Enoturisme

La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages estrena un cicle d'activitats dedicades al bosc i la vinya

Reconèixer les plantes de la vinya, anellar ocells o fer un bany de vinya i bosc són algunes de les activitats proposades

| 16/06/2021 a les 08:13h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Bages Turisme, enoturisme, Ruta del Vi, DO Pla de Bages, vi
Paisatge amb bosc i vinyes al Bages
Paisatge amb bosc i vinyes al Bages | DO Pla de Bages
La Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, una proposta d'enoturisme impulsada des de la Denominació d'Origen Pla de Bages i Bages Turisme, estrenarà a finals de juny un cicle d'activitats dedicades al bosc i la vinya. Es tracta d'un conjunt de propostes relacionades amb el paisatge i la natura d'aquest territori que tenen per objectiu aprofundir en el coneixement de la cultura de la vinya i el vi des d'una vessant naturalista i sostenible.

Totes les activitats es faran a l'aire lliure i en grups reduïts. A més, són gratuïtes ja que estan subvencionades pel Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central dins del projecte Leader Natura i Vida Silvestre.

Cinc propostes per a tots els públics


El cicle d'activitats de bosc i vinya comprèn cinc propostes, que tindran lloc entre el 20 de juny i el 26 de setembre, amb el següent calendari:

- 20 de juny. Reconeixement de plantes a la vinya de Collbaix. Una passejada a peu per la vinya on, acompanyats per un biòleg, els participants aprendran a reconèixer les plantes amb el suport de les eines digitals. En acabar, podran gaudir del wine bar del celler. Inscripcions en aquest enllaç.

- 27 de juny. Construïm un hotel d'insectes a la vinya de Castelladral. Una activitat per descobrir la importància dels insectes com a pol·linitzadors i reguladors de plagues, a través de la construcció d'un hotel d'insectes que afavoreixi la seva presència a la vinya. Inscripcions en aquest enllaç.

- 18 de juliol. Anellament científic d'ocells a les vinyes d'Artés. Un ornitòleg i anellador expert conduirà aquesta activitat que permet estudiar els ocells de la vinya i tenir un indicador de la qualitat ambiental de l'entorn.

- 4 de setembre. Bat night, la nit de ratpenats. La vinya de l'Oller del Mas, a Manresa, serà l'escenari d'aquesta observació nocturna dels ratpenats. Els participants aprendran a identificar les diferents espècies i els observaran i escoltaran mitjançant detectors d'ultrasons. Els ratpenats tenen una funció clau en el control de plagues a la vinya.

- 26 de setembre. Bany de bosc i vinya. Activitat a la vinya del celler Sant Miquel d'Oló, a Santa Maria d'Oló, per connectar amb el paisatge, la terra i amb un mateix, en un entorn natural espectacular.

El programa sencer pot consultar-se a www.rutadelvidobages.cat i dopladebages.com.

El Bages: vinyes envoltades de bosc


Una de les particularitats dels paisatges de vinya del Bages és que les vinyes es troben en petites parcel·les envoltades de bosc. Aquest fet afavoreix la biodiversitat de la vinya i permet plasmar les aromes del bosc als vins de la DO Pla de Bages en forma de notes balsàmiques d'herbes aromàtiques com el romaní. A més, tots els cellers de la Denominació d'Origen Pla de Bages compten amb vinya pròpia, això fa que el coneixement i la cura de l'entorn natural sigui de respecte en tots els elaboradors.

Des de sempre s'ha posat l'accent en el patrimoni de la pedra seca com a element que ha estructurat el paisatge del Bages, on encara avui, a més de tines i barraques de pedra seca, es poden trobar quilòmetres i quilòmetres de parets de pedra seca enmig del bosc, un bosc que fa 150 anys havia estat un mar de vinya.

La primera ruta d'enoturisme cultural de Catalunya


La tardor de l'any passat el Bages va posar en marxa la Ruta del Vi de la DO Pla de Bages, un projecte que organitza i articula tota l'oferta enoturística dels 15 cellers de la DO Pla de Bages, i proposa als visitants diferents activitats per fer a la comarca en funció dels seus interessos. Les propostes s'articulen al voltant de 4 elements significatius del territori: el patrimoni de pedra seca, el Geoparc Mundial Unesco de la Catalunya Central, la història de les antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i petits projectes familiars, i les varietats autòctones i vins de qualitat.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya
La Conca de Barberà compta actualment amb 2.875 ha de vinya | CRDO Conca de Barberà
Sergi Cortés
Les Catedrals del Vi, el paisatge, els cellers modernistes, la varietat trepat o el Viver de Celleristes són particularitats que fan de la DO Conca de Barberà una denominació d'origen única
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala
Tots els vins contenen sulfits perquè els sulfits són un component natural que contenen les plantes, les persones i els animals. Al vi, tradicionalment s'han afegit (més) sulfits per conservar-los i que no es contaminin. Us proposem cinc vins sense sulfits afegits.
Pannes de suro
Pannes de suro | Institut Català del Suro
Recuperem un article de Sergi Cortés del 2017 per explicar que els boscos d'alzina prevenen els incentis i emmagatzemen CO2 (per frenar el canvi climàtic). Catalunya fabrica la majoria de taps de suro de l'Estat