Vins de la DO Conca de Barberà

​El vi es desconfina amb test d'antígens

La DO Conca de Barberà organitza un tast on reivindica que ha triplicat la producció de vins de trepat en 12 anys, però també que té moltes altres elaboracions per oferir

Els tastos presencials amb els elaboradors es reprenen un cop s'ha posat fi a l'estat d'alarma

Nous vins de trepat a la DO Conca de Barberà

| 11/05/2021 a les 08:26h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Vins de la DO Conca de Barberà, DO Conca de Barberà
Imatge il·lustrativa
Els tastos professionals de vi han tornat amb la fi de l'estat d'alarma. La Denominació d'Origen (DO) Conca de Barberà ha trencat la inèrcia que es mantenia des d'inicis de la tardor a causa de les restriccions per frenar el coronavirus, i que posaven molt difícil les trobades presencials que s'acostumaven a fer amb els elaboradors per tastar-ne les novetats. Malgrat que la pandèmia segueix ben viva, les restriccions s'han suavitzat, i la DO Conca de Barberà ha celebrat aquest dilluns amb periodistes i sommeliers un dinar en el restaurant Solomillo de Barcelona. Una dotzena de cellers hi han reivindicat els vins de raïm trepat i els d'altres varietats que també s'elaboren en aquest territori vinícola.
 

El trepat, una varietat de vinya autòctona de la Conca de Barberà. Foto: DO Conca de Barberà


Aquest tast ha donat el tret de sortida d'un maig on en només uns dies ja s'han programat diversos tastos i presentacions per a professionals del sector vinícola, tant a Barcelona com en cellers, especialment en el Penedès. Per a la tranquil·litat de tothom, en el cas del dinar de la DO Conca de Barberà s'ha sotmès els participants a un test d'antígens per garantir que ningú tenia el virus. Després de fer-se el test, cadascú s'ha hagut d'esperar 15 minuts a tenir el resultat, que s'ha obtingut a partir d'una mostra de saliva, i amb el negatiu ratificat ja ha pogut desfilar fins al dinar, que ha estat centrat en plats de carn.

Com les altres denominacions d'origen catalanes, la DO Conca està immersa en fer èmfasi en els trets que més la distingeixen. En el seu cas s'esforça perquè ho sigui l'elaboració de vins de trepat, una varietat negra: en fan de rosats i negres, tot i que en el tast també hi ha hagut un blanc, el Cara Nord, que s'ha presentat com a vinificat amb una petita porció de trepat. La DO volia presentar aquests vins presencialment des del gener, ha concretat el seu president, Bernat Andreu, els ha calgut ser pacients fins a la relaxació de les restriccions de la pandèmia.
 

Segons Andreu, "en els últims anys l'ús del trepat ha crescut moltíssim, fins al punt de més que triplicar els vins" que s'elaboren a la denominació amb aquesta varietat. En concret, si es mira l'evolució que han seguit en els darrers 12 anys, s'ha passat de fer-se 42.300 litres de vi en el 2007 (es correspon a 56.400 ampolles de 75 cl, el format més habitual) als 151.521 litres del 2019 (més de 200.000 ampolles). Ara bé, s'estima que d'aquella anyada arribaran a ser uns 160.000 litres de trepat pels vins que encara estan pendents de qualificar i que encara estan fent la criança, així que en 12 anys s'hauran multiplicat per quatre els litres de vins de trepat de la DO Conca de Barberà, i 19 dels 23 cellers de la DO ja n'elaboren.

Hi ha veus que consideren que no tots els esforços promocionals de la DO s'han de centrar en el trepat, com Enric Vidri, del celler Rosa Maria Torres. "No defensem només el trepat: la Conca és molt més", ha afirmat. En opinió de Vidri, que no cultiva aquesta varietat, en primer lloc "els vins han de ser bons" i després es pot entrar a aprofundir en altres aspectes, com amb quin raïm estan fets. A parer d'Andreu, el tast ha representat "un reflex molt bo de la història dels últims 40 anys de la DO", mostrant "una proporció molt equilibrada" entre aquells vins sorgits a partir de les plantacions de varietats franceses, que es van fer en els anys 80 i 90 amb la voluntat d'obtenir un valor afegit, i els que s'elaboren amb l'afany de recuperar raïms tradicionals del territori, cosa que ha agafat embranzida des dels anys 2000.

Una denominació polièdrica

En l'acte s'han pogut tastar uns 25 vins. Des dels de trepat o parellada, dues varietats amb tradició, fins a d'altres que duen cabernet sauvignon, merlot, chardonnay o viognier, representant una bona mostra del caràcter polièdric d'aquesta denominació d'origen. Han acudit els elaboradors de cellers petits que fan uns pocs milers d'ampolles en total, alguns sorgits del viver de celleristes on han iniciat els primers passos (Vidbertus o Mas de la Pansa), i de més grans, amb caràcter cooperatiu (Vinícola de Sarral) o que depenen de grans cellers que poden estar en l'imaginari de molts consumidors, com Família Torres o Raventós Codorníu, en aquest cas sota la marca Abadia de Poblet, uns vins que elabora al monestir.

Aquesta diversitat també s'ha traduït en el perfil dels vins presents al dinar, amb diverses formes de vinificar el trepat. Mas de la Pansa ha presentat un escumós ancestral rosat, mentre que Vidbertus, Carles Andreu, Abadia de Poblet, Mas Foraster 1932 i de nou Mas de la Pansa han mostrat negres de trepat, i Cara Nord un blanc singular de macabeu, chardonnay i trepat amb la intenció d'incorporar el trepat en un vi blanc (a tall de blanc de noirs), si bé s'ha fet difícil de distingir un cop s'ha fet el tast.

D'entre els altres vins, el celler Rendé Masdéu ha presentat el vi negre Manuela Ventosa 2017, un negre 60% cabernet sauvignon i un 40% syrah elaborat en homenatge a la rebesàvia. Les ampolles d'aquesta anyada encara estan entre les que van ser rescatades de la riuada del Francolí de l'octubre del 2019 que va destruir el celler i que ja ha renascut en una nova ubicació.
 

Els vins que s'han tastat
Abadia de Poblet: La Font Voltada 2017 (100% trepat) i Abadia de Poblet Blanc 2017 (macabeu i parellada)
Cara Nord: Cara Nord Blanc 2020 (macabeu, chardonnay i trepat) i Cara Nord Negre 2019 (garnatxa, syrah i garrut)
Carles Andreu: Carles Andreu Parellada 2019 (100% parellada) i Carles Andreu Trepat 2018 (100% trepat)
Cellers Domenys: i Ànima Nua Cor Viu Negre 2019 (ull de llebre) i Ànima Nua Cor Viu Blanc 2019 (macabeu i parellada)
Clos Montblanc: Masia Les Comes Negre 2015 (cabernet sauvignon i merlot) i Xipella Blanc 2020 (macabeu, parellada i sauvignon blanc)
Família Torres: Sons de Prades 2018 (100% chardonnay)
Gerida Viticultors: Cúvic Negre 2017 (ull de llebre, syrah i cabernet) i Galliné Blanc 2018 (muscat de frontignan i parellada)
Mas de la Pansa: Mas de la Pansa Trepat 2017 (100% trepat) i Escumós Mas de la Pansa 2018 (100% trepat)
Mas Foraster 1923: Josep Foraster Trepat 2020 (100% trepat) i Blanc Selecció (garnatxa blanca, macabeu i chardonnay)
Rendé Masdéu: Manuela Ventosa 2017 (cabernet sauvignon i syrah) i El Follet Rosat Syrah 2020 (syrah)
Rosa Maria Torres: Susel Viognier 2020 (viognier) i El Xafarder 2020 (cabernet sauvignon i merlot)
Vidbertus: Entre 2 (parellada) i Cup 3 2019 (100% trepat)
Vinícola de Sarral: Portell Rosat Trepat 2020 (100% trepat) i Portell Blanc Agulla 2020 (macabeu i parellada)
Vins de la Memòria: Pólvora Trepat (100% trepat)

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 2 comentaris
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
Miquel Torres Maczassek en un moment del simposi
L’agricultura regenerativa contribueix a fixar el carboni, retorna la vida al sòl i frena l’erosió | Reputats experts nacionals i internacionals urgeixen a accelerar la transició cap a aquest nou model agrícola davant del repte del canvi climàtic
Michael league té 4 Grammy amb un dels seus grups, Snarky Puppy
Michael league té 4 Grammy amb un dels seus grups, Snarky Puppy | Creative Commons
Sergi Cortés
Michael League, compositor i instrumentista novaiorquès, trasllada el seu festival Ground Up a l'Anoia | Ca N'Estruc, patrocinador, va donar el tret de sortida amb un concert amb petit format i un tast de vins al celler d'Esparraguera
Els 12 cuiners del festival.
Els 12 cuiners del festival. | festival gastronòmic oríGenes
Ruth Troyano
El festival gastronòmic OríGenes tindrà lloc un o dos cops l’any. De moment se celebrarà al Palauet de Teià, però no descarten altres localitzacions