Advertisement

vins catalans de trepat

Els negres de trepat demanen el seu lloc a les taules catalanes

Acostumen a tenir un perfil més lleuger que altres vins i agraden en entorns urbans pel seu estil de "vi modern", però encara els costa seduir paladars clàssics

La DO Conca de Barberà reconverteix la seva fira anual a Barcelona en una sèrie de tastos en línia on la seva varietat de raïm insígnia n'és protagonista

| 19/03/2021 a les 07:57h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Denominacions d'Origen, vins catalans de trepat, vins negres de trepat
Un moment del tast de CONCARim
Un moment del tast de CONCARim | DO Conca de Barberà
La pandèmia segueix impedint les fires presencials de vins, però les denominacions d'origen no es resignen i procuren mantenir el contacte amb els professionals. La Denominació d'Origen (DO) Conca de Barberà ha decidit celebrar el CONCARim, la seva cita anual a Barcelona, reconvertit en una sèrie de tastos en línia aquest març on la varietat de raïm insígnia de la DO, el trepat, n'és la protagonista. És una varietat tradicional que fa una quinzena d'anys que es va començar a utilitzar també per a vins negres (també s'empra per a vins rosats i caves). Hi ha cellers que exporten bona part de la producció, alhora que molta es destina a vins rosats o caves, de manera que als vins negres monovarietals de trepat no sempre els resulta fàcil reivindicar-se a Catalunya, i per això demanen el seu lloc a taula.
 

Els 4 vins de trepat tastats. Foto: DO Conca de Barberà


Els negres de trepat acostumen a ser més lleugers que altres negres, acostant-se a l'estil que presenten els vins de la Borgonya francesa. Així que solen agradar en entorns més urbans, però els costa seduir els paladars més clàssics, com ha corroborat el president de la DO Conca de Barberà, Bernat Andreu, en un dels tastos de CONCARim de vins 100% trepat que s'ha celebrat aquest dijous. "A vegades tenim més facilitat en els entorns més urbans que en els més immediats, on potser estils més moderns de vi estan costant més d'entrar", ha admès. Es dona la circumstància que, segons ha detallat, la visió que se'n té del trepat és d'un "vi modern", més alineat amb la tendència que el vi expressi més la fruita que no pas la fusta, i això malgrat que és una varietat amb llarga tradició a Catalunya, ha continuat Andreu.
 

Imma Soler, del celler Mas de la Pansa. Foto: Jordi Bes


A vegades amb un trepat negre no resulta fàcil ni convèncer els de casa, com ha testimoniat Imma Soler, de Mas de la Pansa, un dels cellers més joves que elaboren vi a la DO. A ella que li agraden els vins de la Borgonya elabora el trepat monovarietal amb el mateix nom del celler que mira d'acostar-se a l'estil d'aquesta regió vitivinícola francesa. A casa l'avi ja elaborava vi, mentre que el pare va deixar de fer-ho per centrar-se només en la vinya, i ella ha reprès el camí de fer vi. A la família "són de vins contundents" i quan porta el seu en els dinars familiars "no seria el preferit" del seu pare, relata.
"Si estàs buscant un vi contundent, no és un vi que et recomanaria", afirma Soler, però que aquestes paraules no us despistin. En el seu negre de trepat s'hi concentren diverses singularitats que mereixen prestar-hi atenció. És un dels cellers sorgits del Viver de Celleristes que hi ha a Barberà de la Conca, per a aquest vi selecciona gra a gra des de la primera anyada en la qual el va elaborar, el 2016, quan s'hi van veure obligats perquè va ser un any molt difícil al camp, i a l'etiqueta del vi no incorpora una nota de tast més, sinó una cronologia dels moments més rellevants a la vinya i de l'elaboració del vi. De l'anyada 2017, la que s'ha tastat en la sessió en línia de la DO, només se n'han fet 668 ampolles.

