do cava

Els Caves elaborats a Catalunya passen a dir-se Comtats de Barcelona

El B.O.E. certifica la nova zonificació de la DO Cava

La nova normativa es reflectirà a les ampolles a partir de l’1 de gener de 2022

20 coses que cal saber per gaudir plenament del cava

| 16/06/2021 a les 08:15h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, Comtats de Barcelona
Imatge il·lustrativa
La publicació al Boletín Oficial del Estado (B.O.E.) del nou projecte de zonificació i segmentació que ha tirat endavant la DO Cava, oficialitza una nova normativa que s’estrenarà ja a les etiquetes de les primeres ampolles el gener de 2022.

La zonificació de la DO s’ha establert en dos nivells, marcada per característiques climàtiques, orogràfiques, històriques o humanes específiques que la justifiquen i aporten una identitat pròpia. S’ha determinat la zona de Comtats de Barcelona per a englobar als caves de la regió de Catalunya (amb les subzones Valls d'Anoia-Foix; Serra de Mar; Conca del Gaia; Serra de Prades i Pla de Ponent), del Valle del Ebro (amb les subzones Alto Ebro i Valle del Cierzo), de Viñedos de Almendralejo i de Levante (pendent de decidir la seva nomenclatura definitiva).

El president del Consell Regulador, Javier Pagés, destaca la importància de la nova normativa nascuda en el marc d’un nou pla estratègic aprovat per unanimitat per part del ple del Consell Regulador. Javier Pagés afirma que “s’ha apostat per la màxima traçabilitat i qualitat”. De fet, afegeix: “És el reglament més exigent del món entre els escumosos de qualitat amb DO elaborats sota l’estricte mètode tradicional i situarà a la DO Cava a l’avantguarda de les denominacions d’origen de vins escumosos de qualitat”.
 
Als Caves de més de nou mesos se’ls anomenarà a partir d’ara com a Cava de Guarda i, als de 18 mesos com a Cava de Guarda Superior.
Els Caves Reserva passen de 15 a 18 mesos de criança. La nova normativa comporta que l’elaboració dels Caves de Guarda Superior, categoria de llargues criances que engloba els Caves Reserva (mínim de 18 mesos de criança), Gran Reserva (mínim de 30 mesos de criança) i Caves de Paratge Qualificat (fruit d’un paratge especial i amb un mínim de 36 mesos de criança), serà 100% ecològica el 2025. 

Els Caves de Guarda Superior s’elaboraran amb raïms procedents de vinyes inscrites en el Registre específic de Guarda Superior del Consell Regulador, que hauran de complir els següents requisits: vinyes com a mínim de 10 anys, vinyes ecològiques (5 anys de transitorietat), vinyes amb rendiments qualitatius específics de màxim 10.000Kg / ha., elaboració per separat (traçabilitat des de la vinya a l’ampolla per separat), tiratge a partir de gener,  constància de l’anyada en l’etiquetat i producte ecològic (5 anys de transitorietat).

A més, la nova normativa ha permès crear un distintiu voluntari d’elaborador integral per a aquells cellers que premsen i vinifiquen el 100% dels seus caves.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

Quina cagada!
L'Arrahonès, 16/06/2021 a les 12:02
+11
-1
Tan difícil que és crear una marca (Cava), competint amb una de centenària (Champagne), pujar-la a nivell de categoria internacional, i mantenir-la-hi, i van quatre sobrevinguts il·luminats, i me li foten Comtats de Barcelona!!! Sense dir quants comtats té Barcelona, jò!, ni quants territoris vol fagocitar. Estem tant en males mans???
Que li diguin Cavas de España
Anònim, 16/06/2021 a les 12:20
+6
-3
Fa anys que no en compro ni a Nadal de cava. Conec una mica el món del vi i el cava català, sentint-ho molt, és un producte de baixa qualitat pagat al pagès a preu de misèria, tot el contrari del que fan a França. Per cert, "Comtats de Barcelona" ho han posat per no posar "Catalunya", oi? Que ridículs...
La fi del Cava
Anònim, 16/06/2021 a les 17:13
+5
-1
Un pas endarrere i possiblement l'error més gran que s ha fet mai. Tant que ha costat al món que coneixien el cava i ara canviem el nom.
Com fer les cosas malament.
Anònim, 16/06/2021 a les 20:58
+5
-1
De fora vingueren..... I....
Quina poca visio de futur, acabarem compran el fet a fora de casa nostra..... Bufff.
Caves
Antoni cuadras, 16/06/2021 a les 22:25
+1
-2
Tant costa anar junts ?, ja ho deia la iaia, el problema de Catalunya, som els propis catalans.
S'ha acavat
Anònim, 17/06/2021 a les 15:29
+1
-0
El que veig en aquesta tonteria es pura política. Si el que volen comercialitzar es això a casa no entrarà ni una ampolla, no compro politica al super!!!
Mestre
Anònim, 18/06/2021 a les 09:13
+0
-0
És una ximpleria de dalt a baix. Qui ha promogut aquest canvi? Evidentment un que no sap què és el cava.
Què vol dir Comptats de Barcelona?
Del Champagne també en diran Comptats de París o no ho sabeu?
XIMPLETS
FART d'INEPTES, 18/06/2021 a les 10:18
+0
-0
Catalunya pais de ximples. No m'extranya que ens dolgui'n pel sac una i altre vegada. Pot ser s'haurien de fer presons especials per ignorants, estarien plenes.
RESTITUIR EL PRESTIGI DEL CAVA
Manuel Durán Samaranch, 18/06/2021 a les 18:57
+0
-0
El disbarat mes gran va ser autoritzar varietats francesas!!!!!
comptat
Barceloní, 28/06/2021 a les 11:44
+0
-0
Ha Barelona només hi ha un comptat, aquests comptats son una collononada, tot per no posar Catalunya i "levante" per no posar País Valencià. Javier Payés només és política, neofranquisme

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya | CRDO Conca de Barberà
Sergi Cortés
Les Catedrals del Vi, el paisatge, els cellers modernistes, la varietat trepat o el Viver de Celleristes són particularitats que fan de la DO Conca de Barberà una denominació d'origen única
La barbacoa amb wifi.
La barbacoa amb wifi.
L'aparell alerta en temps real de la temperatura de la graella amb notificacions al mòbil
Imatge il·lustrativa
Recuperem un article d'en Màrius Fuertes on analitza les calories de la cervesa i del suc de taronja... És certa la afirmació "panxa cervesera"?