vi negre català

Família Torres treu al mercat un vi negre amb la varietat recuperada moneu

El Clos Ancestral 2019 és un vi negre ecològic que prové del Castell de la Bleda, un enclavament amb 2500 anys d’història vitivinícola

| 13/05/2021 a les 07:29h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Els vins de la setmana, Clos Ancestral, vi negre català, varietat moneu
El Clos Ancestral 2019 s'elabora amb ull de llebre, garnatxa i moneu
El Clos Ancestral 2019 s'elabora amb ull de llebre, garnatxa i moneu
Família Torres va presentar el Clos Ancestral 2019 a un grup de periodistes en un dinar a l'aire lliure al Castell de la Bleda, a Santa Margarida i Els Monjos. Els assistents també van poder tastar un vi elaborat 100% amb la varietat moneu, varietat que el celler pretén anar introduint als seus vins amb DO Penedès i que, en paraules de Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres: "ajudarà a enfortir la identitat dels vins negres del Penedès".

D'aquesta manera Família Torres avança en el seu projecte de recuperació de varietats ancestrals amb aquest vi ecològic del Penedès, que inclou en el cupatge la desconeguda moneu. És l’únic vi existent que integra aquesta varietat que la família ha rescatat i ha sotmès a un llarg procés d’estudi abans de plantar-la a la finca del Castell de la Bleda. 

Moneu és una varietat originària del Penedès que Família Torres va localitzar fa vint anys a prop del municipi de Querol i va reintroduir al territori el 2016, reempeltant-la de manera experimental en ceps de fins a 40 anys plantats en vas. És una de les varietats prefil·loxèriques amb gran potencial enològic i adaptada al canvi climàtic. Madura lentament, resisteix bé les altes temperatures i la sequera i manté nivells moderats d’alcohol.
 

Segons Miquel Torres Maczassek, cinquena generació de Família Torres: "Després de tants anys recuperant aquestes varietats, és especialment emocionant treure-les a la llum. Hem incorporat la varietat moneu al cupatge del nou Clos Ancestral com a primer pas, i estem segurs que ajudarà a enfortir la identitat dels vins negres del Penedès". I segueix “És un vi estretament lligat a aquest racó del Penedès, al Castell de la Bleda; ens parla de la història de la terra, de la tradició i del patrimoni vitivinícola del Penedès”.

El Clos Ancestral 2019 s’elabora amb un 50% d'ull de llebre de ceps de 40 anys, un 30% de garnatxa i un 20% de moneu. Cada varietat es vinifica i es cria per separat. En el cas de la moneu, es fa una feina minuciosa, tant a la vinya com al celler, que inclou l’ús de gerres de fang i àmfores en una part de la criança. El resultat és un vi elegant amb bon equilibri fruita negra i fruita fresca, i unes notes especiades -probablement de la varietat moneu-. És greixós en boca i té nervi.

El trobareu al mercat a un preu recomanat de 14,90 €, ja que, en paraules de Miquel Torres, "volem fer arribar aquestes varietats ancestrals a la gent i, tot i el treball d'anys que hi ha darrere, hem de posar preus perquè tothom els pugui tastar".
 

La varietat moneu destaca per la frescor i les notes especiades. Foto: Sergi Cortés


Cal destacar també el vi elaborat amb la varietat 100% moneu que els assistents vam poder gaudir. Un vi sorprenentment fresc, afruitat i especiat, amb notes marcades de pebre negre, que només macera 4 dies amb les pells -per això no té un color molt pujat-, per filosofia del celler. "Tenim clar que s'ha d'anar cap a vins frescos, amb colors menys pujats. És el missatge que estem donant també amb els nostres vins Perpetual o Mas de la Rosa, al Priorat", afirma Miquel Torres.


Homenatge a la història vitivinícola mil·lenària del Penedès

Com a viticultors amb arrels al Penedès des del segle XVI, Clos Ancestral rendeix tribut a la història vitivinícola d’aquesta regió, no només perquè integra una varietat cultivada abans de la fil·loxera, sinó perquè procedeix d’una finca dedicada al cultiu de la vinya des de fa 2500 anys, segons evidencien les troballes arqueològiques descobertes al Castell de la Bleda.

La intervenció realitzada per l’arqueòleg Xavier Esteve a l’interior de l’edificació el 2018 demostra l’existència d’un assentament ibèric, que dataria entre els segles V i III aC, una vila romana, un castell i una masia medieval, abans que es construís el segle XVII l’actual edifici, catalogat com a ‘Bé cultural d’interès nacional’. 

Contingut relacionat

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

 
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Sense cap ànim de polemitzar sobre aquest tipus de vins (hi ha vins "naturals" bons i vins "naturals" dolents), us recomanem 5 vins de mínima intervenció que no us deixaran indiferents.
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
L’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió | Reputats experts nacionals i internacionals urgeixen a accelerar la transició cap a aquest nou model agrícola davant del repte del canvi climàtic
Imatge il·lustrativa
Aquest juny ha sortit a la venda la nova gamma de vins Ritual del celler de la Granada, formada per un vi blanc i un vi rosat.