La Nit de les Garnatxes del celler Capçanes és l'esdeveniment
La Nit de les Garnatxes del celler Capçanes és l'esdeveniment | celler Capçanes

La nit de les garnatxes: Taller de terroirs

En el marc de Fira del Vi, el Celler de Capçanes organitza la seva particular festa del vi: la Nit de les Garnatxes

L’esdeveniment suma tretze edicions des de l’última que es va poder dur a terme

Capçanes comercialitza quatre garnatxes amb el nom de l'esdeveniment, de quatre sòls diferents de la Serra de Llaberia.

| 03/05/2021 a les 19:08h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Cellers, La nit de les garnatxes, Celler Capçanes
La nostra tradició vinícola està estretament vinculada a la celebració des de la tradició greco romana i la mitologia clàssica. Fires populars i locals del vi, activitats i esdeveniments, han esdevingut transmissors de la nostra cultura vinícola en el temps; una manifestació cultural més. Pensem en les tradicionals festes de la verema –la celebració de la collita de la fruita com a recompensa de la feina de tot un any- o les del vi novell –presentació dels vins de l’última verema-. També, en altres de caràcter més local. És el cas de la Fira del Vi de Falset, que amb un programa d’activitats lúdiques i professionals, ha esdevingut part de la tradició popular de la comarca del Priorat. Així, i en el marc de Fira del Vi, el Celler de Capçanes organitza la seva particular festa del vi: la Nit de les Garnatxes. L’esdeveniment suma tretze edicions des de l’última que es va poder dur a terme el 2019, ja que la pandèmia tampoc ha permès que es pugui celebrar aquest inici de maig de 2021.
 
La  nit de les garnatxes: quan el vi esdevé festa, i la festa es fa vi
 
Com ens expliquen des del Celler de Capçanes, la Nit de les Garnatxes té el seu origen en una trobada entre amics i companys de feina entorn el vi. “Fa vint-i-cinc anys hi havia poc coneixement sobre la garnatxa. Casualment, en un principi, ens ajuntàvem l’equip del celler per tastar diferents microvinicacions de garnatxes. I el que inicialment era una trobada  entre amics i companys de feina, amb el temps va anar agafant forma fins a esdevenir una trobada entre socis de la cooperativa, gent del poble i després també artistes i gent d’arreu. Una nit màgica entorn el vi”, ja que s’ha aconseguit crear un ambient molt amical i distès amb el vi i la garnatxa de protagonistes.
 
La Nit de les Garnatxes és un acte que arriba a aplegar a més de mil persones i s’ha anat organitzant el divendres del cap de setmana de la Fira de Vins de Falset de Maig. El celler es transforma en un espai festiu i cultural, on el vi i la gastronomia conviuen amb l’art. Cada any hi ha exposicions artístiques, música en viu, i les propostes culinàries de restaurants locals, creades especialment per acompanyar els vins.
 
La nit de les garnatxes: una varietat, quatre sòls, quatre vins
 
Inicialment, quan la festa va adquirir entitat pròpia, es presentaven i donaven a tastar els vins de quatre garnatxes de vinyes de diferents sòls, que des del celler embotellaven exclusivament per a la Nit de les Garnatxes. Es considerava que el tast presencial era la millor manera de fer comprensible al públic la influència del terrer en els vins. D’aquí que quan van decidir comercialitzar les quatre garnatxes amb el nom de l’esdeveniment i destacant el tipus de sòl, van apostar per una etiqueta molt personal que simula una tira de còmic. Es tracta d’una solució efectiva per explicar la influència de cada sòl en el raïm i el vi resultant. Així, a manera d’historieta, es donen a conèixer els trets distintius de cada vi i sòl a través dels personatges dibuixats. Precisament, el recurs del còmic per les etiquetes els ha valgut recentment la prestigiosa distinció Harper’s Design Awards 2020, que premia el disseny de la identitat de marca de la gamma. 
 
Les vinyes de Garnatxa es troben en un radi de 4 km del poble de Capçanes, plantades en costers i terrasses, en quatre tipus de sòls, i abraçades per la Serra de Llaberia. Les vinyes no es troben totes a la mateixa altitud ni orientació, com tampoc tenen els mateixos microclimes. Per això, per als vins de la Nit de les Garnatxes, la direcció tècnica del celler intenta que els factors que poden controlar siguin semblants per als quatre vins, com ara la selecció de raïm de vinyes d’edat similar -entre els trenta-cinc i els quaranta anys- i seguir el mateix procés d’elaboració.
 
