Per saber-ne més

Què és un vi astringent? i oxidat? 10 termes del vi que has de conèixer

De què parlem quan parlem de vi?

Us expliquem 10 termes que s'utilitzen molt habitualment

Què és un vi "natural"? 5 vins catalans de mínima intervenció imprescindibles

| 27/06/2021 a les 17:23h
Especial: Formació
Arxivat a: Per aprendre'n, vi astringent, 10 termes de vi, Terminologia del vi
Imatge il·lustrativa
Pexels
Molt sovint escoltem terminologia relacionada amb els vins que no acabem d'entendre. Moltes d'aquestes paraules poden ajudar a saber quines característiques han de tenir els vins que hem de demanar en una botiga o en un restaurant. Us proposem un decàleg de termes molt utilitzats per parlar de vi que ens poden ajudar a triar-los.

1. Quan parlem de les llàgrimes del vi: 

Les llàgrimes són les gotes que regalimen per les parets de la copa de vi després de remoure-la. Poden ser fines o gruixudes, escasses o abundants, de caiguda ràpida o lenta. Per exemple, si hi ha moltes llàgrimes i són de caiguda lenta, vol dir que estem prenent un vi més dens i alcohòlic.

2. Quan parlem d’un vi oxidat:

A grans trets, podem dir que un vi és oxidat quan no té gust o té gust de vi ranci, a causa de l’acció de l’oxigen.

3. Quan parlem de les aromes del vi: 

En el vi les aromes poden provenir del raïm (aromes primàries), de la fermentació (aromes secundàries) o de la criança i l’envelliment (aromes terciàries).

4. Quan parlem de bouquet

El bouquet és una paraula d’origen francès que es refereix al conjunt de sensacions olfactives d’un vi de criança. Parlem del bouquet del vi quan té més d’una aroma i estan totes ben integrades unes amb les altres, no n’hi ha cap que sobresurti. És la suma de les aromes primàries, secundàries i terciàries.

5. Quan parlem de terroir:

El terroir és una paraula d’origen francès també. Hi ha moltes i diverses definicions de Terroir. Segons el Termcat, el terrer, que és el nom que rep en català, “és un conjunt de trets organolèptics del vi, especialment aromes i gust, que es deuen a la influència del sòl sobre el raïm”. 

6. Quan parlem de tanins: 

A grans trets els tanins són una substància astringent natural en el vi procedent de la pell, la rapa i les llavors del raïm. És més abundant en els vins negres (els blancs poden tenir tanins provinents de la fusta), als quals proporciona cos i longevitat. Aporten un gust sec, aspre, rugós i astringent.

7. Quan parlem d’astringència: 

És la sensació d’aspror provocada pels tanins del vi en el seu pas per la llengua i el paladar. 

8. Quan diem que un vi té cos: 

Diem que un vi té cos quan al beure’l notem una sensació de consistència i volum a la boca.

9. Quan parlem d’un vi tranquil:

Diem que un vi és tranquil quan no té gas carboni. Dels vins amb gas carboni en diem escumosos, ja siguin Cava, Clàssic Penedès, Corpinnat...

10. Quan parlem de cupatge:

Parlem d'un vi de cupatge quan porta una mescla de raïms -o de vins- de diferents varietats per potenciar la qualitat dels originals.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

Error descripció
Anònim, 28/06/2021 a les 18:34
+0
-0
Bones. Només observar que dintre dels vins que contenen gas carbònic també cal afegir els vins d agulla

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
El celler ja ha reduït un 34% la petjada de carboni en relació amb el 2008 segons el balanç auditat del 2020
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 4 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa