vins catalans naturals

Què és un vi "natural"? 5 vins catalans de mínima intervenció imprescindibles

Sense cap ànim de polemitzar sobre aquest tipus de vins (hi ha vins "naturals" bons i vins "naturals" dolents), us recomanem 5 vins de mínima intervenció que no us deixaran indiferents.

Sis vins brisats catalans imprescindibles

| 21/06/2021 a les 07:31h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, agricultura ecològica, vins de mínima intervenció, vins naturals, vins catalans naturals, vins naturals catalans, vins catalans
Imatge il·lustrativa
Sembla que el vi "natural" està de moda, si més no entre els consumidors més entesos. Per bé o per malament -té tants defensors com detractors-, la mateixa definició aixeca polèmiques, ja que aquest tipus de vins no estan regulats ni es poden etiquetar com a naturals a l'ampolla, tal i com ho fem amb vins d'agricultura ecològica -amb segell CCPAE- o biodinàmica -amb segell Demeter-.

És una bona opció, però, per aquells elaboradors no volen emparar els seus vins sota unes "regles de joc" que marquen els quilos de raïm permesos per hectàrea, les varietats permeses, els temps mínims de criança i un llarg etcètera.

Què són els vins "naturals"?

Un vi "natural" no és només un vi sense sulfits afegits -SO2- o de mínima intervenció. Generalitzant, potser de manera perillosa, es tracta d'una filosofia que sovint s'enfoca en la recuperació de tècniques ancestrals i artesanals per elaborar productes "més genuïns" per poder "gaudir-los tal com la terra ens els ofereix". 

Són vins on no es duen a terme correccions, ni se'ls addiciona productes d'origen químic, i normalment, ni es filtren ni es clarifiquen. És important tenir clar que el no intervenir no significa no actuar, i que si es vol fer bé, l'absència d'addició de productes químics i de correccions requereix molta cura i màxima higiene en tots els processos. El SO2 (anhídrid sulfurós), tot i ser un element químic, té propietats antisèptiques, antifúngiques i antioxidants, per tant, protegeix els vins.

Lluny d'entrar en discussions sobre aquest tipus de vins -n'hi ha de bons i de dolents-, us fem 5 propostes de mínima intervenció imprescindibles. Compreu, tasteu i jutgeu vosaltres mateixos. Indiferents no us deixaran segur.
Atònit de Núria Renom 
Un Xarel·lo 100% (raïm procedent de la vinya de Ton Rimbau). Most trepitjat i premsatge i fermentació alcohòlica amb llevats autòctons.
Vi de Villobí del Penedès
Comprar aquí.
La rumbera d'Oriol Artigas
Vi 100% Pansa blanca d'Alella, de vinyes de 18 a 76 anys. Maceració pel·licular de 3 dies i fermentació alcohòlica amb llevats autòctons en dipòsits d'acer inoxidable amb les seves mares.
Vi del Maresme (Alella)
Comprar aquí.
 
Mendall Espartal BP 
90% de Garnatxa i un 10% d'Ull de llebre.
Vi amb una maceració de 10 dies i fermentat 6 mesos en 4 petites àmfores amb llevats autòctons.
Vi de la Terra Alta (Pinell de Brai)
Comprar aquí.
Partida Creus Trepat
100% Trepat. Macerat durant 3 dies, fermentat 8 mesos en dipòsits d'acer inoxidable amb llevats autòctons i amb un mínim de 5 mesos en ampolla. 
Vi del Penedès, Bonastre (Baix Penedès)
Comprar aquí.
 
Cosmic Confiança Garnatxa Vermella 
Garnatxa de més de 50 anys. Maceració de 3 dies amb les pells. Fermentació en àmfora (40%) i en un dipòsit d'acer inoxidable (60%) amb llevats indígenes. 
Vi de l'Empordà (Salvador Batlle)
Comprar aquí.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
Plaques fotovoltaiques al celler del Priorat de Família Torres
El celler ja ha reduït un 34% la petjada de carboni en relació amb el 2008 segons el balanç auditat del 2020
Il·lustració d'Estefanía Garcés
Il·lustració d'Estefanía Garcés | @naturaljuice_bcn
L'Estefanía Garcés ens explica com es fan els vins de maceració carbònica i quines diferències hi ha amb els vins joves
Imatge il·lustrativa
Sergi Cortés | 4 comentaris
Segons el cap d'enologia del Grup Freixenet, el primer en tocar físicament una ampolla Freixenet és el consumidor quan la treu de la caixa