 
Des del celler apunten que “la personalitat dels nostres vins ve marcada gràcies en major part per la varietat de sòls de què disposem aquí a Capçanes. De la frescor de la nostra calissa a la fruita de la nostra argila, passant per la mineralitat de la llicorella i sense oblidar-nos dels vigorosos deserts de panal; les nostres vinyes es troben repartides en una generosa varietat de sòls que proporcionen complexitat i varietat als nostres vins”.
 
Per a l’elaboració dels quatre vins es deixa macerar el raïm amb les pells durant vint-i-vuit dies, i procedeix la fermentació alcohòlica i la malolàctica en bótes de roure francès de 500 l. Posteriorment, els vins fan una criança de quatre mesos en bótes noves de roure francès de 300 l de torrat lleuger i mig.
 
Les Quatre Nits de Garnatxa: Taller de terroirs
 
Tastar els quatre vins és una magnífica experiència per descobrir com el sòl influeix en la definició dels trets organolèptics del vi resultant. Precisament, la garnatxa negra és una de les varietats que millor recull el caràcter del sòl i de l’entorn. Els vins varietals de garnatxa negra acostumen a definir-se per la seva fruita, frescor i tanins suaus, trets diferencials que apreciem en aquestes quatre nits de la Garnatxa d’anyada 2019.
Garnatxa de Panal: suavitat i fruita

Sòl: franc-sorrenc. El vent erosiona la terra de zones àrides on l’arena i els llims permeten que les arrels siguin profundes i trobin la presència de calç. El sòl de més acidesa.
El vi: color robí, límpid i brillant, de capa baixa. Llàgrima densa. Aromes a fruits del bosc. L’entrada en boca és agradable, envoltant, mostrant tanins integrats. Fruita vermella (maduixes, cireres, gerds) i notes mentolades, a herbes remeieres i un fons a fruita confitada. Un vi fresc, fàcil i agradable de beure.
Garnatxa d’Argila: nervi i potència

Sòl: en àrea originària de llacs que han anat sedimentant per la presència d’aigua. Té un color roig a causa de l’oxidació en sòls molt compactes, sense oxigen, on les plantes pateixen i busquen els camins per on es filtra l’aigua. Sòl de mitjana acidesa.
El vi: color cirera picota intens, capa mitjana, llàgrima densa, límpid i brillant. L’entrada en boca és intensa, vibrant. Aromes a fruita vermella. Mostra més expressió, amb molta fruita (gerds i móres), notes de sotabosc, mentolats i balsàmics. Refrescant i un punt secant, amb els tanins marcats. Un vi intens i de marcada complexitat expressiva.  
Garnatxa de Calissa (calcari): frescor i subtilitat

Sòl: roca fragmentada que crea camins per on l’arrel busca l’aigua. Si plou, l’aigua circula ràpidament; però si no, no hi ha retenció. Per això les arrels són profundes (de 8 a 12 metres), perquè cerquen on el terreny és més compacte.
El vi: color cirera picota, llàgrima densa, límpid i brillant, de capa mitjana. Aromes tímides florals (rosa, flor de taronger, violeta) juguen amb les de la fruita vermella. En boca és molt voluminós i expressiu: la fruita conviu amb subtils notes balsàmiques, té un punt mineral. Una garnatxa elegant d’agradable persistència final.
Llicorella: concentració i sensacions minerals

Sòl: pissarra. La roca pateix l’escalfor de l’activitat geològica de la terra i la pressió pel volum de matèria que té al damunt. La pedra s’escalfa i es lamina, estant en contacte permanent amb les arrels. Sòl de notable acidesa.
El vi: color cirera picota intens, llàgrima densa, límpid i brillant, de capa mitjana. Fruita madura i balsàmics en nas. Entrada en boca intensa, de taní marcat, té cos i volum. Mostra balsàmics i les aromes minerals que atribuïm a la llicorella i que no trobem en els altres tres vins.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.