car. Moltes vegades acabem escollint per la columna de la dreta, la del preu, i no sempre encertem. Ni els vins més cars són garantia de res, ni els més barats sempre compleixen les expectatives.


10 consells bàsics per escollir bé l'ampolla al restaurant

1- Fixeu-vos en les notes de tast indicatives de cada vi; "vi blanc jove i afruitat", "vi negre amb cos i criança de 12 mesos", "rosat de color pàl·lid, suau i llaminer"... Algunes cartes en porten, i us pot ajudar molt.

2- SI al restaurant hi ha sommelier, esteu salvats, pregunteu-li! Per això hi són, ells han fet la carta -com a mínim, haurien de conèixer-la- i us guiaran amb la tria. Compte però amb el preu, pregunteu-lo abans de beure l'ampolla si no voleu sorpreses.

3- Si sou en un restaurant de cuina de mercat, catalana, si us plau, escolliu vins catalans. N'hi ha de tots preus, tipus i colors. I si sou de viatge, tasteu els vins de la zona igual que fareu amb la seva gastronomia...

4- Si sou en un restaurant italià, japonès o libanès i no coneixeu els vins de la carta, penseu amb escumosos catalans: Corpinnat, Cava, Clàssic Penedès... Els escumosos són uns grans aliats, són apostes segures per la seva versatilitat. Combinen amb gairebé tot tipus de menjar.
 

Espai Gastronòmic El Pebre, a Olesa de Montserrat. Foto: Cupatges


5 - Si heu d'acompanyar un dinar potent, amb coccions llargues, de secrets, preses i carns de caça, escolliu un vi també potent, amb criança. O un escumós, però amb poc sucre i llarga criança.

6- Contràriament, eviteu els vins complexos o molt intensos si el menjar és suau; amanides, verdures, pastes...

7- Compte si el restaurant té "vi de la casa". Solen ser els de menys qualitat i molt sovint elaborats a 500 kilòmetres d'aquí.

8- Si t'agrada una denominació d'origen, aposta pels seus vins, però no deixis de tastar-ne d'altres zones. Una DO és garantia de qualitat pel control dels vins que s'hi emparen però tots ells no tenen perquè agradar-vos.

9- Pregunteu si tenen vins a copes, en general, cada vegada és més bona l'oferta i podreu tastar-ne més d'un.

10- I sobretot, us ha sobrat vi? Emporteu-vos l'ampolla a casa.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
El celler ja ha reduït un 34% la petjada de carboni en relació amb el 2008 segons el balanç auditat del 2020
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 4 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa