Advertisement

Novetats de Vins Catalans

​Torelló treu al mercat 50 Lliures, un xarel·lo criat en cinc recipients diferents

El vi és un xarel·lo ecològic que passa per cinc recipients diferents abans de ser embotellat; àmfora, damajuana, ou de ciment, inoxidable i barriques de roure i acàcia.

​La moto-bar vintage de Torelló Viticultors

| 10/03/2021 a les 10:09h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vins, Xarel·lo DO Penedès, Vins catalans, Torelló 50 lliures
Torelló presenta un nou vi blanc ecològic emparat per la DO Penedès i elaborat 100% amb la varietat xarel·lo. El xarel·lo, però, té una gran particularitat: en la seva elaboració, passa per cinc recipients diferents abans de ser embotellat. Paco de la Rosa Torelló, enòleg i copropietari del celler explica que “l'àmfora, damajoana, ou de ciment, dipòsit d'acer inoxidable i bótes de roure i acàcia doten al vi de tot un conjunt de matisos aromàtics i gustatius que el fan molt especial i amb vocació de maduració en ampolla”.

Segons J.A. Montilla, enòleg de Torelló “el 2020 hem tingut una collita de menor producció i vam haver de prestar molta atenció a tot el cicle vegetatiu i a la verema, però vam obtenir raïm d'una gran qualitat. Al veremar a mà, vam fer una primera selecció dels fruits a la vinya i a més posteriorment vam fer un segon cribratge, a la taula de selecció abans del premsatge”.

El resultat és un vi net i brillant amb un nas intens i complex. Apareixen notes de fruita madura d'os també notes florals com el fonoll i la camamilla, pròpies de la varietat. També, a causa del pas del vi per diversos recipients de diferents textures, apareixen notes terroses, de torrats i vainilles. Els matisos en boca reflecteixen també els cinc diferents recipients. Un vi ideal per acompanyar arrossos, peixos i mariscs.

El vi surt al mercat a un preu aproximat d'11,50 euros.


50 Lliures, la història darrere del nom
 

50 lliures barcelonines va ser el preu que va pagar la primera generació de la família Torelló a l'edat mitjana per les masies, vinyes i boscos de la Finca Can Martí, seu avui del conegut celler. La família posseeix l'antic document, datat a 17 de juny de 1395, en el qual es fa referència a quan el Senyor de Gelida (localitat de l’Alt Penedès) va establir una emfiteusi -cens- sobre la masia Mas de la Torrevella i les seves terres, a favor de l'avantpassat directe per línia materna de la família. La lliura era una unitat de compte monetari que en època medieval no tenia reflex físic. Aquesta equivalia a 20 sous i un sou corresponia a 12 “diners”. Els “diners” sí que existien i només en la baixa edat mitjana es van encunyar a Barcelona monedes amb un valor d'1 sou. Són els anomenats croats.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
L’Olivera iniciarà la replantació de la vinya aquest abril amb la mirada posada en recuperar varietats blanques tradicionals de la zona, segons apunten diferents estudis històrics
Imatge il·lustrativa
Aquesta setmana us proposem un vi blanc, un vi negre i un cava rosat, tots tres vins del Penedès
What the Food s'estrena! Primer vídeo d'aquest nou canal de gastronomia