vins de la terra alta

La DO Terra Alta, a Barcelona: "Volem ser coneguts com a paradís vitivinícola"

​La denominació d'origen reivindica que el seu fort són els vins de garnatxa i reclama que no s'implantin nous aerogeneradors a la comarca

El primer tast postcovid de la DO el condueix Álvaro Ribalta, Master of Wine, que ha tornat a Catalunya després de 15 anys a Londres

La DO Terra Alta surt a conquerir Europa

| 15/06/2021 a les 06:52h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Denominacions d'Origen, vins de la terra alta, tast de vins de la DO Terra Alta
Els elaboradors amb Álvaro Ribalta (segon per l'esquerra) i Jordi Rius (primer per la dreta)
Els elaboradors amb Álvaro Ribalta (segon per l'esquerra) i Jordi Rius (primer per la dreta)
La millora dels indicadors de la pandèmia té la seva translació directa en la multiplicació dels actes que s'organitzen entorn del vi. La Denominació d'Origen (DO) Terra Alta ha tornat aquest dilluns a Barcelona amb el primer tast professional que hi ofereix des de l'inici de la pandèmia. La denominació ha aprofitat l'avinentesa per reivindicar-se com una regió vinícola que té molt a dir respecte a les varietats autòctones, començant per les garnatxes, i que aspira a frenar la instal·lació de nous aerogeneradors per produir energia eòlica.

"Ens estan posant un munt de molins que no volem", ha recalcat el secretari tècnic de la DO, Jordi Rius, el qual ha compartit quina és la imatge del territori que aspiren a retenir: "Volem que sigui conegut com a paradís vitivinícola". Ara com ara ja hi ha 184 aerogeneradors ja instal·lats que, segons ha detallat, produeixen el 26% de l'energia eòlica de Catalunya, i s'estan construint tres parcs eòlics més. En opinió de Rius, "la quota de solidaritat ja està més que demostrada", i la DO manté una pugna judicial per evitar nous parcs.

El 75% de la garnatxa blanca d'Espanya i el 90% de la que hi ha conreada a Catalunya és a la terra Alta

El tast s'ha celebrat a l'espai Born To Cook de la capital catalana i també ha servit de carta de presentació per a Álvaro Ribalta, que ha conduït la sessió juntament amb Rius i els elaboradors. Ribalta és un barceloní que ostenta la selecta qualificació de Master of Wine (MW), que l'acredita com a bon coneixedor del vi a tall internacional. Ara acaba de tornar a establir-se a Catalunya després de 15 anys de residir a Londres, si bé segueix vinculat a Indigo Wine, importadora britànica especialitzada en vins espanyols.
 

Un moment del tast a l'espai Born to Cook amb prescriptors i periodistes 


Com ha fet Rius, el MW català ha defensat que "el futur de la Terra Alta és la vinya i el vi". Ha ressaltat que, de les 6.048 hectàrees de vinya d'aquest territori, el 80% es correspon a varietats autòctones, de manera que té "una identitat forta" per reivindicar-se tant aquí com a fora (exporta el 55% de la producció). Entre les varietats sobresurt la garnatxa, que pot ser blanca (es promociona amb el distintiu Terra Alta Garnatxa Blanca 100x100), negra (també es denomina fina) o peluda. A més, hi ha la voluntat de potenciar la morenillo, que és una varietat negra.

Respecte a la garnatxa, a la Terra Alta es conrea el 33% de la garnatxa blanca mundial, però el seu pes s'eleva fins al 75% de la producció d'Espanya i el 90% si només es contempla la de Catalunya. Ara bé, d'aquesta varietat se n'està plantant de nova en diversos indrets, així que Ribalta ha insistit a recomanar que, quan es parla de garnatxa de la Terra Alta, s'ha de fer "sempre vinculat a l'origen". Considera que cal preservar-ne la identitat i evitar que hi hagi altres zones vitivinícoles que puguin treure profit del camí que ja ha recorregut la denominació catalana per diferenciar-se amb la garnatxa.


Els vins del tast

S'han degustat set vins, quatre dels quals de garnatxa blanca: Celler Arrufí Panical 2020, del celler Arrufí; Adalta Blanc 2019, elaborat per Terra Remota (probablement se l'associa més als seus vins de la DO Empordà), Els Costums 2018, de Les Vinyes del Convent, i L'Avi Arrufí 2015, del Celler Piñol (per veure'n l'evolució, donat que l'anyada disponible al mercat és la 2019). De negres, s'ha optat per Señora Carmen 2018, de Vins del Tros, i que està fet de garnatxa negra; Edetària Selecció Negre, d'Edetària, el primer Vi de Finca Qualificada de la DO i que porta un 60% de garnatxa peluda, un 30% de garnatxa fina i un 10% de carinyena, i Puresa Morenillo 2015, de la Cooperativa de Gandesa, que és de morenillo.
 

Els set vins de la DO Terra Alta que s'han tastat i l'ampolla amb el distintiu de la garnatxa blanca

 

Una de les característiques que han sobresortit dels vins ha estat que molts presenten un punt salí, que contribueix a atorgar-los frescor i accentuar la sensació d'acidesa encara que tinguin un elevat grau alcohòlic. A més, els cellers també s'han estès en les seves particularitats. En el cas de Terra Remota, l'enòloga, Édith Soler, ha recordat que també fan vi a la Terra Alta per una necessitat: una pedregada els va afectar greument a l'Empordà en el 2016 i van acabar descobrint un nou territori del qual se'n van enamorar.

La varietat morenillo és una varietat fresca i de cicle llarg que es verema a l'octubre i resisteix bé les altes temperatures, podria mitigar els efectes del canvi climàtic

Com a repte de futur, hi ha com mitigar l'afectació del canvi climàtic sobre la vinya. Ribalta ha subratllat que la morenillo pot representar un nou "comodí extraordinari" per afrontar-o, perquè és una varietat fresca i de cicle llarg (es verema a l'octubre i resisteix bé les altes temperatures). Ara bé, caldrà convèncer els viticultors de plantar-la en noves finques, perquè ara com ara "no s'atreveixen", ha admès l'enòloga de la Cooperativa de Gandesa, Marta Garriga, quan ha presentat l'únic vi de morenillo del tast.

També s'ha evidenciat una altra inquietud per boca d'Elies Gil, de Vinyes del Convent. Segons ha detallat, en el municipi d'Arnes s'hi podria recuperar la vinya ben amunt, fins i tot per sobre dels 1.000 metres. Prendre una decisió d'aquesta índole és un dels antídots que es plantegen en diversos territoris vitivinícoles per mitigar els efectes del canvi climàtic.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
El celler ja ha reduït un 34% la petjada de carboni en relació amb el 2008 segons el balanç auditat del 2020
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 4 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa