novetats de vins catalans

Un ancestral i anyades antigues, la fórmula de Llopart per seduir joves i sibarites

El celler penedesenc treu el vi-brant, un ancestral de poca bombolla en sintonia amb les tendències per atreure nous públics

Rescata de l'enoteca familiar anyades d'escumosos icònics per als amants del vi que gaudeixen de l'evolució de les llargues criances

Arriba l’Enigma2 de Llopart: el segon vi d'elaboració i varietat incògnita

| 18/05/2021 a les 17:23h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, vi-brant de llopart
Presentació del vi-brant amb Jordi Bort (esquerra) i els germans Llopart
Presentació del vi-brant amb Jordi Bort (esquerra) i els germans Llopart | Sergi Cortés
El vi i els escumosos són per gaudir-ne, però no tothom busca el mateix quan en tasta. Per atendre les noves demandes, Llopart ha optat per ampliar el ventall de productes que posa a la disposició dels consumidors. El celler penedesenc ha rescatat anyades antigues dels tres escumosos més icònics de la casa (Leopardi, Original 1887 i Ex Vite), una iniciativa pensada especialment per a la restauració i a qui li agrada degustar l'evolució d'aquestes elaboracions de llarga criança. A més, acaba de treure al mercat el vi-brant, un vi escumós fet amb mètode ancestral que presenta una bombolla molt subtil -en el celler el defineixen com a perlat- i que està especialment pensat per atreure els joves.

Llopart ha mostrat les novetats en una jornada a l'Heretat Familiar de Subirats sota la batuta del director general, Jordi Bort, i dels germans que representen la sisena generació de la família que elabora escumosos, estant encapçalats per Pere Llopart, que és el director tècnic. En primer lloc han presentat el vi-brant, una elaboració emparada per la DO Penedès, que és de l'anyada 2020 i que s'ha estrenat amb 863 ampolles.
 

Vi-brant de Llopart, un nou vi amb mètode ancestral per atreure el públic més jove. Foto: Sergi Cortés


A diferència de l'escumós més comú a les nostres contrades (el cava o d'altres també elaborats amb el mètode tradicional, com els Corpinnat que ja fa habitualment Llopart), una elaboració feta amb mètode ancestral es caracteritza per haver fet una sola fermentació en comptes de dues. Això li atorga més gust de fruita i pot tenir poca bombolla, com és el cas del vi-brant, que és fresc i pot resultar agradable per a molts paladars. A més, és un vi de mínima intervenció i no duu sulfits afegits, i també crida l'atenció pel format singular de l'ampolla, que podria recordar fins i tot a la d'una cervesa.

L'objectiu és atreure nous públics, especialment aquells que no estan avesats a prendre escumosos, començant pels joves. Bort ha subratllat que han vist necessari "escoltar el mercat" i què pensa el públic jove i el que no ho és tant. La intenció del celler és que aquesta elaboració hagi vingut per quedar-se, però prefereixen esperar a quina és la seva acollida abans de detallar si suposarà la creació d'una nova línia d'ancestrals. "És important per obrir les portes a nous consumidors. A veure què tal respon el públic jove", han insistit Bort i Llopart, els quals han detallat que el vi-brant "servirà de test". El preu de venda serà uns 17,90 euros.

Bombolles de l'enoteca familiar

L'altra novetat de Llopart és la sortida al mercat d'anyades antigues dels escumosos més icònics del celler, els quals estan sota l'empara de la marca col·lectiva Corpinnat. Rescatar anyades del passat és quelcom que el celler ja havia previst fer el 2020, però la pandèmia ho havia aturat fins ara. Bort ha explicat que el celler guardava de cada anyada unes 300 o 400 ampolles a l'enoteca familiar per veure'n l'evolució i ara han decidit rescatar un centenar o dos d'ampolles d'algunes d'aquestes anyades perquè qui ho vulgui també pugui degustar-les. Totes les ampolles han estat desgorjades aquest febrer, independentment de l'anyada.
 

Tast de tres anyades de Leopardi amb Montserrat de fons. Foto: Jordi Bes


Les més recents són les que ja hi hauria igualment disponibles al mercat, mentre que la resta s'incorporen ara amb entre un centenar i unes 250 ampolles per anyada i referència. Del Leopardi (és un brut nature), ara es poden adquirir la 2014, 2012 i 2011. Aquest escumós té un 45% de xarel·lo, un 40% de macabeu i un 15% de montònega, que és com s'anomena la parellada quan es planta a certa alçada. De l'Original 1887 (brut nature), la 2010, 2009, 2008 i 2007. En aquest cas hi predomina la montònega (50%) i es complementa amb un 25% de xarel·lo i un 25% de macabeu. I, pel que fa a l'Ex Vite (brut), es poden trobar la 2011, 2010, 2009 i 2008. Aquest escumós és un 60% de xarel·lo i un 40% de macabeu.

Un cop tastats tots ells, es perceben diferències entre uns i els altres? Donat que el celler procura que les seves elaboracions siguin un resultat fidel de cada anyada, cadascuna representa una versió diferenciada de cada escumós. En cada anyada sobresurten virtuts diverses, que venen marcades sobretot per la climatologia que va fer llavors. En els Leopardi es percep com en la 2012 i la 2011 la bombolla està molt més integrada que en la 2014. A l'Original 1887 es nota clarament com la 2009 és més madura que la resta, donat que va ser un any més sec, però alhora li confereix una complexitat que el fa destacar entre els altres, mentre que la del 2008 és just al contrari: una anyada molt més fresca que presumiblement n'allargarà el temps òptim de consum. A l'Ex Vite, en canvi, la 2008 és idònia per als que busquen degustar el xarel·lo en la seva màxima expressió.
 

Les quatre anyades disponibles de l'Original 1887. Foto: Jordi Bes


Reivindica els escumosos del Penedès

Entre els tres escumosos ara hi ha 10 referències disponibles en el mercat. Bort ha subratllat que, malgrat que es rescatin petites joies de l'enoteca familiar, mantenen per a totes les ampolles el preu de l'anyada més nova disponible: el Leopardi està sobre els 21 euros, l'Original 1887, a prop dels 60 euros i l'Ex Vite, sobre els 50 euros. El director general del celler ha defensat que, fent aquest pas, perseveren en la seva voluntat de guardar un paisatge, unes vinyes i elaborar un escumós Corpinnat "que neix per ser gaudit a les millors taules i amb la millor companyia". També ha reivindicat que així volen mostrar com "el vi escumós del Penedès ben fet té qualitat per estar en els millors centres del món".

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 2 comentaris
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Els elaboradors amb Álvaro Ribalta (segon per l'esquerra) i Jordi Rius (primer per la dreta)
Els elaboradors amb Álvaro Ribalta (segon per l'esquerra) i Jordi Rius (primer per la dreta)
Jordi Bes
​La denominació d'origen reivindica que el seu fort són els vins de garnatxa i reclama que no s'implantin nous aerogeneradors a la comarca | El primer tast postcovid de la DO el condueix Álvaro Ribalta, Master of Wine, que ha tornat a Catalunya després de 15 anys a Londres
Imatge il·lustrativa
Famosos catalans combinen vins de la DO Catalunya amb formatges, xocolates i altres productes al canal de gastronomia What the Food
Presentació de les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau de Tarragona
Presentació de les Jornades Gastronòmiques del Peix Blau de Tarragona
Se celebraran a la ciutat del 17 de juny al 4 de juliol amb 19 restaurants participants