Un record a pebre blanc en boca

Andreu ha remarcat que en el tast hi han participat cellers més petits i d'altres de més grans, no perdent de vista dos elements molt característics de la Conca de Barberà: les cooperatives, les quals en el passat van permetre preservar la viticultura en aquest territori, i el monestir de Poblet, on es conserva un celler on es fa vi. És Abadia de Poblet, del grup Raventós Codorníu, i del qual s'ha tastat el vi La Font Voltada 2016. Els negres de trepat poden caracteritzar-se per la seva frescor, acidesa, aromes a fruita vermella, a herba o balsàmiques, però hi ha quelcom que pot fer-los distintius de la resta, segons Jaume Pujol, que és enòleg d'Abadia de Poblet: és el record a pebre blanc quan es tasta. "És una nota característica que el diferencia d'altres varietats", ha insistit, si bé no sempre s'aconsegueix.
 

Jordi Amell parla del trepat rosat de Castell d'Or. Foto: Jordi Bes


En el tast s'ha evidenciat el gran pes que té l'exportació per a alguns cellers. En el Molí dels Capellans, on també elaboren un trepat negre (en el tast s'ha degustat el del 2018), exporten el 90% a 19 països, especialment al Regne Unit i els Estats Units. Aquest celler també va néixer del viver i Jordi Masdéu, que n'és un dels impulsors, ha recordat que al raïm trepat "li costa molt de madurar". De fet, la Conca és de les DO que acaben la verema més tard de tota la península, a vegades amb el novembre ja iniciat. Amb els anys han après que amb ella cal tenir paciència al camp si es vol aconseguir un vi que doni bons resultats, així com ser molt selectiu amb la vinya d'on sorgeix el raïm, procurant que sigui vella. Alguns vins de trepat de la DO sorgeixen de ceps més que centenaris.

Masdéu ha explicat que per elaborar el vi procuren que el raïm procedeixi de vinyes que tinguin unes determinades característiques de terreny o orientació, si bé "cada vegada és més difícil", ha precisat, entre altres motius perquè "malauradament s'han arrancat i s'estan arrancant moltes vinyes". Que li costi trobar les que es corresponen amb les seves exigències no deixa de ser "un bon senyal", a parer del president de la DO, donat que és una manera de garantir que es preserven les vinyes velles de trepat que queden. "Una vegada seleccionades, es mantindran i esperem que per molt de temps", ha indicat Andreu.
 

L'etiqueta posterior del negre de trepat de Mas de la Pansa. Foto: Jordi Bes


En el tast també s'ha degustat un vi rosat de trepat de Castell d'Or (anyada 2020), del qual se n'elaboren 10.000 ampolles. Poden semblar moltes respecte a les produccions més limitades d'altres cellers que han participat en la sessió, però també és una producció limitada si es té present que Castell d'Or agrupa 16 cellers cooperatius catalans, verema 60 milions de quilos de raïm anuals, n'elabora 40 milions de litres i exporta a 35 països. El fet que en el tast hi hagi hagut un rosat té raó de ser, i és que els rosats són els primers vins que es van tornar a elaborar amb trepat en els anys vuitanta, però se'n té constància de la varietat des de molt abans.

Els primers documents on apareix el trepat són els informes i les memòries de les institucions o organitzacions agrícoles i les exposicions de vins. Aquesta varietat està documentada almenys des del 1871 a la Revista del Instituto Agrícola Catalán de San Isidro i, per tant, d'abans de la fil·loxera. Prèviament a aquella plaga que va arrasar la vinya el trepat es trobava com a varietat negra molt abundant a Blancafort i Forès, mentre que a Barberà, l'Espluga, Savallà i Vimbodí també hi era present, però en menys quantitat. Amb la replantació de les vinyes va desaparèixer el trepat blanc i només es va empeltar el negre, majoritàriament a la Conca de Barberà, i va desaparèixer d'altres comarques on també havia existit. És per aquest motiu que es vincula el trepat amb la Conca de Barberà.

També us pot interessar

Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 2 comentaris
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc, un vi negre i un cava rosat, tots tres vins del Penedès
What the Food s'estrena! Primer vídeo d'aquest nou canal de gastronomia