can calopa

En marxa la replantació de l'única vinya de Barcelona

L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics

Ja és possible plantar un cep a l'única vinya de Barcelona

| 09/04/2021 a les 10:20h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, can calopa, vinya de barcelona
Imatge il·lustrativa
Fer una mirada al passat per construir el futur. Sota aquesta premissa es planteja el projecte de replantar la vinya de Can Calopa, a Collserola, la finca propietat de l’Ajuntament de Barcelona d’on actualment en surt l’únic vi de la ciutat de Barcelona.

L’Olivera, que gestiona la finca des de fa 10 anys, ha decidit reestructurar-la per tal de fer-la productiva i fer-ho, això si, buscant un relat que la vinculi amb el passat vitivinícola de la zona, en un intent de recuperar els orígens i fer-ho amb una mirada contemporània que lliga agricultura i grans ciutats. Així, des de fa mesos s’està treballant en diferents recerques històriques per tal d’esbrinar quines varietats eren les tradicionals de la zona, abans que la fil·loxera primer, i la industrialització després, s’enduguessin bona part d’aquest conreu.

Segons aquestes primeres indagacions, les varietats de raïm blanc serien les predominants antigament en aquesta àrea a cavall entre el Barcelonès i el Vallès Occidental, on la vinya va arribar a ser molt important a mitjans del segle XIX, on aquestes comarques figuren com les comarques catalanes amb major especialització vitivinícola per davant de l’Alt Penedès, el Bages o l’Anoia (segons l’Informe del servei d’assistència tècnica per a l’actuació “Recuperació del Patrimoni local entorn a la vinya a Ripollet” elaborat per l’Ajuntament de Ripollet i la Diputació de Barcelona al desembre del 2019).

Per això, s’estudia ara la possibilitat d’obrir-se camí en aquestes varietats, amb l’objectiu de poder produir un vi blanc de finca que recuperi el passat agrícola de Collserola. En aquest sentit, L’Olivera compta amb el suport i l’assessorament de l’Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), amb qui s’estudia conjuntament el passat vitivinícola d’aquesta zona alhora que ajudarà a L’Olivera a trobar el material vegetal original per poder replantar les varietats que finalment es decideixin. Els estudis encara estan en procés però, ara per ara, les varietats que s’estan estudiant i que podrien ser plantades a Can Calopa són el Xarel·lo o Pansalet, el Sumoll de gra petit o el Picapoll, tot i que no es descarten varietats com el Trobat, el Monastrell o la Carinyena.
 

Totes, varietats amb cicles de maduració mig-curts, ja que l’elevada humitat de la finca de Can Calopa i l’elevada pluviometria dels mesos de setembre i octubre no afavoreix la maduració de les varietats de cicle llarg, que les fa més sensibles a la botrytis (podridura.) Totes, són varietats que havien tingut una presència important a l’entorn de Barcelona, segons recull la revista IACSI en un document de 1871 titulat “Catálogo de la exposición celebrada por el Instituto Agrícola Catalana de San Isidro 1871”, de Luis Justo Villanueva. En aquest document, es constata la presència de vinyes de Picapoll, Macabeu i Xarel·lo al barri de Sants de Barcelona, així com el Sumoll al barri d’Horta, a la finca del Marqués d’Alfarràs.

A l’espera de l’avanç en aquests estudis, que permetran decidir les varietats que finalment es plantaran, L’Olivera iniciarà paral·lelament a finals d’abril la replantació d’1 hectàrea de vinya amb peu americà, que després serà empeltat amb el material vegetal que es decideixi. D’aquesta manera, s’anirà avançant amb el projecte de recuperació de la vinya a Can Calopa que preveu la replantació progressiva de les 3,5 hectàrees de la finca, que ja es va iniciar l’any passat amb l’arrencada i replantació de 0,4 hectàrees i que continuarà aquest any amb aquesta hectàrea més.

Per a afrontar aquest projecte, L’Olivera ha endegat la campanya de micromecenatge “Plantem un cep a Barcelona, arrelem a Collserola”, a través de la plataforma de crowdfunding Goteo.org. La campanya va arrencar el 4 de març i ja ha assolit els 16.505 euros que es fixava com a mínim per poder afrontar les despeses de la plantació. L’Olivera, per tant, afrontarà una segona part de campanya que planteja arribar als 24.000 euros.

Podeu consultar l’estat de la campanya a https://ca.goteo.org/project/plantem-un-cep-a-barcelona

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala
Us donem 5 idees de vins originals i atrevits per regalar ara que s'ha acabat l'estat d'alarma
Imatge il·lustrativa
Freixenet fa el salt al mercat del vi amb la seva nova Col·lecció de Vins Freixenet | Els nous productes ja estan disponibles en supermercats i hostaleria
Imatge il·lustrativa
Vive4all
El celler del Penedès ofereix visites adaptades a tots els públics i apropa el seu model d’enoturisme responsable i sostenible a persones amb discapacitats físiques i visuals.