DO Pla de Bages

Collbaix Celler el Molí aposta per les varietats autòctones del Bages

El celler manresà acaba de presentar dos nous vins, el Raw Picapoll i el Raw Mandó, en el que és una nova línia de vins experimentals

Els tres vins de la setmana; Blanc Tradició de Can feixes, Matís del celler Abadal i Batllori Brut Nature

| 01/03/2021 a les 08:33h
Especial: lectura obligatòria
Arxivat a: Cellers, vi, celler el Molí - Collbaix, gastronomia, Collbaix Celler el Molí, DO Pla de Bages
El Raw Picapoll i el Raw Mandó de Collbaix Celler el Molí.
El Raw Picapoll i el Raw Mandó de Collbaix Celler el Molí. | Collbaix
Amb la presentació aquest mes de febrer dels seus dos nous vins, el Raw Picapoll i el Raw Mandó, Collbaix Celler el Molí fa encara més explícit el seu compromís amb la recuperació de varietats autòctones. 

El picapoll i el mandó són dues de les varietats de raïm del Bages. Després de gairebé 15 anys de treball de recuperació d'aquestes varietats, a Collbaix han anat experimentant en cada verema la millor manera de mantenir i extreure al màxim el potencial de la mandó i la picapoll.

Aquests nous vins monovarietals volen «expressar la puresa, el caràcter propi que té cada varietat», segons explica Josep Maria Claret, responsable del celler. Per això, aquests vins han estat "elaborats amb la mínima intervenció, fermentats amb llevats autòctons i treball sobre lies durant uns mesos en una àmfora de granit".

La fermentació dels vins en àmfores representa recuperar uns mètodes ancestrals. Segons Josep Maria Claret, "la forma ovoide de l'àmfora permet mantenir els vins amb terbolesa constant i aprofitar així una part important de les substàncies orgàniques que enriqueixen i potencien encara més la seva identitat".

Raw, una nova línia que pot créixer en el futur

Aquesta nova línia de vins experimentals de Collbaix Celler el Molí compta per ara amb un blanc, de picapoll, i un negre, de mandó. Ja hi ha en preparació un tercer vi, dedicat al sumoll, l'altra varietat autòctona del Bages, que veurà la llum l'any vinent.

En el futur no es descarta que aquesta línia pugui anar creixent amb noves varietats. Cal recordar que a la Torre Lluvià s'ha engegat fa poc una vinya experimental. Es tracta d'un projecte col·laboratiu de recuperació de ceps gràcies a un acord entre l'Ajuntament de Manresa, el consell regulador de la Denominació d'Origen Pla de Bages i Ampans.

L'any passat s'hi va fer una plantació amb les següents varietats: Malvasia Roja, Muscat d'Istambul, Pansera, Cap Pelat, Negrelló, Turbat i Malvasia Manresana. 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
4 tastadors del món del vi i la comunicació l’han tastat a cegues per a descobrir-ne el seu misteri | Amb l’arribada de l’Enigma2, es destapen les claus de la seva primera edició
Joan Munné i Àlex Peris amb el seu xarel·lo Vinya Marcelino
Joan Munné i Àlex Peris amb el seu xarel·lo Vinya Marcelino
Ruth Troyano
“No tenim vinya pròpia però el nostre projecte vol donar valor als pagesos que treballen molt bé la seva..."
Imatge il·lustrativa
La 68a edició de el Barcelona Open Banc Sabadell - Trofeu Comte de Godó comptarà amb Vilarnau com el cava oficial d'aquesta gran cita esportiva.