alimentació

El primer insecte aprovat per servir-se en restaurants a Europa

La UE té set mesos per confirmar l'arribada dels cucs de la farina als supermercats

| 16/01/2021 a les 09:47h
Especial: has de saber!
Arxivat a: Gastronomia, cucs per menjar, Unió Europea
Cucs de la farina
Cucs de la farina | Europa Press
L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha publicat aquesta setmana la seva primera valoració sobre un insecte comestible i ha conclòs que el consum de cuc de la farina (Tenebrio molitor larva) per part d'éssers humans és apte.

L'opinió emesa per l'organisme europeu és la primera des que entrar en vigor el gener de 2018 el reglament sobre nous aliments a la UE. Des de llavors, l'EFSA ha rebut un "gran volum" de sol·licituds que cobreixen una "àmplia varietat de noves i tradicionals" fonts d'aliments, entre les quals s'inclouen productes derivats de plantes i algues, fruites no autòctones i insectes comestibles, ha informat en un comunicat.

En qualsevol cas, es tracta d'una recomanació per part de les autoritats competents, el que significa que el consum d'aquest insecte encara no està aprovat a la UE. La qüestió passarà ara a la taula dels estats membres. Els experts del Comitè Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos hauran de votar a favor d'autoritzar la seva comercialització en un termini de set mesos.

L'aliment per al qual s'ha sol·licitat autorització és el conegut com a cuc de la farina, que es deshidrata per presentar-lo en la seva forma d'insecte o en pols, amb l'objectiu que sigui consumit com a snack o com a ingredient per a altres aliments. Els seus principals components són proteïnes, greix i fibra.

Els experts de l'EFSA han conclòs que el consum d'aquest insecte "no és perjudicial des del punt de vista nutricional". A més, els estudis sobre la seva toxicitat han revelat que "no hi ha problemes de seguretat". També descarta problemes en relació a l'estabilitat de l'aliment sempre que aquest compleixi amb els límits específics plantejats per la sol·licitud. Amb tot, el seu consum pot provocar reaccions al·lèrgiques a les seves proteïnes en persones que són al·lèrgiques als crustacis o als àcars de la pols.

També us pot interessar

Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Carn a la brasa acabada al forn de carbó Josper del restaurant Maison Carne
Lourdes López | 1 comentari
Brases, fumats i molta paciència. Fer la barbacoa a casa és complicat. En aquests restaurants de Barcelona menjareu carns, peixos i vegetals a la brasa. Sereu feliços i esmolareu l'escuradents
Imatge il·lustrativa
Isabelle Kliger, escriptora de viatges, cultura i menjar de la revista Forbes, proposa 12 vins catalans per les festes.
Imatge il·lustrativa
La Guia de Vins de Catalunya publica els millors vins d'aquesta edició 2021

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Imatge il·lustrativa
Pedro Ballesteros ha radiografiat els escumosos espanyols per publicar a la revista Decanter
Imatge il·lustrativa
Foto: Família Torres
Xavi Ayala
Vins blancs pel peix i negres per la carn? Vins rosats per pasta i per pizza? Formatges curats amb vins negres? Doncs no. Aquestes són afirmacions falses o en alguns casos, molt discutibles.
Imatge il·lustrativa
Els guanyadors s’han donat a conèixer en una gala telemàtica que s’ha pogut seguir a través de Youtube i Zoom
Imatge il·lustrativa
Foto: Alimentària
Algunes empreses del sector participaran en el Gastronomic Forum Barcelona a l'octubre