La concentració de coure a les vinyes catalanes està per sota els nivells de risc

L'ús del coure per evitar la proliferació de fongs contamina els sòls

Un estudi desenvolupat per l’INCAVI i el DARP analitza l’eficàcia de les sals de coure en vinyes ecològiques i els efectes sobre la sostenibilitat del sistema agrícola

| 17/02/2021 a les 10:48h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, concentració de coure, sostenibilitat a la vinya
Imatge il·lustrativa
L’ús de les sals de coure pel control del míldiu de la vinya és encara imprescindible en condicions de cultiu ecològic. El seu ús, però, té aspectes negatius lligats a factors contaminants. Davant d’aquesta situació, hi ha un interès per part del sector en conèixer tots els aspectes lligats a l’ús d’aquest producte pel seu bon ús, tant en la seva eficàcia, com en els efectes sobre la sostenibilitat del sistema agrícola.

L’ús de compostos de coure està permès en la normativa europea de producció ecològica, tenint en compte restriccions en les dosis utilitzades. En condicions de forta presència de míldiu, que es dona especialment en anys de primaveres plujoses, aquesta restricció pot suposar un problema important pel control de la plaga. Per aquest motiu, des de l’INCAVI es va engegar un estudi per conèixer quina és la concentració real de coure en els sòls vitícoles de Catalunya per tal d’avaluar el seu potencial contaminant després d’un segle de tractaments antimíldiu i preveure possibles efectes nocius presents i futurs. 
 

Vinya amb afectació de fongs. Foto: Maria Rosa Ferré

 

Els anys 2018 i 2019 es van obtenir mostres de diferents sòls de parcel·les de tot Catalunya i es van analitzar la concentració de coure i la seva evolució. Com a conclusions principals, la concentració de coure està molt per sota dels nivells que es consideren de risc. A més, es continuarà estudiant aquesta línia d’investigació per ampliar i reforçar conclusions. 
Ara, els resultats d’aquest estudi es poden consultar en una fitxa tècnica divulgativa que podeu consultar en el següent enllaç: ​Fitxa Recerca 21- Contingut de Coure en sòls de vinya ecològica a les DO catalanes.
 

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
La “moto-bar” servirà com a punt de trobada i tast pels visitants del celler.