NOVETATS DE VINS CATALANS

Arriba l’Enigma2 de Llopart: el segon vi d'elaboració i varietat incògnita

4 tastadors del món del vi i la comunicació l’han tastat a cegues per a descobrir-ne el seu misteri

Amb l’arribada de l’Enigma2, es destapen les claus de la seva primera edició

Neix l’Enigma de Llopart; un vi d'elaboració i varietat incògnita

| 13/04/2021 a les 21:58h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Llopart, Enigma de Llopart, Enigma2 de Llopart
Imatge il·lustrativa
Llopart presenta la nova anyada de l’Enigma, el seu vi de varietat i elaboració secreta. L’Enigma2 representa la continuïtat del repte del celler d’elaborar, cada anyada, un vi diferent a desxifrar per qui el tasti. Es tracta d’un vi efímer i d’edició limitada, enguany, a 2.653 ampolles.
Al web lavidasecretadelesplantes.com s’hi pot trobar una fitxa descarregable perquè cadascú pugui fer la seva pròpia nota de tast; així com un petit qüestionari per a endevinar la varietat, l’elaboració i la criança de l’Enigma2.

Desxifrant l’Enigma2
Seguint amb la proposta de joc que van iniciar l’any passat, han convidat a quatre tastadors del món del vi i de la comunicació a tastar el vi a cegues i descobrir-ne els enigmes que amaga.


Això és el que n'han dit:
 
Audrey Doré 
“Aquest nou Enigma desvela en primer lloc un brillant color cirera amb tonalitat violeta. Les seves aromes de llaminadura de maduixa, violetes i un fons d’herba seca mediterrània ens donen unes pistes que es confirmen en el seu pas per boca; frescor, lleugeresa, fruita llaminera! El seu origen mediterrani es confirma per la seva acidesa però recorda a zones de clima més fresc per la seva textura en boca, el seu alcohol moderat i les ganes de seguir-ne descobrint els matisos amb una copa més. Potser una varietat mediterrània amb una vinificació un punt atrevida pel Penedès? És, definitivament, un vi de primavera i estiu, alegre, per a qualsevol moment del dia".
 

Màrius Serra
“El primer tast d’aquest Enigma2 entra com un d’aquells amics discrets que ens van presentar un dia llunyà i que ja mai no ens ha abandonat. Suau, tranquil, se’ns enfila per la llengua a poc a poc, com si colonitzés un terròs de sucre, fins fer-se l’amo de la nostra boca. És un amic dels que sempre ve de gust veure perquè saps que no toca el dos. Un enigma amb solució de continuïtat”.
 
Amaya Cervera
“Alegre, floral i un punt especiat, el color violaci reforça la impressió de joventut. No s’ha cercat extracció ni maduresa, sinó buscar el perfil més natural d’una viticultura d’exposició fresca que busca la convivència amb el bosc i les herbes mediterrànies. Endevinar la varietat té el seu què. Dotze graus és poc perquè es puguin expressar la garnatxa i la monastrell, i la sumoll, que és cap on ens duria l’alta acidesa, sol ser habitualment més tànnica i rústica. Qui sap; potser entren en joc els secrets del moment de la collita i el maneig del raïm. El que sí que hi és, de totes totes, és la marca d’un espai fresc i silvestre". 

 
Xavier Ayala
“La meva sorpresa en tastar l’Enigma2 del 2020 va ser veure el potencial en l’elaboració de vins negres d’un celler dedicat, des de fa generacions, als vins escumosos i als vins blancs. Estem davant d’una varietat mediterrània que, des del meu punt de vista, està elaborada com a vi jove i volent mostrar tot el potencial de la varietat. M’atreviria a dir que és una garnatxa o un monestrell. Un vi refrescant amb notes del paisatge d’on prové, el Mediterrani. Les herbes aromàtiques hi són presents però, sobretot, la fruita fresca i cruixent. Un vi ideal per aquells que no són de vi negre, ja que a l’Enigma2 hi trobem lleugeresa i sabor amable. És proper i fàcil de baixar.”

L’Enigma 1, resolt

La primera edició de l’Enigma, l’anyada 2019, era un vi que recuperava una antiga tradició vinícola, la dels vins brisats. Va ser elaborat amb xarel·lo vermell, una varietat escassa, rosada, amb una petita concentració de color a la pell que atorga al vi un característic color pell de ceba. Aromàticament, combinava les notes primàries de aranja o poma, amb balsàmiques com el llorer o el pebre blanc. I en boca es mostrava rodó i sedós.
 
La Vida Secreta de les Plantes

L’Enigma forma part de La Vida Secreta de les Plantes, nom amb què s’engloba l’elaboració de vins tranquils i most de Llopart: el blanc jove Vitis, el Xarel·lo amb criança Clos dels Fòssils, el rosat de Sumoll, Carmí i el Most Flor de Xarel·lo, el most solidari del celler.
Amb aquest distintiu volen transmetre la seva admiració cap al misteriós món de les plantes: éssers vius amb sensibilitats, estratègies i mecanismes d’adaptació al medi sofisticats i fascinants.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Freixenet fa el salt al mercat del vi amb la seva nova Col·lecció de Vins Freixenet | Els nous productes ja estan disponibles en supermercats i hostaleria
Imatge il·lustrativa
Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.
Imatge il·lustrativa
"La Fredat 2016 té un perfil una mica menys assolellat, més fresc i àcid, que permet portar la confitura de les seves fruites amb lleugeresa", explica la Estefanía Garcés, sommelier.