vins vinents

Vins Vinents; les principals idees pel full de ruta dels pròxims 10 anys del sector del vi

10 sessions presencials i sis de telemàtiques amb més de 100 professionals participant

Es fa evident la necessitat de vertebrar millor el sector del vi i millorar la rendibilitat de tota la cadena de valor

Es crearà un Comitè de Seguiment format per l’INCAVI i representants del sector que vetllarà per la continuïtat i el compliment de Vins Vinents

2020. Un abans i un després pel sector vitivinícola català?

| 19/01/2021 a les 06:03h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Actualitat, Vins Vinents
Imatge il·lustrativa
INCAVI
Ahir, el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i el president de l’Associació Vinícola Catalana, Valentí Roqueta, han presentat en roda de premsa les recomanacions i conclusions fruit del procés participatiu Vins Vinents i que marcaran les línies estratègiques del sector del vi a Catalunya per la propera dècada 2020-30.

Unes conclusions que es va presentar el passat 11 de gener al Consell Assessor de l’INCAVI, format per les dotze denominacions d'origen catalanes, JARC, Unió de Pagesos, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, AECAVA, ACC1Ó, Prodeca i els Departaments d'Agricultura, Empresa i Coneixement, Salut i Cultura de la Generalitat de Catalunya.

63 recomanacions i les principals idees

Segons Salvador Puig, “era clau analitzar com estava el sector, per a poder tenir una bona diagnosi i poder traçar un full de ruta participat amb el sector”
Fins a data d’avui, hi han participat un centenar de persones, distribuïdes en els quatre grups de treball (Organització del Sector, Economia i Mercats, Recerca, desenvolupament i Transferència Tecnològica i Comunicació i Cultura del vi), s’han organitzat deu sessions presencials i sis sessions telemàtiques, qüestionaris i enquestes en línia.


ALGUNES DE LES PRINCIPALS IDEES

- Pel que fa l’organització del sector, millorar la vertebració del sector a nivell de les DO.

- Crear un marc comú de promoció i desenvolupament del sector.

- Reforçar les eines de l’Administració (DARP, INCAVI, etc.) per a perfeccionar els sistemes de control, de desenvolupament i dinamització, i de participació dels representants del sector en les polítiques i actuacions que s’han de portar a terme.
 
- Necessitat d’augmentar el consum moderat de vi a Catalunya.

- Aconseguir arribar als consumidors més joves amb estratègies d’acostament al col·lectiu.

- Desenvolupar estratègies globals de diversificació econòmica i territori, vinculades a altres activitats amb potencial turístic, especialment a través de l’enoturisme.

- Retribuir bé als viticultors, com a pilar fonamental de la sostenibilitat del sector.

- Millorar la rendibilitat de tota la cadena de valor.

- Canvi climàtic; potenciar R+D+T i poder optar a fons de finançament per poder enfrontar-se als reptes de la viticultura i enologia del segle XXI. 
 
- Incrementar els recursos humans (major professionalització) i econòmics destinats a la comunicació i el màrqueting del vi per part dels cellers i organitzacions del sector.

La continuïtat de Vins Vinents

Tal com es va presentar al Consell Assessor de l’INCAVI, es crearà un Comitè de Seguiment de Vins Vinents, format per l’INCAVI i representants del sector i que vetllarà pel seu compliment. Al mateix temps, els quatre grups de treball continuaran treballant per tal de aprofundir les idees i recomanacions de Vins Vinents per reportar al Comitè de Seguiment.
 

Foto: INCAVI


Com ha explicat Valentí Roqueta, “Vins Vinents és una plataforma fantàstica de reflexió i estudi constant i permanent per aconseguir reforçar la realitat de Catalunya com a país de vins d’una forma més coherent”. Puig ha reivindicat la fortalesa del sector vitivinícola català i que cal que “continuï endavant sense por, apostar per la qualitat i ha recordat, com va dir el sommelier Josep Roca, “no tenim res a envejar a qualsevol país vinícola del món”.

Podeu consultar el Document Resum i Conclusions de Vins Vinents.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

COMENTARIS

De manual
Pere Planas, 19/01/2021 a les 08:19
+2
-0
Aquest decàleg de recomanacions sembla tret d’un llibre de text d’un estudiant de 1r de empresarials. Per això feia falta tanta parafernàlia? Diners malgastats!
El bon vi només el fem amb un raïm excel.lent. Paguem-lo bé !!
Blanca Ozcáriz Raventós, 22/01/2021 a les 08:26
+0
-0
"- Retribuir bé als viticultors, com a pilar fonamental de la sostenibilitat del sector".

Aquest és el punt més important. Esperem tots que sigui dels primers punts que es fagin complir.
Es la columna vertebral del Sector, i la tenim molt torta fa masses anys...

Salut i bon vi!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech
Finca de garnatxa peluda d'on sorgeix el vi Teixar de Vinyes Domènech | Vinyes Domènech
Jordi Bes
Arrenca un estudi de l'Incavi i cinc cellers catalans per investigar la relació entre les característiques que percebem en el vi i la biodiversitat de l'entorn | En una copa podem trobar olor de fonoll, romaní o altres plantes i ara s'aspira a donar-hi una explicació científica
Imatge il·lustrativa
Xavi Ayala | 1 comentari
Us proposem cinc vins negres molt ben fets, amb preus imbatibles, i fàcils de trobar a qualsevol supermercat.
Imatge il·lustrativa
La “moto-bar” servirà com a punt de trobada i tast pels visitants del celler.