defectes del vi?

Brettanomyces: sense defectes no hi ha virtuts

"No creiem en la perfecció, i llevat del TCA o d’altres problemes derivats de com es tapa l’ampolla, cap defecte és, a priori, motiu suficient per deixar d’apreciar altres virtuts..."

Les dues Catalunyes del vent

| 07/06/2021 a les 07:51h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, defectes del vi, Brettanomyces
Imatge il·lustrativa
Quan tastem per la Guia de Vins de Catalunya i enguany estem tornat a començar la 14ena edició, ens trobem sovint amb defectes als vins, però amb els anys hem desenvolupat una mena de protocol per abordar-los. Si al principi aplicàvem un posat de dogmatisme que entre una part dels professionals és molt proper a la intolerància, ens vam adonar que ens perdíem un part important del que volia aportar aquell elaborador, encara que no li haguessin sortit del tot bé les coses.

Hi ha un defecte, però, que està de moda ara, en aquesta dèria de simplificació del món del vi que des d’un posat científic pretén que les modes no els afecten; el brettanomyces. Hi ha un munt de professionals que només que el detecten ja no segueixen, ha aparegut l’heretgia, l’anatema, comencen a apilar llenya per encendre la foguera. De fet, quan els veig tastar me n’adono que ja busquen el brett fins i tot abans d’ensumar el vi; ja el tasten predisposats al gest despectiu, allunyar la copa com si el que ha fet el vi fos un aficionat de pa sucat amb oli.

Val a dir que és possible que sigui cert. Però també ho és que un aficionat de pa sucat amb oli pot obrir tendències que no hi eren fins la seva arribada. I que aquesta aportació pot ser conscient o pot ser fortuïta, però en ple procés de construcció del vi català el que interessa és que hi sigui. També cal precisar que un posat tan científic com dogmàtic és massa pretensiós, perquè tenint en compte que Bordeus, Rioja, Ribera del Duero i fins i tot Borgonya han venut el brett com una virtut durant cent anys, aquesta ciència immutable, aquest baluard de la veritat i de la integritat, sembla que també té alguna cosa de mercenària, tant com qualsevol altra part del circuit d’elaboració d’un vi.

Des del nostre punt de vista, sense defectes no hi ha virtuts. No creiem en la perfecció, i llevat del TCA o d’altres problemes derivats de com es tapa l’ampolla, cap defecte és, a priori, motiu suficient per deixar d’apreciar altres virtuts que pugui tenir, encara que s’hagi de fer un tast arqueològic. És per això que demanem dues ampolles, per tenir clar que no es tracta d’un defecte de la primera ampolla tastada. El que intentem és que els arbres no ens impedeixin veure el bosc, que és el que passa sempre amb les actituds dogmàtiques.

El fons de la qüestió és que, des del punt de vista de l’elaboració tradicional, algunes de les característiques o fins i tot dels principis d’elaboració dels vins batejats com a “naturals” són inabastables. I amb aquesta actitud, el marge de millora per a aquests vins tradicionals, acadèmics, és petit, perquè a la primera ensumada es blinda a les possibles influències, del signe que siguin. Són vins que molt sovint perden aquesta flaire en deu minuts o menys (cosa que demostra que massa vegades, quan diuen que és brett, es precipiten, perquè el brett no marxa); és llavors quan, si tinguessin paciència, traurien conclusions que potser podrien aplicar amb profit als seus vins. En molts casos, però, la intransigència és total, i malauradament no hi ha cap possibilitat que això passi.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sense cap ànim de polemitzar sobre aquest tipus de vins (hi ha vins "naturals" bons i vins "naturals" dolents), us recomanem 5 vins de mínima intervenció que no us deixaran indiferents.
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
L’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió | Reputats experts nacionals i internacionals urgeixen a accelerar la transició cap a aquest nou model agrícola davant del repte del canvi climàtic
Imatge il·lustrativa
Aquest juny ha sortit a la venda la nova gamma de vins Ritual del celler de la Granada, formada per un vi blanc i un vi rosat.