cava

El Cava català passa a dir-se Comtats de Barcelona: 7 novetats del reglament

Cava de Guarda Superior, Comtats de Barcelona o elaborador integral seran conceptes que podrem veure escrits en les etiquetes

Torna el Cavatast i suma la 25a edició

| 22/09/2021 a les 07:00h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, DO Cava, Cava, Comptats de Barcelona
Imatge il·lustrativa
Quico Ortega

La publicació abans de l'estiu al Boletín Oficial del Estado (B.O.E.) del nou projecte de zonificació i segmentació que ha tirat endavant la DO Cava, oficialitza una nova normativa que s’estrenarà ja a les etiquetes de les primeres ampolles el gener de 2022.

1. S’ha determinat la zona de Comtats de Barcelona per a englobar als caves de la regió de Catalunya (amb les subzones Valls d'Anoia-Foix; Serra de Mar; Conca del Gaia; Serra de Prades i Pla de Ponent)

2. Valle del Ebro (amb les subzones Alto Ebro i Valle del Cierzo), de Viñedos de Almendralejo i de Levante (pendent de decidir la seva nomenclatura definitiva) són les subzones no catalanes.

3. Als Caves de més de nou mesos se’ls anomenarà a partir d’ara com a Cava de Guarda i, als de 18 mesos com a Cava de Guarda Superior. 

Cava rosat en rima de Vilarnau. Foto: Quico Ortega


4. Els Caves Reserva passen de 15 a 18 mesos de criança. La nova normativa comporta que l’elaboració dels Caves de Guarda Superior, categoria de llargues criances que engloba els Caves Reserva (mínim de 18 mesos de criança), Gran Reserva (mínim de 30 mesos de criança) i Caves de Paratge Qualificat (fruit d’un paratge especial i amb un mínim de 36 mesos de criança).

5. El consell regulador de la DO Cava preveu que tota la denominació d'origen serà 100% ecològica el 2025

6. Els Caves de Guarda Superior s’elaboraran amb raïms procedents de vinyes inscrites en el Registre específic de Guarda Superior del Consell Regulador, que hauran de complir els següents requisits: vinyes com a mínim de 10 anys, ecològiques (5 anys de transitorietat), amb rendiments qualitatius específics de màxim 10.000Kg / ha., elaboració per separat (traçabilitat des de la vinya a l’ampolla per separat), tiratge a partir de gener, constància de l’anyada en l’etiquetatge i producte ecològic (5 anys de transitorietat).

7. A més, la nova normativa ha permès crear un distintiu voluntari d’elaborador integral per a aquells cellers que premsen i vinifiquen el 100% dels seus caves.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
El Principia Mathematica del celler Alemany i Corrio és el "best overall" d'una llista de 10 grans vins blancs on també apareix, en la novena posició, l'Auzells de Tomàs Cusiné
Imatge il·lustrativa
És freqüent escoltar converses al voltant dels vins quan fem un àpat o quan obrim una ampolla. Algunes afirmacions que sovint escoltem no són certes.
Imatge il·lustrativa
Ca N'Estella torna a guanyar un "Platinum" als concursos anglesos Decanter amb el Rabetllat i Vidal Gran Reserva Xarel·lo

COMENTARIS

RESTITUIR EL PRESTIGI DEL CAVA
Manuel Durán Samaranch, 27/09/2021 a les 12:46
+0
-0
Las imitacions de Champagne fabricades amb varietats francesas seguirán poguen utilitzar els segells de garantia del Cava demostran total ignorancia de marketing?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros va radiografiar els escumosos espanyols, a principis del 2021, per publicar-ne les conclusions a la revista britànica Decanter
El celler Masia Serra (Empordà) va ser dels pioners en la seva oferta enoturística.
El celler Masia Serra (Empordà) va ser dels pioners en la seva oferta enoturística.
Jordi Bes Lozano
La visita a un celler no té per què cenyir-se només a passejar entre vinyes i tastar els vins: l'experiència es pot arrodonir tot allotjant-se a les seves dependències
Imatge il·lustrativa
Després de 13 anys de criança, Llopart treu al mercat un escumós de xarel·lo de vinya molt vella (del 1935) a un preu de 125 euros.
Ferran Adrià, en una foto d'arxiu
Ferran Adrià, en una foto d'arxiu | Flickr
El cuiner no deixa de sorprendre’ns, ara en una entrevista al "FAQS"