​Com s'elabora un vi

​Com s'elabora un vi? Diferències entre blanc i negre

Us expliquem, a grans trets, com s'elaboorà un vi blanc i un vi negre

Què són els vins brisats?

| 28/05/2021 a les 13:19h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Per aprendre'n, ​Com s'elabora un vi, diferències entre el vi blanc i el negre, com es fa un vi
Imatge il·lustrativa
Un vi és, en realitat, un suc de raïm fermentat. Els aliments fermentats han estat presents en les nostres taules al llarg de la història. El cafè, la xocolata, el iogurt, el pa... són productes que han passat per un procés de fermentació, com un vi.

Els vins comparteixen majoritàriament un mateix esquema d'elaboració que només variarà si el resultat que volem és un vi negre o un vi blanc.
 
La principal diferència entre els vins negres i blancs, és que en els negres el most es macera durant un llarg període de temps amb les seves pells, amb la finalitat que aquestes aportin aromes, color i els tan característics tanins -els causants de la sensació d'aspror a la boca, molt més presents en vins negres-. Els vins negres, a diferència dels blancs, passen per dos tipus de fermentacions, l'alcohòlica i la malolàctica -l'àcid màlic es converteix en àcid làctic pels bacteris que porta el mateix raïm-.

Vegem per quins processos passen els vins blancs i els vins negres.


Procés d'elaboració del vi blanc

Desrapar
Una vegada el raïm arriba al celler, aquest es desrapa, és a dir, se separen els grans de la rapa. No fer aquest pas aportaria aromes i sabors molt herbacis i molt aspres al vi.

Rebregat/Trepitjat suau
Les baies es trenquen i rebreguen amb la finalitat d'obtenir el primer raig de most.

Premsatge
Una vegada desrapat i rebregats els raïms, s'introdueixen en una premsa per extreure el most del raïm.

Desfangat
Procés pel qual s'eliminen les matèries sòlides presents en el most, precipitant-les en un dipòsit i obtenint, d'aquesta manera, un most net.
 

Normalment els vins fermenten en tines d'acer inoxidable, tot i que ho poden fer també dins d'altres recipients. Foto: Pixabay


Fermentació
Es tracta d'un procés fonamental en l'elaboració del vi, durant el qual el sucre del most es converteix en alcohol etílic a través de l'acció dels llevats (siguin afegits o naturals). Normalment la fermentació es fa en tines d'acer inoxidable. Una vegada ha fermentat, se separen les lies o mares (llevats que han precipitat) per evitar l'aspecte tèrbol del vi.

Clarificació i filtrat
Serveix per a eliminar partícules en suspensió i diversos sediments presents en el vi. Deixant-lo perfectament net i preparat per al seu embotellat.

Estabilització en fred
Procés pel qual se sotmet al vi a un refredament, aconseguint així precipitar les sals d'àcid tartàric. Així s'evita que apareguin precipitats en l'ampolla en refredar-la per al seu servei.

Criança
Temps en el qual el vi envelleix i madura, normalment dins d'una bóta. Durant la criança la fusta cedeix substàncies aromàtiques i gustatives al vi.

Embotellat
Com el seu propi nom indica, consisteix a introduir el producte final dins d'una ampolla. Llest per al mercat, o fins i tot, com a punt de partida de criança en ampolla fins que el vi aconsegueixi el seu moment òptim de consum.

Procés d'elaboració del vi negre

Desrapar
Separació del raïm de la rapa.
 

Rebregat/Trepitjat suau
Procés en el qual es rebreguen i trenquen les baies amb la finalitat de treure suc d'elles, preparant-la per a la seva maceració.

Maceració
Temps durant el qual el most entra en contacte amb les seves pells. Les pells aportaran a aquest most aromes, tanins i color.

Premsatge
Una vegada macerat el most amb les seves pells, s'introdueix en una premsa i s'extreu tot el seu suc.

Fermentació
Igual que en els vins blancs, es tracta d'un procés essencial, en el qual el sucre es converteix en alcohol etílic a través de l'acció dels llevats. Normalment la fermentació es fa en tines d'acer inoxidable. Seguidament separem les lies o mares precipitades del vi per evitar l'aspecte tèrbol.

Fermentació malolàctica
Fermentació en la qual els bacteris làctics presents en el raïm converteixen l'àcid màlic en àcid làctic. Aquest procés desacidifica el vi, ja que l'àcid làctic és més suau que el màlic.

Clarificació i filtrat
Moment en el qual s'eliminen partícules en suspensió, deixant el vi perfectament net per a ser embotellat.

Estabilització en fred
A través d'un refredament, s'aconsegueix que les sals d'àcid tartàric precipitin. Evitant així que apareguin posteriorment precipitats en l'ampolla.

Criança
Temps en el qual el vi envelleix i madura dins d'una bóta. La fusta aportarà substàncies aromàtiques i gustatives al vi.

Embotellat
Final del procés que consisteix a introduir-lo dins de l'ampolla. Llest per a ser consumit en el mercat, o fins i tot, iniciant una criança en ampolla fins a aconseguir el moment òptim de consum.
​​

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sense cap ànim de polemitzar sobre aquest tipus de vins (hi ha vins "naturals" bons i vins "naturals" dolents), us recomanem 5 vins de mínima intervenció que no us deixaran indiferents.
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
L’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió | Reputats experts nacionals i internacionals urgeixen a accelerar la transició cap a aquest nou model agrícola davant del repte del canvi climàtic
Imatge il·lustrativa
Aquest juny ha sortit a la venda la nova gamma de vins Ritual del celler de la Granada, formada per un vi blanc i un vi rosat.