vi i tecnologia

Nova eina de visualització de dades del sector del vi català

L'INCAVI presenta una eina de visualització de dades per poder conèixer les xifres de facturació, volum, preu d’ampolla del vi català i comercialització per països dels darrers 4 anys

El valor del vi català contiua a l'alça

La concentració de coure a les vinyes catalanes està per sota els nivells de risc

| 19/02/2021 a les 07:18h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Vi i tecnologia, eina de visualització de dades
La nova eina de l'INCAVI permet fer cerca filtrada per obtenir dades de comercialització del sector dels vins catalans
La nova eina de l'INCAVI permet fer cerca filtrada per obtenir dades de comercialització del sector dels vins catalans
L’Institut Català de la Vinya i el Vi ha presentat una eina per visualitzar les darreres dades de comercialització dels vins catalans amb DO. Les dades es recopilen trimestralment des dels consells reguladors (i els seus cellers inscrits) i es poden consultar des de la nova eina que permet fer cerca filtrada per obtenir dades sobre volums, valors, països on s'exporta, tipus de vins o denominacions d'origen.

“És una eina que pot ser molt útil per les DO i pels cellers, per poder conèixer aquells mercats més interessants i en creixement, així com per establir estratègies”, ha explicat el director general de l’INCAVI, Salvador Puig. A més, ha ressaltat, “és un pas més cap a la transparència i l’obertura de dades”.

Aquestes dades s’aniran actualitzant trimestralment quan les Denominacions d’Origen envien la informació a l’INCAVI. Actualment, faltaria incloure dades de la DO Alella i la DO Cava, tot i que, tal i com ha explicat Xavier Agell, cap de secretaria de l’INCAVI, “la voluntat és incloure també aquestes DO’s per a poder tenir una informació més completa de la realitat del sector vinícola català”.

Xavier Agell destaca la bona tendència dels vins catalans al mercat català i l’increment de valor, amb un preu sortida de celler per ampolla de 2,83 € al 2015 i de 3,274 € al 2019. “Aquest increment del valor també respon a la voluntat dels cellers i les DO’s en donar un major valor afegit als vins catalans”.
També val la pena destacar que, la baixada en la comercialització de vins (un 5% menys que l’any anterior) es deu a què les veremes de 2017 i de 2018 van ser menys productives, a causa de la sequera i del míldiu, respectivament.


Les principals xifres de 2019

L’any 2019 es van comercialitzar un total de 100,8 milions d’ampolles de vi, amb una facturació de 314,8 milions d’euros i un preu mig per ampolla de 3,123 euros. En total, es va vendre un 5% menys que al 2018, però el preu per ampolla ha pujat un 1%. Gairebé el 47% del vi elaborat a Catalunya amb DO es comercialitza al mercat català, una xifra que es consolida any rere any. Un 17% es comercialitza a l’estat espanyol, un 23% a Europa i un 13% a tercers països.

Si analitzem mercat per mercat, el vi català amb DO a Catalunya es consolida, sent el mercat principal, amb un 47 milions d’ampolles venudes, gairebé un 47% del total comercialitzat, per un valor de 153,8 milions d’euros i un preu mitjà per ampolla de 3,274, tres xifres que incrementen respecte el 2018.

El mercat estatal baixa gairebé un 16%, amb la comercialització de 17,7 milions d’ampolles. La facturació global també disminueix amb 52,2 milions d’euros, gairebé un 17% menys i el preu mitjà d’ampolla és de 2,9 euros.

Pel que fa el mercat europeu, s’hi van destinar 23 milions d’ampolles de vins, un 3% menys que al 2018, per un valor de 59 milions d’euros i un preu mig per ampolla de 2,57 euros. Els principals mercats són el Regne Unit, Alemanya i Suècia.

Si analitzem els tercers països, es van comercialitzar un total de 13 milions d’ampolles per un valor de 49,4 milions d’euros, un 11% menys que al 2018. El preu mig per ampolla va ser de 3,79 euros. Els principals mercats són Estats Units i Canadà.

 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
La “moto-bar” servirà com a punt de trobada i tast pels visitants del celler.